Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nabrousit brusle?

Od: krkovicka* odpovědí: 12 změna:
Zdravim. Čím mohu nabrousit brusle bez toho, abych šla do servisu, kde mi je za 100kč nabrousí. Stačí obyčejný brousek, co je na kosu? Můžu to udělat i ručně?Neporuším tím rovnost nože? Děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

2x

Krkovičko, doma bych se do toho nepouštěl a už vůbec ne ručně, mohla bys je ještě víc otupit. Prosímtě, kam to chodíš, u nás chtěj asi 40 nebo 50 korun. Jen to lízne na brusce - otázka cca 1-2 minut na brusli a to se ještě pořídí šťourat v nose. Pokud jsou nože kvalitní, tak se to vyplatí i za tu stovku - vydrží to dlouho.

krkovicka*
hodnocení

Nooo v Hervisu chcou kilo.Já mám brusle a dcera má brusle.Takže 200kč.chodíme bruslit i 3x tydne.Takže už se mi zdají být tupý...
zepe*

zdravím a co si koupit toto? nalede.cz/... nevim ale nemám zkusenosti

olaf71*

to je jen na stržení hran, něco jako ocílka na nůž.

jabraka*
hodnocení

2x

Brousit brusle není problém,pokud máš správný brousek a víš,pro koho je chceš nabrousit.Pro děti samozřejmě nebudu brousit žlábek.To by se potomek hned zabil.Zrovna tak pro začátečníka otce .Pak stačí plochý brousek ,kterým obnovím rovinu na noži.Pokud chci opravit žlábek,tak použiji půlkulatý pilník se zaoblením 20 cm.Brusli upnu do svěráku.Brousím po délce nože.Pokud použiješ brusku,vytvoří se napříč nože drážky,které brzdí.Proto i tehdy se musí žlábek uhladit po délce pilníkem-.Profíci mají samozřejmě zakulacený kotouč a mohou brousit po délce nože.

JABRAKA

Jak nabrousit brusle?

ar*
hodnocení

2x

Nějaký ten pátek jsem hokej hrál a pak i trénoval, kde bylo potřeba klukům i brusle nabrousit, takže těch nabroušených bruslí byla pěkná porce a proto věřte, že doma to opravdu neuděláte. Nůž musí mít samozřejmě žlábek. Někdo si nechá jen nepatrný brusle je pak "obratnější" druhý má žlaby jak okapy kvůli záběru a bognám. Vám bych asi doporučil jako rekreační bruslařce i když 3x týdně to je krásné. Další důležité co je potřeba, aby na noži byla kolébka. Tu má zase každý trochu jinou, ten kdo má mělčí žlábky má nože rovnější s menší kolébkou a naopak. Jestli vám nabroušení nožů vyhovovalo tak jak bylo, jen jsou brusle tupé (a to 3x týdně to tupé už budou) Nechte je jen lehce přebrousit. Opravdu to nedělejte sama doma, takové rady jsou zcela scestné pro někoho, kdo chce bruslit a ne se na tom plácat.

Jediné co si můžete "přeběhnout" to je "natáhnout" hrany, to se dělá soustružnickým nožem (plátkem) ten doma taky nemáte, takže taky nic a pak už jen zbývá "přelíznout" stržené hrany. Na to stačí normální plochý brousek, co máte třeba v kuchyni, ale rozhodně s ním brusle nenabrousíte. Jen opravíte hrany. To se děl z boku nože, po délce, ale pravdu jen z boku a po celé ploše nože né jen té hrany. Břit nože žádným brouskem neudělte a jen tu brusli domrvíte. Pak to broušení nedá 5 minut, ale klidně 1/2 hodiny a víc. Ono dát takhle "dodělaný" nůž a nespálit ho chvilku pak dá. Chodíte na zimák? Tam by vám to nenabrousili?

doplněno 22.02.13 19:17:

60 Kč ,tak alespoň nějaká úspora. Boužel jsou věci, které člověk sám doma bez patřičného vybavení neudělá, chceli zachovat nějakou kvalitu. Tak ať vám to jezdí.

krkovicka*
hodnocení

Děkuji za obsáhlou odpověď.Asi máte pravdu-sama to zřejmě nezvladnu a ještě bych si ublížila:) Obetuji tedy pár korun-už jsem se informovala na zimním stadióně za 60kč.Jen jsem chtěla vědět zda je to reálné udělat si sama.Ještě jednou dík.
krkovicka*
Tak si představte že jsem včera šla opět bruslit s dcerou a nechala jsem si je i dceřiny brusle nabrousit.Pan tak kolem 60ti let je chytl do ruky a zeptal se mě kterej blb*c je brousil.Já že v Servisu v Hervis a on,no podívejte se to pozná i lajk,oba páry bruslí jsou nabrouseny na levou nohu...(!) :-D Takže děkuji-profici nejsou vždy za strojem:-D Pánovi jsem poděkovala,dala mu 100kč za oboje a šla si užít jízdu*palec*

mowla*
hodnocení

1x

Jsou dvě možnosti:

1. půjdeš do servisu bruslí a tam ti rádi nože lehce přelíznou (třeba za těch 100,-, cenu nevím), máš to hned

2. zkusíš brusle nabrousit doma, ´dokuwíš´ je -. a pak to v servisu bude stát dvojnásobek a ještě s brbláním - trvá to dýl o dobu, než zjistíš, že ručně fakt nee

*smich*

olaf71*
hodnocení

1x

krkovičko a víš, že se brusle brousí do žlábku? tím pádem mají dvě ostří. to udělá jen speciální brus a někdo, kdo to nedělá poprvé. osobně si po nabroušení musím někdy mírně ztupit.

hahanaj*
hodnocení

0x

Doma je nenabrousíš. Je na to speciální bruska , které udělá pěkné břity ,aby ses na nich nezabila.Těch 100kč obětuj - chvíli to vydrží

dericcaster*
hodnocení

0x

Dobře nabroušený nůž brusle má tvar vnitřního obloučku - žlábku. To se Vám doma nejspíš nepodaří a asi už vůbec ne brouskem na kosu. Je pravděpodobné, že ostří nože spíše deformujete, než nabrousíte. Jek píší ostatní, nechte to frofíkům.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak nabrousit brusle

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]