Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Specialized - dobré kolo?

Od: technoman* odpovědí: 47 změna:

Specialized Camber FSR Comp 26" velikost XL (bílá/červená) 2011 za 31 kkč

Specialized - dobré kolo?

47 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

0x

Jak jsem dával dopoledne ten odkaz, tak jsem zapoměl napsat, že u kola za 30.000 je poměrně zklamání použítí komponentů Alivio (kliky a řazení) Tam by si zasloužilo minimálně alespoň Deore.Nebo celé vybavené Sram X7 Ty hydry Tektro Draco taky žádné sláva. Rozhodně lepší volba by byla Avid Elixir a já osobně bych preferoval Shimano SLX BR-M675.

Jinak dobrý Bike.

hanher*
hodnocení

0x

Good bike?

To záleží na způsobu využití. . .

technoman*
hodnocení

A todleto?

Norco Faze LX 2012

aroff

Z těhle dvou určitě "spešla"

technoman*
hodnocení

ar: tohle má ten norek: má to řazení deore

Velikosti

M - L - XL

Rám

Faze frame ( 120 mm travel) same frame as 2011

Vidlice

Rockshox Recon silver 120 mm travel

Zadní tlumič

X FUSION Air shock E1 RL w/rebound and lockout

Brzdové páky

Shimano M-445

Brzdy přední

Shimano M-445 hydraulic disc brake 180 rotor

Brzdy zadní

Shimano M-445 hydraulic disc brake 160 rotor

Středové složení

Comes with crank

Kliky

Shimano Deore 2 pc crank ( 10 speed)

Řazení

Shimano Deore

Přesmykač

Shimano Deore 10 speed

Přehazovačka

Shimano Deore RD 10 speed

Počet rychlostí

30

Kazeta

Shimano Deore 10 speed 11-36T

Řetěz

KMC 10 speed

Gripy

Norco Lock on grips

Řidítka

Leadtech 1" rise 740 mm width

Představec

Leadtech 6061 short reach alloy stem

Náboj přední

Alloy front QR hub with disc mount

Náboj zadní

Alloy 8/ 9 sped rear cassette with disc mount

Ráfky

Alex TD 25 double wall alloy rim 25 mm wide

Plast přední

Kenda Slant Six 26 x 2.1

Plast zadní

Kenda Slant Six 26 x 2.1

Sedlo

Velo MTB saddle

Sedlovka

Norco 6061 alloy double bolt seatpost

Pedály

Wellgo alloy / steel cage MTB pedal

Hlavové složení

FSA TH -855
aroff

To sice má, ale když pominu, že ostatní komponenty má zase nižší řady a ty brzdy 445 jsou horší, Tak má hlavně jinou zadní nástavbu a spůsob tlumení. Ten "spašláckej" systém je lepší a rám není tak namáhaný. Já bych šel do toho spešla a nechal dát jiné řazení. Já bych tam dal SLX SL-M660 3x9 a nebo alespoń Deore SL-M590. U obou je už možnost odřazování palcem. U toho Alivia msíš řadit palcem a odřazovat ukazováčkem. Musíš pak přehmatávat prstama z brzdy.

Hlavní je, aby jsi kolo odzkoušel jak ti padne.

technoman*
hodnocení

Aha, to je pěkně blbý řazení. Na tom mém kole(starém) bylo řazení otočné jako "plyn" na motorce, i se stupnicemi hned bylo vidět co tam je za kvalt*palec*Stačilo jen jednou otočit a z jedničky byla sedmička hned...Bylo to super! (Ale je to jediné co na tom kole bylo super)

Potřeboval bych to někde vyzkoušet. zejména posez a výška řídítek. takže asi toho spěšla když ho prodávají v Praze, to je kousek. No každopádně už to bude konečně pořádná jízda*palec*kdy nebudu mít vyklepaný ruce a ze zadku kovadlinu*smich*

doplněno 21.04.13 12:27:

Jo už vím jmenovalo se to Grip Shift. Na dolíky to bylo dobrý. Z kopce rozkulit na max a hned zase nahoru postupně ubírat šlo to bleskově a poměrně plynule

aroff

Tohle otočné řazní, kterémuse říká RevoShift je dobré tak na treka a ne od Shimana,ale od Sramu, ten ho má pod názvem Grip Shift jak už jsi psal.Sram ho má kvalitní, od Shimána se montuje jen na ty nejlevnější kola.

