Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lékařská zpráva, co znamená?

Od: zzz* odpovědí: 6 změna:

Zdravím,

nějak se nevyznám v lékařské zprávě.

co znamená otok prox ITP?

nebo DFg Distorsio art ITP prox.

V lékařství trošku zaostávám.

Dík za rady :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nestyďte se ptát, a to třeba opakovaně, a klidně "jako blbej" - lékař má povinnost pacientovi vše vysvětlit jasně a srozumitelně.

Jinak já s tím mám také problém, odejdu z ordinace, a mám hlavu "jako pátrací balón"... Ale už se také učím ptát a nepřipadat si blbě, říkám si, že je to především moje zdraví... :)

ladaadal*
hodnocení

2x

Taky doporučuju zeptat se lékaře. Já tomuhle říkám "takový doktorský pindy". Kdo ví, jestli se v tom sami vyznaj a nevymýšlí si.*smich*

hodnocení

2x

distorsio je podvrtnutí, art. je kloub (articulatio), prox. je horní, itp je idiopatická (autoimunitní) trombocytopenická purpura.

wikiskripta.eu/...

tomasfuk

ITP se jistě používá jako zkratka pro onu purpuru, ale v předloženém textu toto užití nedává smysl. Z prostého důvodu. ITP je též zkratka užívaná v ortopedii zančícíi interphallangeální kloub, neboli kloub mezi jednotlivými články prstu, s přídomkem prox., neboli proximální (rozuměj bližší), popisuje první kloub na prstu mezi jeho články směrem od dlaně.

Hledat si překlady jenotlivých výrazů je fajn, ale pak se nad tím ještě člověk musí zamyslet...

Čili původní text česky:

"otok prvního kloubu mezi články prstů"

"DFg Distorsio art ITP prox." pak s překlepem (přebytečným F) znázorňuje "diagnóza: podvrtnutí prvního kloubu mezi články prstů"

artik*
hodnocení

0x

váš lékař taky zaostává? Zeptejte se přímo lékaře

culdabulda1*
hodnocení

0x

- já se taky zeptám, ale pak si stejně vše vyhledám na internetu a je-li třeba, znovu se zeptám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]