Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bílé bowdeny - jak čistit

Od: spokl odpovědí: 14 změna:
Mám kolo s bílýma bowdenama,nikdy jsem je nečistil ale asi po roce nějak zešedly a už to není nic moc, neznáte nějaký fígl jak je vyčistit ( zvenku),? nechce se mi tam dávat nové a celé to rozdělávat.
Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

briketa007*
hodnocení

1x

vzal bych na to CIF

jokec
hodnocení

0x

Mysliš lanka?

spokl
hodnocení

toš lanka ne, bowdeny, ten obal lanek, když bych to otíral tak to mám vzít od brzdových a přehazovacích páček dolů nebo opačne? nerad bych to urval, zkuste doporučit nějaké čistidlo na to, ty bílé bowdeny jsou sice pěkné, ale jak se to zašpiní a zažere je to hnus.

artik*
hodnocení

0x

dej nové ,uděláš údržbu a budeš to mít i pěkné .

spokl
hodnocení

To se mi právě nechce to rozdělávat, mám to teď letos seřízené a nechcu to zas rozhodit.
artik*

nic nerozhodíš , dáš nové u táhneš i nový lanka a vše bude makat .

1jara*
hodnocení

0x

Pokud máš řazení Shimano či Sram, tak to zabere pět minut i se seřízením, většinou ani není co seřizovat.

doplněno 08.08.12 21:15:

Vyčistit to asinepujde, cif je abrasivní, pokud to vyčistí tak budou matné.

spokl
hodnocení

toš nové sem právě nechtěl dávat, když tak dám jen nové bowdeny a si už radši černé, fakt to nejde ničím vyčistit?
artik*

budeš muset dát i lanka , protože se ti budou špatně protahovat novejma bovdenama

hodnocení

0x

Z příspěvku mám pocit, že si rekreační jezdec a předpokládám, že nepatříš k cyklistům jezdící tisíce km ročně, proto stav lanek je dostatečný, a není potřeba je měnit.
Tak jak píší jiní - pokud si netroufáš do rozebrání, napřed zkus nějaké čističe a bowdeny "umyj" na kole. Vodu s jarem, a pokud by nepomáhala tak naftu. Sice nevím z čeho se vyrábí bowdeny, ale trocha nafty s následným vysušením materiál nijak extrémně nenaruší.

spokl
hodnocení

Jezdím do práce a sem tam o víkendu na delší trasu, tisíce kilometrů určitě nenajedu jen tak hned. zkusím zitra ten jar a uvidím jestli to pomože nebo se dám do těch nových, když to budu otírat, dělat to od brzdových páček dolů nebo opačně?, nechtěl bych je urvat, to by jsem mohl měnit rovnou.

Na směru nezáleží. Doporučuji při čištění nepoužívat velkou sílu, k očištění by mělo postačit, když budeš hadříkem lehce třít jednotlivé bowdeny. Případně uchopit pevně bowden jednou rukou, a do druhé hadřík.

spokl
hodnocení

Díky za rady, vzal jsem to dnes tím jarem, a trochu to šlo, ale přes zimu si s tím pohraju a dám tam černé, ty se nemusejí tak čistit a vypadá to líp,šlo t asi natřikrák a jen samotným jarem a pak vodou, sice přehazovačky dostaly trochu zabrat pač to pořád přeřazovalo, když jsem to čistil, ale jinak OK.

bruk600*
hodnocení

0x

Nečistit a hlavně jezdit :) Kolo není simulátor cyklistiky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]