Na horala je daleko lepší páčkové řazení Rapidfire. Tam potřeba v terén držet pořádně gripy a to při řazení "revem" nejde.

aroff
hodnocení

0x
technoman*
hodnocení

Mocný to bike...kdyby to tak šlo koupit za tu cenu bez DPH*hi*Ten už by potřeboval asi pojistit a pořádněj bejčák se zámek jak na trezor...

hodnocení

0x

A co tak třeba Cube XMS 2012 za 31490Kč z www.cubebikes.cz? To má lepší vybavení, jinak nevím, co je na tom řazení Shimano Deore, tak výborného, já ho mám na svém Cube 29" LTD 2013 a ani se nedá poznat na jakém to mám kolečku.

aroff

"co je na tom řazení Shimano Deore, tak výborného, já ho mám na svém Cube 29" LTD 2013 a ani se nedá poznat na jakém to mám kolečku"

Jak jsem už psal možnost odřazování palcem, přesnější a rychlejší řazení.Vždy je ale poteba vědět o jaký model jde. 10 let starý model Deore bude stejný nebo i horší než nový model Alivio atd. atd. To jak píšete, že nevíte jaké kolečko máte zařazené, tak máte asi odmontované indikátory řazení. Nechají se dokoupit. Shimáno je má odmontovatelné, takový Sram se už ani idikátory netrápí a nejsou u řazení. Výrobci předpokládají, že kdo si koupí kolo s takovouto výbavou, nepotřebuje sledovat ručičku, co má vlastně zařazeno.

technoman*
hodnocení

A u toho páčkového řazení se dá taky řadittřeba ob dva nebo přes celý rozsahstupňů jako u revoshiftu?

Příklad je u nás stezka po rovině a najednou prudký nájezd na rampu. Rozjedu se teda na nejrychlejší převod a jak najedu na rampu musím ihned dát ten nejlehčí převod ( prostě to tam kopnout přes celý rozsah nadvakrát) jinak než bych to po jednotlivých stupních přecvakal by ch se okamžitě zastavil...

aroff

Jo jde řadit buď jeden stupeň dva a tři stupně najednou. Podle toho jak moc se páčka zmáčkne. Odřazování je po jednom, ale když je potřeba je to fofr. Ono stejně není dobré to tam nacpat přes 9(10) rychlostí najednou, to pak trpí jak přehazovačka tak i řetěz.Je potřeba aby řetěz postupně nabíhal jak se šlape. Tyhle nové řazení jsou opravdu rychlé a přesné.Nacvakáš to tam raz dva. Navíc pokud je to tak strmý nájezd shazuješ to na převodníku. Správně bys ani neměl jezdit na největší převodník a největší pastorek. To samé zase u nejmenšího převodníku a nejmenšího pastorku.Já už bych do shiftu nešel ani omylem.

technoman*
hodnocení

Jo, samozřejmě přehazuju i přední tácy ale prostě mi to otočné řazení připadá víc "easy" - prostě jednou rukou lupnu to a druhou *palec*ono dle potřeby a je to během pár sekund. Kámoš má kolo Kellys, nějaké hrozné páčkové řazení, nějak jsem to nepochopil jak se s tím kvedlá snad nějak jednou páčkou nahoru a druhou dolu či jak to bylo*nevi*, připadá mi to prostě divný.*ee*proč to dělat jednoduše když to jde složitě...

doplněno 21.04.13 20:27:

Jo to moje řazení bylo Shimano Dual Sis.

doplněno 21.04.13 20:29:

A proč byste do toho nešel?

aroff

Pomalé a nepřesné (Sram je někde jinde než Shimano) co je ,ale nejdůležitější, v terénu absolutně navyhovující. U Rapidfire držíš pevně grip prst máš na brzdě a můžeš brzdit, k tomu ještě můžeš řadit to u shift můžeš dělat jen jedno z toho, proto se to montuje jen na treky, na horalu ho nenajdeš, teda pokud neberu kola v cenové ralací 2-3 tisíce a značku Olpran.

