Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sportovní střelba - nákup zbraně z druhé ruky

Od: standa1* odpovědí: 7 změna:

Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli při nákupu zbraně (brokovnice, kulovnice, malorážka) je třeba ji nechat přezkoušet, případně podmínky nákupu a papírování spojené s nákupem a přihlášením zbraně.

Plánuji si udělat zbrojní průkaz A,B,E , hlavně pro sportovní střelbu. Vzhledem k tomu že ceny nových sportovních brokovnic jsou tak trochu mimo mé fin. možnosti, tak jsem si zjišťoval i ceny bazarových a to už je pro mne reálnější.

Zajímaly by mě věci ohledně papírování od nákupu až jak se říká po první výstřel.

Děkuji za odpovědi.*klik*

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stafan*
hodnocení

2x

Zdravím

Většinu odpovědí na Váš dotaz dostanete zde : zbranekvalitne.cz/... Při přepisu policajti chcou zbráň vidět, zkontrovat čísla atd. Jestli si necháte zbraň zkontrolovat nebo seřídit u puškaře to už je Váš problém.

standa1*
hodnocení

Jednoduše řečeno...ke zbrani tedy není nějaký papír ve stylu TP u auta a není nutné např při koupi provádět kontrolu?

Dík *hi*

Ke zbrani existuje kartička o velikosti malého techničáku, která se jmenuje "průkaz zbraně" a je defacto potvrzením o zaregistrování zbraně na policii.

lidus*
hodnocení

0x

Nejsem střelec informace tu doluji z manžela který sportovní střelec je. 1. zjistit co za střelnici (kolik metrů) máte v okolí a jaké zbraně jsou na ni povoleny aby se vám ježdění neprodražilo, 2. na nákup zbraně skupiny A je třeba vyjímka + nákupní povolení, na B nákupní povolení to musíte mít než zbraň koupíte ale už by ste měl vědět podle průkazu zbraně její číslo,(vše je ze zákona a když budete dělat ZP tak se to budete muset naučit), 3. jdete do obchodu a koupíte zbraň- dostanete nástřelný list, nebo koupíte zbraň od někoho, sepíšete smlouvu,4. zbraň přihlásíte. Doma máte trezorovou skříň což taky není levná sranda a do té zbraň uložíte, náboje do druhé. Nejlevnější náboje jsou k ničemu pokud chcete výsledky tak na trénink i na soutěž se používá vždy stejná značka nábojů.Pokud ke zbrani není obal na nošení tak ho koupíte. Snad si to pamatuju dobře, manžel čumí na TV a je nevrlý že ho vyrušuji. Ač se na to neptáte tak za sebe říkám, že je to hoooodně drahý koníček a já dost nadávám.

doplněno 25.02.13 21:46:

zajda888 manžel říká, že je to nesmysl, také není člen mysliveckého združení a brokovnic, kozlic, terčovnic má víc než jednu. Akorát střelba z brokovnice na plastové holuby je poměrně drahá záležitost a navíc ne každá střelnice toto nabízí a pak najedete spoustu km.

Pokud budete chtít brokovnici,může Vás potkat totéž co mě (pokud tato úprava ještě platí).

Po nějaké novele Zbrojního zákona asi před 7-mi lety mi vzali oprávnění na lovecké zbraně,protože jsem nebyl členem mysliveckého spolku.

doplněno 25.02.13 22:15:

lidus: já si to nevymyslel,opravdu mi tenkrát skupinu C vzali.

Já už později nepátral,jestli s účinností nového zákona bylo toto opatření zrušeno.

standa1*
hodnocení

Ano tohle jsem zjišťoval, pokud nemám lovecký lístek ( nejsem myslivec) a měl bych jen skupinu C tak nesmím mít loveckou zbraň (brokovnice, kulovnice), proto budu dělat skupiny A,B,E kde vlastně mohu vlastnit od pistole po brokovnici bez problémů, aspoň doufám že jsem to dobře pochopil...;)

doplněno 26.02.13 17:02:

Střílení zvěře mě nikdy nelákalo, tak to C s klidem oželím *smich*

doplněno 26.02.13 17:04:

Skupina A může pomoci např. se získáním výjimek na zbraně kategorie A pro sběratelské účely nebo zbraní neschopných střelby. Na skupinu A je ovšem možné zakoupit nejvíce 3 kusy střeliva téhož druhu, ráže, značky a výrobního provedení, anebo 1 nejmenší spotřebitelské balení.

Skupina B opravňuje k nákupu střeliva do zbraní kat. B nebo C, k přebíjení střeliva pro vlastní potřebu a je vyžadována na některých střeleckých závodech.

Skupina C opravňuje k nákupu střeliva do zbraní kat. B nebo C, k přebíjení střeliva pro vlastní potřebu a je vyžadována pro lov. Nutnou podmínkou pro skupinu C je však platný lovecký lístek.

Skupina D je vyžadována pro zaměstnání, kde je třeba mít palnou zbraň (obecní policie, ochranky, převozy peněz apod.). Opravňuje k nošení zbraně při výkonu zaměstnání, ovšem pouze skrytě (s výjimkou obecní policie a zaměstnanců ČNB). Držitel ZP skupiny D je povinen absolvovat dvakrát častěji zdravotní prohlídku, tedy každých 30 měsíců.

Skupina E opravňuje k skrytému nošení zbraně pro ochranu, opravňuje k nabývání střeliva pouze do zbraní, které je držitel ZP oprávněn držet (tj. jen pro ty, na které mu byl vydán průkaz zbraně).

Pokud má držitel zbrojní průkaz s vícero skupinami, tak se oprávnění i povinnosti samozřejmě kombinují. Detailněji viz § 28 a § 29 zákona o zbraních.

artik*

zajdi na policii ( jestli už teda máš zbroják ) a zažádej si o povolení . Jestli si dobře pamatuju je platný rok . Když jsem si o něj žádal já, nechal jsem si tam napsat jen , že chci koupit samonabíjecí pistoli . Sportovní střelba je pěkně drahej koníček .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]