Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cyklistika sacharidy

Od: jaknato* odpovědí: 5 změna:

Zdravím, jezdím na kole ( ročně tak kolem 5000) a jezdím z důvodu toho, že chci mít dobrou fyzičku a baví mě to aj.

Jezdím tak 60-80 km, ale jestliže si před tím nedám nějakou sladkost tak se mi špatně jede, sladkosti nijak extra nejím, ale před kolem si je dám, protože vím, že by se mi špatně jelo. Dám si třeba tatranku. Uviděl jsem v obchodě nějaké speciální gely určene při sportovním výkonu, ale četl jsem složení a má to strašně hodně cukru není to nezdravé nebo nemůže potom člověk ztloustnoust kdybych přijímal takové dávky cukru vždy před výkonem? To množství cukru mě překvapilo snad 55 g na 100 g výrobku a v čem je to tak extra? A slyšel jsem, že je dobré si dát aj nějaký cukr po výkonu, co je na tom pravdy? a zase nemůže po tom člověk ztloustnout? Jezdím na kole třeba 5x týdně a nedovedu si představit, že bych si před kolem a po kole narval do sebe 2x 55 gramu cukru a ještě 5x týdně to je zlo aj pro organismus samotný.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stirecek*
hodnocení

2x
Je fakt, ze cukr je bílý jed, ale ke sportu to prostě patří. Sám jezdim 400-600km týdně, ale před výkonem nikdy rychlé cukry nejím. Po požití se rychle zvedá hladina inzulinu, buňky jsou otevřené a rychle hltaji veškeré palivo a následkem je hladak . Rychlé cukry je vhodné doplňovat zhruba po 1.5-2 hodinách výkonu, kdy je nízká hladina svaloveho glykogenu. Behem výkonu stresovy hormon drží hladinu inzulinu nízko, buňky tedy nepozerou cukry tak rychle. Vhodná doba je taky bezprostředně po výkonu, kdy do buněk dostaneš zpět zásoby energie na další den. Ja se občas stavím u nás ve fitku, kde si dam sacharidak 100 gramů. Neni to moc, kdyz jedeš 4-5hodin na kole. Rano na snídani cca 80 g, jogurt ovesné vločky, oběd rýže nebo těstoviny. Před výkonem min hodinu nic, jen vodu. Měl by ses zaměřit víc na pomalé sacharidy před výkonem a rychle cukry jen během výkonu a hned po výkonu. Ty pomalé sacharidy - polysacharidy se musí stepit a jsou dostupné pomalu a dlouhou dobu, což zajistí energii na dlouhý čas. Mně se osvědčily tyčinky z DM drogerie Eiweb , i po sto kilometrech tě vystřelí jako z parku. Mají vyvážený poměr tuků, bílkovin a sacharidů. Musíš se vždy divat na složení- sacharidy - z toho cukry. Tyhle mají 46% sacharidů, z toho 28% rychlých cukru. Tatranka má jen rychlé cukry. Tyhle mají i řadu vitaminu B, C,E...stojí 16.90, což neni žádná hrůza. Gely kupuji za22kc. Ty se mi taky osvědčily, mají i obsah taurinu a glycinu. Není správné jezdit s podporou hormonu, ale vozím je jen pro případ nouze. Ale každému sedí neco jiné, je třeba zkoušet. Pak je důležité i pití. Melo by se pít každých 10-15min v celkovém množství litr za hodinu. Víc tělo nedokáže vstřebat. Mám odzkouseny slabý hypotonicky roztok s přídavkem maltodextrinu - bramborový či kukuricny škrob. Obrovský zdroj energie, ani tyčinky nejsou třeba. Pozor roztok musí být hypotonicky, jinak nebude zavodnovat ,ale odvodnovat. Takže do pěti procent. Jinak třeba ovoce má hodně vlákniny, někomu můžou vadit plné střeva, i kdyz ja taky někdy zastavím na třešně nebo do vinohradu. Mouka je to samé a maso hodně odebírá energii. Takže přes den jsou vhodné polysacharidy jako rýže, těstoviny, brambory,ovesné vločky apod. Rychlé cukry jen při tréninku po dvou hodinách a pak bezprostředně po tréninku do dvou hodin,kdy se nejvíc ukládá zásobni glykogen. V této době se dokáže uložit více než 50 az 80 procent, ten zbytek se ukládá az 72 hodin. Večer si můžeš dát i to maso, na noc to nevadí, ale zase dlouho zůstává ve střevech, takže další dny ti může vadit obsah střev. O množství spotřebovaneho svalového glykogenu taky rozhoduje správná tepová frekvence. Ta má vliv i na celkový stimulacni efekt pro rozvoj nebo nárůst výkonnosti. Další věc pak je doplňování minerálů, které se ztrácí spolu s potem.

dedkoid*
hodnocení

0x

No jo, to jsou ty pověry že cukr je JED. Není, bez něj byste nátahl bačkory. Když vám vadí gely tak si dejte banán. Banány mají přibližně 24 g cukrů ve 100 g. Když zpucnete 2 tak tam nějaká energie je a bude to lepší než tatranka. Jíte vůbec tak 1,5 hodiny před jízdou?

jaknato*
hodnocení

Jím normálně, ale cukru se snažím vyhýbat je to jed :D, ale před výkonem si ho dám.

dedkoid*

No tak pokud vám to vyhovuje, nechť je po vašem. Tatranka to je energie na cestu zbalená. *ua* Po výkonu se hodí doplnit minerály a nějakou tu energií taky.

paw*

Cukr jed neni. respektice sacharidy jed nejsou, a ty konzumujete ve vsem jidle (pecivo, tyze, brambory,...). Pokud je ale omezujete, tak muzete byt unaveny celkove. Ten bily cukr co popisujete je jednoduchy cukr a rychleji prejde do krve a telo jej muze vyuzit. Kdyz to budete bastit jenom pred a po jizde,t ak rozhodne nepriberete. Jinak po dojezdu taky neni zle snist neco cukru. Pomaha to rychlejsi regeneraci svalu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]