Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr běžeckých bot - diagnoza nášlapu

Od: tecr* odpovědí: 3 změna:

Ahoj, chci si koupit běžecký boty a zjišťuji, že je na to potřeba znát různé parametry jako váha, povrch a účel, což by nebylo obtížný. Je potřeba tam ale dál znát i způsob dopadu, způsob odrazu, sklon nohy k pronaci nebo supinaci apod, což už pro mě jako pro laika je docela složitý rozeznat. Na internetu jsem objevila, že fungují i diagnostiky dopadu, odrazu, zkrátka komplet celého běhu. Nabízí to společnost TriExpert. Objevila jsem ale také, že to jednu dobu nabízela nějaká společnost zadarmo, což bych více uvítala. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti popř znáte nějaké levnější vyšetření? Díky.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

bezec
hodnocení

0x

Podívej se na svoje starší boty kde na nich je nejvíc ošoupaná podrážka vzadu na patě - na vnější straně = pronace, na vnitřní = supinace, zhruba uprostřed = neutrální

tecr*
hodnocení

Aha. V tom případě Ty tvrdíš, že s tímto si vystačím bez navštěvy nějaké diagnostiky? Super, tím pádem šetřím čas. Na patě mám nejvíc odřeno na vnější straně, ale to u normálních "civilních" bot. U mých "běžeckých" to ještě není až natolik znát. Každopádně koupila jsem si levný a zjišťuju, že je to veliká chyba. Bolí mě z nich nohy. Myslím, že by to mělo být stejný jak u civilních, tak u běžeckých, ne?

bezec

Na základní rozdělení to stačí. Je to stejný i na civilních. Samo natočit video došlapu z různých směrů je lepší, je vidět nejen došlap ale i chyby techniky běhu jak z hlediska rychlosti tak tlumení nárazů. Ale bez toho se v pohodě obejdeš, jde to nahradit okem trenéra a cvikama na techniku běhu - běž za atletama a oni tě okomentujou, a nestyď se, zažitý chyby se odstraňujou těžko, chce to hned se učit správně...

Ošlapání je vidět i po pár km, hledej ošoupaný drobný výstupky na podrážce cca 5 mm od kraje.

Levný X značkový boty - sice vypadaj stejně, ale stačí uběhnout 10 km po asfaltu a rozdíl je hned poznat.. Botky podle došlapu - mírná pronace je nejčastější a nejlepší došlap. Dál se vybírá podle tvaru nohy - úzká, široká, někdo dělá i víc šířek boty ve stejným čísle, to se vybírá zkoušením až ti to sedne. Já mám nejradši výrobce zhruba v tomhle pořadí: Asics, Nike, NB, pak Adidas. Dost známých si chváli i Mizuno, mě ale nesednou. Nejradši mám lehkou tréninkovou botu s hladší podrážkou.

Prsty musí mít prostor - při delším běhu noha nateče a v malý botě se otlačí nehty (klidně zmodraj a slezou), nesmí ale úplně plandat, já mám botu tak abych za patu strčil ukazovák.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]