Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cvakání na předním kole + převody

Od: praivo* odpovědí: 3 změna:

Ahoj,

obracím se na vás, protože už vážně nevím, kde hledat chybu. Mám Specialized HR XC 2008, verzi s kotoučovými brzdami. Už delší dobu mě štve neustálé cvakání, vycházející od předního kola, asi dvakrát za jednu otáčku, na chvíli to ztichne po nárazu (skoku). O kolo nic neškrtá, brzda funguje, tlumiče taky. Co by to mohlo být? Zítra můžu nafotit.

Dále: Na stejném kole mi nejde nastavit přesmykač tak, aby řetěz nedřel ani v jedné z krajních poloh. Když má dost místa na menším kolečku, škrtá na větším a naopak. Zkoušel jsem to nastavit asi 4 hodiny a pak jsem to vzdal... Je možné, že je to výrobní vada?

A ještě jeden dotaz: Na jiném kole mi nejdou nastavit dorazy, ani na přesmykači, ani na přehazovačce. Na otáčení šroubů vůbec nereagují. Je možné s tím něco udělat, nebo je to na výměnu?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

1x

Bohužel nepíšeš, jestli jsi čistil a mazal nábu. Podle toho , že jde o model Hardrock XC, budou tam na 99% kuličky. Sundej kolo, rozdělej náboj, vymej pořádně techničákem a promazej. Já bych dal rovnou i nové kuličky. Další věc kde to někdy může "cvakat" jsou volné dráty. Pak to začne cvakat v křížení a nebo u niplu. Takže kontrola dotažení drátů a jesli není nějaký nipl vymačkaný v ráfku. U tohoto levnějšího modelu asi ještě nebudou misky v ráfku a ten se pak lehčeji vymačká.

Pokud jde o to řazení, tobě to škrtá v přesmykači co? No to je tím, že tam máš určitě osmičkové řazení a tím i řetěz. Ten je širší než devítkový a prostě v krajní poloze to bude škrtat. To nesešteluješ. Navíc bys takto ani neměl řadit. Největší převodník a největší pastorek, to prostě nejde dohromady. Stejně tak nejmenší převodníka a pastorek. Řetěz se moc kříží. Prostě musíš jít na menší(větší) převodník.

U těch dorazů na přesmykači a přehazce, těžko radit když není jasné o jaké kompnenty se vůbec jedná jak jsou staré. Ty dosedací plochy štelovacích šroubů jsou ,ale vidět, tak mrkni jestli nejsou vydřené. Jestli ano tak to zahoď, nějaké bastlení nemá cenu.

doplněno 18.06.13 16:00:

kolista, musím si rejpnout, praivo® píše že má kotoučovky a tam špalek o gumu škrtat nebude, ani když se bude jezdec nahlas modlit.;)

praivo*
hodnocení

1. Nic jsem zatím nečistil ani nemazal. V náboji se radši hrabat nebudu, to ho radši nechám seřídit v obchodě, kde bylo koupeno.

2. V aktuálním nastavení to škrtá na nejpomalejším převodu (1 vpředu a 1 vzadu), na nejrychlejším (3-7) ne. Ale stačí malá změna předepnutí lanka a je to naopak.

3. Na tom kole je těch závad víc (např. nefunkční tlumiče). Na šrouby se podívám. Potřebuji jen, aby příští týden vydrželo cca. 50 km.

kolista
hodnocení

0x

Cvakání - to chce projet a slyšet... Cvakat může klidně i prasklá osa, může loupat ve vidlici, hlavovém složení, dráty, ve spoji ráfku, může škrtat špalek o gumu atd. atd.

Přesmykač - může být špatně nastavený výškově i natočením. Dá se i naohýbat podle potřeby (roztáhnout), ale to chce vědět jak aby to řadilo pořád tak jak má. Správně se řadí tak že se neopoužívá velké křížení malý tác - malý pastorek/ velký - velký a prostřední tác - největší, nejmenší pastorek, za prvé kvůli drhnutí a za druhé velké křížení = horší přenos síly (řetěz táhne šikmo a síla se rozkládá i do boční složky)

Dorazy - jdou vidět, podívej se co dělají při otáčení šroubu. Stržený závit na šroubku = nový šroubek; v díře to jde opravit např. vklepnutím materiálu průbojníkem. Ale tipuju že jen špatně nastavuješ, je nesmysl aby odešly 4 dorazy najednou...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]