technoman*
hodnocení

To mě nenapadlo. Já tohle měl 13 let (tak už sem si na to dost zvykl...)a předtím esku s naprosto otřesným co spíš debilním řazením šaltpáčkou mezi nohami, pak to byl zážitek tam za jízdy na hrbolatý cestě ladit pokud se to uvolnilo a samo přeskakovalo...*blee**bum*

doplněno 21.04.13 22:00:

Pane ar, jen bych se Vás zeptal, vidím že se v tom dost vyznáte, ze kterého kraje jste? Jestli by vám to teda nevadilo...

aroff

Podkrkonoší.

Ja tomu nerozumim, tak mne hned netlucte, mozna, ze jde o zcela jinou cyklistickou disciplinu, nez na co jsou urceny tyto kola ve vyberu, ale Jaroslav Kulhavy vyhral v Londyne na olympiade zrovna s Shift Gripem.

Ale to je jenom, co si pamatuju z nejakeho clanku, do cyklistickych zalezitosti se jinak nemontuju.

aroff

Tak Jarda používá Sram a ten jak jsem psal je v otočném řazení úplně někde jinde než Shimáno. Navíc to kolo bylo postaveno vyloženě pro tento závod kde je minimálně řazení a dřou to skoro pořád na těžko. Prostě XX1 Grouset je o něčem jiném.

Pokud bude chtít tachoman otočný Sram musí měnit i přehazovačku, přesmykač by mohl zůstat.

technoman*
hodnocení

Uf, no tak časem bych si zvykl, no co by mi jiného zbývalo. Právě to byl menší šok při první pojížďce na kámošově kole když jsem chtěl jako na svém "přidat plyn" *smich*a ono nic*sok**haha*

doplněno 21.04.13 22:54:

Třeba to bude lepši, ale zatím nevím...

aroff

Zvykneš úplně v pohodě.

Pokud budeš ale chtít otočnou špičku tak

kupkolo.cz/... no a k tomu kupkolo.cz/... a ještě 11 kazetu to bude taky nějakech 6000 atd atd atd. *smich*

technoman*
hodnocení

radši si zvyknu...

doplněno 21.04.13 23:14:

Právě uvažoval jsem původně do max 30 kkč no už takhle je to přepísknutý...*hi*...

aroff

Tak rozhodně tě nechci od toho kola zrazovat, ale opravu vyuiješ toho fulla? Nevím jaké terén chceš jezdit a jestli by nestačil opravdu dobrý hardtail. To co ušetříš tak vrazíš do vybavení a to taky něco stojí. Helma, tretry, nášlapy, strojení atd atd.

technoman*
hodnocení

No právě všude možně kde se dá. Každopádně jezdím velmi rád a už by to byla klidnější jízda než když to na šutrácích rajtuje pod zadkem jak na rodeu., užil jsem si toho dost...bych to i dal...

doplněno 22.04.13 00:12:

Proč myslíte?

aroff

Tak to jo, já aby nakonec nevylezlo, že to máš jen na takové občasné ježdění po silnici, ale jestli to máš na "opravdové" ježdění v terénu tak to je jiná.

technoman*
hodnocení

"Ale o tom zde už dobrou čtvrthodinu hovoříme, Mlho!"*smich* že to chci i do terénu...Ale i třeba jen tak 20 tam a 20 zpět podle řeky po asfaltu...

Jinak ta fotka je lom je to tam pěkný a klid, ale taky dost o držku, *uf*cest je tam několik různých na výběr (ta cesta pokračuje i doleva (na obrázku) ale musí se dole hned na brzdy a doprava protože rovně je tam asi čtyřmetrový sráz dolů přímo na rovinu vjet tam zezhora v rychlosti *stop* = poslední polet a crash*andel*.,vjet na něj vůbec = moc kotrmelec*sok* akorát na mojem celonepéru*smich*sem v koleji od TATRY lítal jak na splašeným dobytčeti a odneslo to pár drátů v kole*uspech*. U nás je sice relativně rovina, ale přesto i tady se dají najít taková pěkná místa*palec*Vím i v okolí o bikeparku v lese a MX trati u tankodromu*palec*Ale je to dost daleko po silnici.

