Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Montáž ribstolí

Od: vorelka odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

má někdo zkušenost s montáží ribstolí - žebřin v bytě do panelu? Půjčit si příklepovku, nebo najít odborníka? Roli hraje asi i cena, vyvrtání 8 děr pro firmu asi nebude žádný džob. Poradí někdo?

Děkuji

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Není to tak složité. Firmu asi ne. Pokud si na to netroufáte, tak třeba kamarád, příbuzný aj.

hodnocení

0x

Pokud to budete vrtat obyčejnou příklepovkou, necháte na tom ruce. Zkuste si v půjčovně vypůjčit vrtací kladivo. S tím to jde poměrně snadno (když zrovna nenarazíte v panelu na drát). Lepší a přesnější je předvrtat díry menším vrtákem.

vorelka
hodnocení

Právě z toho, že se při vrtání narazí na drát, mám největší strach. Ty díry musí být přesně a na drát se narazí třeba až u páté. Pak tedy vrtat zas od začátku?

ladaadal*

S drátem není žádný problém. Pokud nemáš spec.vrták, který zvládá beton i železo, tak prostě pojedeš vidiákem a když narazíš na drát, dáš tam na chvilku vrták na železo a odvrtáš ho. Nikdy se mi nestalo, že bych musel vrtat díru jinde. Nebo si zkusit půjčit nastřelovačku, ale s tou musíš mít zkušenosti.

vorelka
hodnocení

Dobrá rada, pro mně je toto španělskou vesnicí. Pojem nastřelovací hřebík jsem slyšela, tento šroub je dlouvý 8 cm, dá se taky nastřelit? A co s hmoždinkou? Prosím odpovězte a poraďte, zda bourací kladivo s předvrtáním, příklepovka s vrtáky, či nastřelovačka. Podle toho budem hledat známý, co má jakou možnost provedení (jestli vůbec někdo). Děkuji za radu a odpověď*slunce*

vorelka
hodnocení

Prosím, prosím, oprava. Chybička se vloudila. Ne bourací, ale správně vrtací kladivo.

laybor*

Pokud je kvalitní vrtačka (Makita) tak to stačí, sám jsem vyvrtal kolem 200 dír do panelu a drží vše, do drátu jsem nikdy nenarazil, vrtáno i do stropu na boxovací pytel, v okolí máte určitě chlapa který rád pomůže.

doplněno 16.03.13 23:35:

Jak píše magdon ,že s příklepovkou tam necháte ruce - je blbost, když je dobrý vrták tak to jde jak po másle.

vorelka
hodnocení

Máme 2 odvážlivce. Jak si vybrat a přitom neurazit? Co preferovat? Kladivo, vrtáky, nastřelovačku? Asi je to snad jedno, záleží na zručnosti a náčiní dotyčného. Lze tedy preferovat vrtačku z vrtáky do zdi a železa? Nemám potuchy o ceně. Děkuji*bzum*

kutildomaci

Kladivo je asi to nejlepsi reseni, kdyby clovek vrtal do panelu jako soucast sve prace cely den. Jinak na tech vasich par amaterskych der staci ta priklepovka se slusnymi vrtaky.

Nastrelovacka se mi zda jako prestrel. Malokdo z kutilu ji ma, dela to strasny ramus a nekdy to odstipne kus betonu. Navic ted nevim, jak by se presne pridelalo - prispendlit drzak primo na zed nastrelovacimi hrebiky? Jak by se to potom jednou odstranilo? Existuji neco jako nastrelovaci srouby? *nevi* Pro me je to spousta veci, po kterych bych se musel podivat a proto bych volil to nejprimejsi reseni - vyvrtani par der priklepovkou.

Cena? Od kamarada zrejme zadarmo v ramci nejake male protisluzby.

vorelka
hodnocení

Omlouvám se, jsem kopyto. Nevím, či jsou hřebíky, či šrouby nastřelovací, nastřelovačka tedy dělá jen díru? Ke šroubu potřebuju hmoždinku, tak nastřelit se dá snad jen hřebík. Tak tedy mám hledat příklepovku buď spec. vrták, nebo s 2 vrt. (i na železo)*uf*

kutildomaci

Nastrelovacka nastreluje hrebiky. Tedy jednou ranou je zarazi az po hlavicku do betonu. Logicky proto uz musi na zdi byt prilozeny nejaky ten drzak, ktery bude pozdeji drzet ty zebriny. Dirou v tom drzaku se pak prostreli ten hrebik, ktery bude ten drzak drzet pripevneny na zdi.

