Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Chtěl bych si koupit nové kolo ale nevím jestli z odpruženou přední vidlicí a nebo i ze zadní? Většina cyklistů jezdí na kolech s odpruženou jen přední vidlicí a to dokonce i závodní jezdci (pokud jsem mohl pozorovat v Tv)... Má to nějaký důvod (kromě finančního?) . Takže - mám si kopit kolo jen ze přední odpr. vidlicí? A nebo se mám "prásknout přes kapsu" a koupit si celoodpružené kolo? Díky za radu!... PS: jezdím tak "půl napůl" -- někdy v terénu a někdy po silnici.
cekrops - na kole jezdím "amatersky" závody již deset let, mám 3 kola, každé stálo více jak 30 000 Kč, každé je do 5 let stáří a jen jedno má přední odpruženou vidlici... to nejstarší.
Neberte ohled na to, co Vám budou kde říkat, prodavači a jiní vykukové, kteří chtějí jenom prodat..
Při koupi kola je důležité si říct několik zásadních věcí, kde jezdím (terén, silnice), kolik jezdím 2, 3, 5, 15 tkm/rok, co preferuju - "konfort"/sportovní jízdu, kolik na to mám. Sám zasebe Vám radím, místo "pružinky" v přední vidlici si kupte kolo, které bude mít lepší výbavu (hlavně přehazovačka), ale i brzdy, přesmyk, páčky, ráfky... sledujte váhu kola, ideálně sežeňte něco pod 10kg... závodní ciklisti nejezdí na odpružených kolech, o celoodpružených ani nemluvím, pokud zi opravdu nezaplatíte za nějaké "leoší" odpružení, je to na nic, pokud si koupíte třeba na principu olejového tlumuče, nedoplatíte se servisně. Odpružení je nevýhodné díky zvýšené váze, ztrátě výkonu... NEBLBNĚTE A KUPTE SI NEODPRUŽENÉ KOLO, a neposlouchejte řeči typu, kolo bez odpružení přední vidlice? to je šílenost, vžyď to je již dnes standart! Hlouposti, více mohu napsat přes vnitřní poštu
mikikus® Vy jste po nějaké prezidentské viróze a nebo nečtete pořádně? Podle dotazu uvažuje cekrops® o nákupu horského kola a ne o "žiletce" to by se asi neptal na fulla a nebo hardtaila že. Máte zapotřebí napsat takový nesmyl " závodní ciklisti nejezdí na odpružených kolech, o celoodpružených ani nemluvím " Jmenujte alespoň jednoho ze závodníků MTB který nepoužívá odpružení.
cekrops® Myslím, že na tvoji potřebu bude stačit opravdu kolo s pevnou zadní nástavbou. Sice se nechá u kvalitního odpružení zamknout "zadek", ale na silnici se budeš tahat zbyteně s něčím co tam nevyužiješ.
Raději si připlať za kvalitní přední vidlici nějakou "vzduchovku" "pružiny" nejsou nic moc. Taky je důležité kolik chceš do kola investovat.
doplněno 17.06.13 00:56:Spíš uvažuj jestli 26", 27,5" a nebo 29"
taky bych to tak viděl... a chtěl bych vidět jak někdo jezdí s pevnou přední vidlicí... to je tak akorat o zápěstí... takové kolo bych otřiskal o hlavu tomu kdo to doporučí... jinak je otazka po jakych cestach... pokud se člověk nechce moc nadřít a jezdí po normálně sjizdnych cestach tak bych hledal něco lehkého s úzkými pláštěmí... to pak jede samo :D... ale pokud jezdi člověk i po horách tak to chce už nějaký kompromis...
Toto je s prominutim hodne mimo.
Lepsi prehazovacka nema valny smysl, rozdil funkcnosti mezi jednotlivymi modely je minimalni u vyssich rad (rekneme Deore vs. XTR) spise zadny, tam jiz jde pouze o hmotnost. U presmykace poznate kulovy u jakehokoliv.
Hmotnost kola idealne neco pod 10? Nevim zda chce tazatel jizdni kolo za cenu slusneho ojeteho osobniho auta.
Zavodnici opravdu (ale ne zdaleka vsichni jezdi pevna kola), ono je ale rozdil jet 30km "na krev" s co nejlehcim kolem a pak byt cely viken nepouzitelny, od toho, jak jsou dorasovani, nebo muset jit druhy den po cyklovylete do prace.
Servis odpruzene vidlice neni zadna tragedie, a to ani cenove.
Tudiz neblbnete tazatellovi hlavu a nenutte mu kolo BEZ odpruzene predni vidlice, je to nesmysl.
Jednou jsem si na víend půjčil celoodpružené kolo a nadával jsem ještě měsíc potom. Při nomrálnim ježdění se totiž nadřež dvojnásob, protože záběr do šlapek ti z části sežere to odpružení...asi se to těžko vysvětluje, musel by sis to někde zkusit. A to to bylo fakt drahý kolo, který tohle mělo mít ošetřený nějakym systémem.
Celoodpružený kola jsou super pro takový ty šílený sjezdy atd...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.