Prostě takový univerzální bike

doplněno 22.04.13 19:14:

Ten polet myslím opravdu poslední...*andel*

Já mám řazení Shimano Deore SL-M591, rapidfire-plus, 10-speed a indikátory řazení(jestli myslíte ty červený ručičky , co se pohybují při řazení, jako , že asi jo) tak to mám, když mám model kola 2013, tak asi to bude poslední model, ale jde o to, že je to tak nakloněný, že ty dvě dělící čáry nevidím(minulý rok jsem měl Gt Avalanche 2.0 2012, tam bylo řazení Shimano Alivio a ještě jak tam byly ty indikátory řazení zadních koleček, tak tam byly čísla 1 3 9 a ty dělící čáry mezi těma stupněma řazení byly lépe vidět), jinak proti tomu řazenShimano Deore nic nemám.

aroff

A to je takový problém vzít 5 inbus, povolit řazení, natočit jak potřebuju a utáhnot? To není vina moelu řazní, ale špatné nastavení.

No a číslice tak to snad ani není potřeba, nebo jó.Já ani nevím kdy jsem se naposledy na indikátory podíval.To mi připadá jako když se v autě někdo musí podívat na "šaltrpáku" jestli tam dává správnou rychlost. :)

technoman*
hodnocení

tohle už na bike čeká ( obrázek zkresluje, ta cesta na něm vypadá líp*smich*)

doplněno 21.04.13 23:05:

teda jako na obrázku že vypadá líp...

technoman*
hodnocení

Pane ar, jaký je Váš názor na kola Kellys a Author, teď jsem koukal třeba na kellys rogue

teamsport.cz/...

stirecek*
A co merida? Mají i bazarove po testech s dobrou slevou.
merida-bike.cz/...
technoman*
hodnocení

Pěkný ale malý. Potřebuju aspoň 21" ,tohle je 18" rám:(

stirecek*

Nebo nějaké 29". Každopádně bych ještě uvažoval o pevném mtb. I s ním se dá slušně jezdit v terénu a na silnici můžeš taky. Minulý týden jsem potkal fulla na silnici a moc mu to nejelo, i ten posez byl takový nepřirozený. Já občas zabloudím do míst, kde jsem nikde nebyl a v pohodě to zvládnu i na crosovém kole. Dostat se dá všude, jde jen o pohodlí. Na těch relativně rovných polňačkách nebo lesních cestách to jde dobře a rychle. A jak psal ar, i výbava něco stojí. Kdybych byl ochotný utratit třicet tisíc za kolo, beru okamžitě tohle

merida-bike.cz/...

ladaadal*

Stirecek: prosímtě, koukal jsem na ten tvůj odkaz, co to znamená ty velikosti? 41, 42L... až 61. Existují na to nějaké tabulky? Díky.

stirecek*

Velikost rámu v centimetrech - od středu po konec sedlové trubky. Akorát nevím, co znamená L . 18palců cca 46cm

doplněno 29.04.13 12:41:

L - Lady _ dámské :)

aroff

technoman*
hodnocení

víte co právě nevím kdy se zase dostanu do Prahy teď už to bude trošku problém, že bych se podíval do té prodejny specialized na to kolo jak dal odkaz "ar".. No snad se tam nějak dostanu. A před několika dny jsem zjistlil že vlastně ve vedlejším městě je prodejna kol, maj tam jen "autory" a "kelišový":D...

aroff

Hm mě osobně Author nějak nesedí nevím proč, já bych do něj nešel. Ten "kelyš" nevypadá špatně, ale "spešl" bude mít ten systém FSR odpružení propracovanější. Tuhost rámu u slitiny M4 je taky lepší než 7005 u "kelyše" navíc tam nemá ani psáno T6 takže není tepelně upraven po svařování. Výbava je taky v nižší třídě, řazení dokonce SL-M310 to je snad jen na 8čkovou kazetu.