Alternativou by bylo, kdyby slo nastrelit neco, co by na konci nemelo klasickou hrebikovou hlavicku, ale zavit jako sroub, takze by se teprve po nastreleni mohl k takto nastrelenemu "sroubu" prisroubovat ten drzak ribstoli.

Ve vysledku pouzijete to, co ma ten ktery kamarad, ktery to prijde udelat. Kladivo je nejlepsi, ale priklepovou vrtackou to jde vyvrtat take. Vrtaky budete muset mit 2, jak uz tady nekdo radit - jeden na beton (pro vrtani s priklepem) a druhy do zeleza (zrejme vrtani bez prirazu).

Tak bych to delal ja. Pockame, co na to reknou odbornici ;)

kutildomaci
Snad jen pro vyjasneni napisu, ze ty nastrelovaci hrebiky nejsou normalni hrebiky, ale specialni, pro nastrelovacky.

Na nastřelování zapomeňte. Na to nestačí zkušenosti, na to musíte mít něco jako "zbrojní pas" (včetně pravidelného školení a lékařských kontrol).

kutildomaci

Zbrojni pas na nastrelovacku? Par hrebiku jsem uz nastrelil a i kdyz mam pred timto naradim velky respekt (prece jenom dokaze zarazit 5cm hrebik do betonu), tak pri dodrzovani zakladnich pravidel bezpecnosti prace by to mel zvladnout v pohode i sikovnejsi kutil.

Jen bych opravdu doporucil pouzivat bezpecnostni pomucky - ochranne bryle, chranice sluchu (spunty do usi) a nikdy nestrkat zadnou cast tela pred usti pistole, kdyz jsou v ni nálože.

bozpinfo.cz/...

cituji:

Vstřelování
Práce s expanzními přístroji pro vstřelování smí provádět pouze pracovníci, kteří mají platný průkaz vstřelovače. Provozovatel přístroje musí poskytnout pracovníkovi OOPP, prostředky první pomoci, vést potřebnou dokumentaci a evidenci zařízení, provádět prohlídky, kontrolu a zabezpečení míst pro vstřelování. Vstřelovač smí práce zahájit až po vydání písemného příkazu odpovědným pracovníkem. Opakované proškolování a přezkoušení ostřelovačů se provádí jednou za dva roky a znalostí se ověřují zkouškou.

Ten průkaz je knížečka o 8 stránkách, plná razítek. Pokud Vám někdo půjčil vstřelovačku, aniž byste tenhle průkaz měl, koleduje si o docela slušný malér.

Montáž ribstolí

Mám všechny 3 možnosti i zkušenosti (i když nastřelovací papíry už má pár let propadlé) a osobně bych použil vrtací kladivo. Jako druhou možnost tu příklepovku, ale s dobrým vrtákem (ne z kauflandu) a předvrtáním menším průměrem (chladit - během vrtání občas konec vrtáku namočit do vody). Nastřelení bych vyloučil, je to pro tenhle účel příliš brutální a nerozebíratelné.

kutildomaci
vrtat obyčejnou příklepovkou, necháte na tom ruce. Zkuste si v půjčovně vypůjčit vrtací kladivo

Jaky je rozdil mezi priklepovou vrtackou a vrtacim kladivem? Doted jsem myslel, ze je to to same *ee* Maximalne tak rozdil ve vykonu, ale princip stejny. *sok*

Stejne je to v tom, ze je oboji urceno na vrtani der. Tim veskera podobnost konci.

Pokud principem myslite to, ze se to pri praci toci a zaroven tluce, pak mate pravdu.

Princip priklepu je ale zcela jiny a pri vrtani do betonu se okamzite pozna, ze to rozhodne to same neni. Bez jakychkoliv pochybnosti.

kutildomaci

Tak uz jsem si ten rozdil dohledal:

" Vrtací kladivo je na první pohled k nerozeznání od příklepové vrtačky. Také použitím se od "příklepovky"nijak neodlišuje, pouze zaregistrujeme vyšší výkon a rychlost vrtání. Z pohledu uživatele je zásadním rozdílem použití vrtáků s rychloupínacím systémem SDS-PLUS, které jsou konstruovány pro maximální využití elektro-pneumatického příklepu."

Takze rozdil je ten elektro-pneumaticky priklep u vrtaciho kladiva.

Uz pred 20+ lety jsem vrtal do panelu diry beznou tenkrat dostupnou obycejnou (jugoslavskou?) priklepovou vrtackou a slo to relativne dobre. Hodne zavisi na kvalite vrtaku. Chce to proste novy vrtak, ktery par der vydrzi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]