Nejste přihlášen/a.
Děvčata po padesátce, případně, kdo se v tom orientuje. Na čem jezdíte do města na nákupy? Chtěla bych si koupit nové kolo, ale ne moc přehazovaček a těžké. Hlavně aby bylo pohodlné, dal se košík na nákup a dobře se na něj nasedalo. Nebudu jezdit pouze po rovině, ale jsou u nás i kopečky. Jedná se hlavně o značku, ne čína a markety. Co skládačka? Děkuji za reakce. Pohanka
Když to tak pročítám, nestačím se divit.
Pohanko, sice nejsem děvče po padesátce a "jen" skoro padesátník, přesto se pokusím odpovědět a možná i poradit. Jestli jde hlavně o nastupování a pohodlnou jízdu, volte nějaké City kolo. Zaměřit se na to aby kolo mělo hlinikový rám a ne Hi-ten. Bohužel jestli žijete v kopcovité lokalitě, přehazovačky se nevyhnete. Budiž vám útěchou, že dnešní přehazovačky mají aretaci a nejsou na řazení složité tak jako dříve kdy se musela páčka dát do urřité polohy. Dnes prostě cvaknete a rychlost přeskočí kam je potřeba. Opravdu nic složitého na naučení, z toho strach mít nemusíte. Co já bych doporučoval, kolo s kalsickou přehazovačkou a ne system nexus. Dále aby kolo mělo V brzdy a ne torpedo aby jste nmusela myslet nato jak máte pedály kdyby bylo potřeba přibrzdit v zadu.Ani účinnost brzd s torpedem není nijak zázračná. Další věc je solodní odpružená vidlice a odpružená sedlovka. Pokud jde o nosiče, tak pokud budete vozit i těžší nákupy je vždy lepší mít těžiště co nejníže, proto je daleko bezpečnější a pohodlnější, zadní nosič z brašnama na bocích než košík na řidítkách. Ten tak akorát na opravdu lehké věci.To že 26" jsou jen na "širokých"- pomalých pláštích je další mýtus. Vždy záleží na vzorku a valivém odporu pláště. Vyrábějí se na 26" kola pláště vyloženě vhodné jen na silnice. Je jasné, čím užší plášť tím více to drncá.
Pokud se ptáte na skládačky, to je neštěstí samo o sobě. To jsou kola určená vyloženě na přesun na krátkou trasu. Dost často je vozí třeba karavanisti a pak se na něm "přesunují" k vodě. Na ježdění na nákupy je to něco šíleného. To rozhodně nebrat.
Souhlasím s váma nekupovat kola v marketu za 2000-3000, to není žádná kvalita. Bohužel nepíšete v jaké cenové relaci se má kolo pohybovat., z toho vychází kvalita jak rámu tak hlavně i komponentů, kterými je kolo vybaveno.Jak jsem se přesvědčil, tak dost lidí má dojem, že kolo za 10000 je stejné jako kolo za 20000. Jim stačí že se řekne, kolo je vybaveno Shimano a už mají představu jak je kvalitní, ale není to tak. I to Shimano vyrábí několik řad komponentů od těch nejobyčejnějších, které moc nevydrží a věčně se musí doštelovávat až po opravdu velmi kvalitní, které mají dlouhou výdrž, bez jakéhokoli štelování. Právě na těch 10000 začínají solidní kola a podle kvality komponentů se pak cena zvedá. Takže opravdu 10000-20000 je to takový záklda slušných kol.
Váha takového kola s touto výbavou se bude pohybovat kolem 15-16 kil. Na kolo pod deset kilo zapomeňte. To je holý nesmysl, to by jste si musela koupit závodní silničku (žiletku), cena takového kola bude úplně v jiných dimenzích a za deset nekoupte ani rám.
Děkuji moc všem za všechny názory a pomoc při výběru kola. Zvláště oceňuji mužský pohled, je vidět, že muži se v této věci lépe orientují. Přehazovaček se nebojím, před 10 lety jsem kolo měla s přeh., ale ukradli mě ho. Na ty nákupy asi stačí do 15000 Kč.
