Nejste přihlášen/a.
Zdravím, koupila jsem si sporttester, protože mám za cíl pravidelně běhat. Četla jsem, že pro spalování tuků není důležitý ani tolik, jak rychle běžím, jak moc se zadýchám, jak moc mě bolí svaly apod. To hlavní je prý v tepu. Pro spalování je podle informací na internetu nejlepší se pohybovat okolo 55-65 % TFmax. Když jsem ale vyzkoušela, jak rychle musím běžet, abych této TF dosáhla, výsledkem jsem se zhrozila. Není to skoro ani běh, stačí jen nasadit tempo v chůzi. Jak je tedy možné, že běžci i když se nepohybují v této TF hubnou, nebo jsou dostatečně hubení? Když si budu postupně zvyšovat kondici, zvedne se mi i frekvence pro spalování, abych mohla i během efektivně spalovat?
Samozřejmě, že jste-li bez kondice a začínáte s pravidelným pohybem, dosáhnete 60% TFmax velice brzy, většině lisí stačí výstup do třetího patra v baráku, nebo jak píšete, ostřejší chůze. Je také potřeba vést v patrnosti, že TFmax má každý jinde, záleží na věku, kondici a jiných faktorech.
Pokud budete pravidelně sportovat, bude se vám při zátěži postupně snižovat tep, takže za nějaký čas budete dosahovat 60% TFmax až při rychlejším běhu.
jj, netrénovaným vyletí TF nahoru i při malé námaze. Trénovaný běžec může běžet svižně a má stejnou TF jako netrénovaný při chůzi. Taky má vyš položenou hranici anaerobního prahu = začátečník dávno pálí cukry a zahlcuje se laktátem, trénovaný jede na tuky a laktát stíhá odbourávat takže vydrží běžet dlouho a rychle.
Ideální je u sportovního doktora změřit svojí max. TF, anaerobní práh, VO2 max atd., pak cca po půl roce znova (s tréninkem se hodnoty mění). Když už je sporttester tak ať funguje Jinak pro hubnutí stačí aspoň hodinu udržovat tempo při kterém ještě jde mluvit... + 10 minut rozběhnutí = zahřátí (začátečník chůze), 5 minut rozcvičení (strečink), pak vlastní trénink aspoň tu hodinu (začátečník pomalý běh nebo indiánský běh nebo i jen rychlá chůze), pak 10 minut vyběhání (zač. chůze) a 5 minut protažení (strečink)
Už jsem ti to psal. Pulsmetr je zbytečný, pokud neznáš svou laktátovou křivku, VO2max, SF max a SF klid. Potom je těžké určit hranici pásma, která je vhodná na hubnutí, protože "termín 55-65%" je velmi orientační a hlavně u každého člověka jiný. Tvůj kamarád sportovec poběží vedle tebe stejným tempem a pojede většinou na tuky s tepem okolo 110, zatímco ty jako začátečník pojedeš jen na cukry v anaerobním pásmu. Trénovaností se dopracuješ taky k lepšímu metabolismu, ale není to na dny nebo měsíce. Pro začátečníka který chce hlavně hubnout je nejlepší aerobní aktivita chůze, popř svižná chůze alespoň 1,5-2 hod denně. Už jsem to tu psal několikrát, je to odzkoušené, zaručené. To další je strava! Pulsmetr tedy na hubnutí třeba není, využívají ho hlavně sportovci, kteří se chtějí posunout dále a zvýšit si tím své výkony v závislosti na tom, zda chtějí trénovat vytrvalost, sílu nebo rychlost. Pak je určení tepového pásma nutné.
Běh samozřejmě dělat můžeš, je to vhodné pro posílení kardiovaskulárního systému, ale na hubnutí musíš zvolit nižší tepové frekvence, poněvadž tuky se spalují jen za přístupu kyslíku, ne na kyslíkový dluh. Na kyslíkový dluh se spalují jen cukry a bez přístupu kyslíku vzniká laktát. Množství laktátu roste se zatížením, ale má na to vliv trénovanost jedince a schopnost odbourávat laktát. Co nedodýcháš při běhu, budeš muset dodýchat potom, páč dluhy se musí platit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.