Já bych si rozhodně připlatil a šel do toho "spešla" Ještě jednou zvaž ten hardtail a třeba 29"

technoman*
hodnocení

A jaký HT?

doplněno 30.04.13 18:23:

Takhle jak chodím podle řeky jsem u dvou borců viděl poloodpružený - jen přední vidle,Specialized Rockhopper. Ten by byl dobrý?

ar*

"polodpružený"to je právě ten hardtail. Hele nechceš jet na předváděčku od "spešlu"je to 8.5 od 10 do 18 hodin v areálu Únětického pivovaru.

Dnes jsem dostal pozvánku, ale mě se to nehodí. Tam by ses svezl na opravdové špičce. Jsou na vybrání tři kola, jako

EPIC FSR COMP 29 RED/BLK/WHT XL

EPIC FSR COMP CARBON 29 TEST ´13

SW EPIC FSR CARBON 29 XTR

SJ HT COMP CARBON 29 TEST ´13

SW SJ HT CARBON 29 XTR

CAMBER FSR COMP 29

CAMBER FSR COMP CARBON 29 TEST

SJ FSR COMP CARBON 29 TEST

SW SJ FSR CARBON 29 CARBON

A pak nějaké silničky. Pokud budeš mít zájem, dej vědět a já ti hodím do vnitřní pošty mail, kde se zaregistrovat a vybrat si kola na test. Registrace a výběr kola (taky podle výšky a váhy) je potřeba do 3.5

Jo jinak ten Rockhopper je dobré kolo, Taky jednoho jezdim *smich*, ale už je to "dědek" cykl.cz/...

technoman*
hodnocení

Díky ale tam se taky nedostanu.

Jina koukám to je taky pěkná pálka teda...*sok*.Vždyť to je víc než stálo moje auto! To už musí šlapat za bikera samo, ne?*smich* za to už mám od spešlu celopéro*nevi*

aroff

Tak dneska ty ceny jsou už zase jinde. Neboj, šlapat musíš na každém "bajku", jak ž jsem psal jinde štírečkovi, co neušlapeš to neukecáš. ;) Pokud se teda nestane z bikera baterkář *smich*

stirecek*
Někdy by se ty baterky hodily :) Třeba vcera v tom protivetru. :)
doplněno 01.05.13 13:22: Technoman: ono to celopero nemusí byt lepší, pevné mtb bude rozhodně univerzalnejsi a nebudeš vypadat blbe na asfaltu. Stačí dobrý ram a dobrá predni vidlice, zbytek az tak řešit nemusíš. Kouknul bych se i na 27.5" kola, 29 uz je docela dost. Ty stezky co máš na fotce jezdim bez problémů na crosovem kole, stejne většinou na stojaka .
technoman*
hodnocení

Na tom obrázku to vypadá moc dobře. Skutečnost je někde trochu jinde*smich*

...dobrý ram a dobrá predni vidlice... Mezi čím bych se měl teda poohlédnout?

stirecek*
Rámy uz ti popsal Ar . Ono hodně záleží, v jaké cenové relaci budeš nakupovat. I ten levnější ram nemusí být špatný, jen bude malinko těžší. Vidlu ti solidní prodejce vymění při nákupu, doplatíš jen rozdíl ceny. Ja původně chtěl taky kelyse , prodejce mi poradil meridu , pry má dobrý ram v te cenové relaci. Ten ram je hodne dobrý a drží. Kdyz to srovnám se starým horakem , který se kroutil, je to sto a jedna. Jen vidlu jsem mohl dát lepší. Co uz včil :) Sedlo jsem taky nemusel kupovat, mám ho doma na parádu. Komponenty bych az tak neřešil, soused spadl a poškodil přehazovačku ,nesla opravit, tak musel měnit. Ja nemám nic extra, ale kolo stále jezdi a funguje, jak má. Jezdim od minulého týdne, skoro šest set km, třetina je v terénu, i těžkém a kolo drží. Loni jsem na tomto kole stihl dva tisíce km, brzy budu měnit gumy, jinak to vypadá dobře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]