Skládací kolo jsem tedy vyřadila, to opravdu není vhodné kolo do pár kopců, co u nás jsou. Na sestavení kola s poradou prodejce kol si netroufám, ale ostatní odkazy prohlédnu a během podzimu se jistě zadaří.
Ještě jednou moc všem děkuji, zvláště arovi, figurkovi a též framovi /nelze ohodnotit/.
Tak bohužel, Praha a okolí tam není, ale i tak díky. Kolo koupím jedině osobně a s vyzkoušením.
Pohanko, skládačka byla vždycky jedním z kol, které šlo velice těžko. Malá kolečka a člověk se našlapal jako blázen. I po rovině, natož do kopečka.
Já bych byla pro nějaký nový typ Favorita. To byla, pane, značka. Dříve dělali jen ty sportovní, lehounké, nyní se ale už vyrábějí i se silnějším bytelným rámem, pro nás starší. Sama bych ho chtěla hned. Jaga.
Před časem jsem se rozhodovala podobně. Důležité je to "lehké"kolo, po padesátce se fakt většinou nedá zas tak moc dřít. Ovšem obecně váha kola klesá úměrně s rostoucí cenou. Zhruba platí: Pod deset kg kolo = dost nad deset tisíc Kč cena.
Zjistěte si správnou výšku rámu třeba tady http://www.bike-eshop.cz/pruvodce-tabulky-velikosti-k-postave-cloveka a kolo pořádně vyzkoušejte kvůli příjemnému posedu. Nechají i projet.
Ze skládaček nové doby mi učarovala německá Birdy, (ovšem nikoli cenou). "Nepřelamuje" se jí při skládání rám, což dává pocit jistoty, a je celoodpružená. Jede i dost rychle, má 1 talíř a sedmikolečko vzadu. Dá se dokoupit velký koš na řídítka nebo normální nosič. Tak to jestli máte malý skladovací prostor:
http://www.elektrobikes.cz/Skladaci-kolo-Birdy-World-Sport,539.html a také http://www.youtube.com/watch?v=-gsjMqJl0o
Britský Bromík mi přišel příliš subtilní, spíš pro hubené mladé, ale složit se dá do nejmenšího rozměru http://www.igielektrokola.cz/prodavame-skladacky-brompton.aspx , ale už "drncá", kola jsou "16", což tedy v případě velké díry na silnici - no nevím. Živě zatáčí. Elektrokola níže jedou dobře ve městě, a tam je snadno dostupné nabíjení, ale váží (až na ta 50-ti tisícová) vždycky přes 20 kg, což výhody maže nekompromisně.
Jinak do kopečků na zpevněné cesty kolo trekové , osobně mám Treka (USA) s 3x7 možnostmi přehazovačky. Zvládal (s nepříliš netrénovanou jezdkyní v sedle) kopečkovitou Prahu a s využitím úplně všech přehazovačkových kombinací. Zhruba takovéhle, samozejmě dovybavené blatníky, nosičem, pohodlným sedlem...pak má dost přes 10kg:
http://eshop.kola-radotin.cz/trekingove-kolo-trek-7300-e-wsd-matte-blue-matte-silver-tw/
Pokud preferujete opravdu hodně snadný nástup, tak to mají kola městská, ale moc toho neumějí co se týče kopců a s váhou jsou na štíru, kvůli festovní konstrukci, ty jsou pro města na rovině "holandského" typu. Kdyžtak by bylo možná dobré tohle:
http://www.online-kola.cz/city-8n-28-2012-949.html
Horská kola vynechte, jedou na širokých pláštích pomalu, v cyklozemích je nevidíte. Lehčí terém zvládá trekové.
Teď nevím, čemu říkáte skládačka. Skládačka je skládací nebo poskládané kolo?
Skládací kolo bych raději nekupoval, poskládané se koupit dá.
Zajděte někam do cykloprodejny, domluvte se s prodavačem a nechte si kolo poskládat v cykloservisu. Poskládají vám ho tak, jak vám bude vyhovovat. My jsme to tak udělali, nechali jsme si poskládat kola pro mě, pro manželku i pro děcka. Bez problémů fungují už pět let.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.