Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Carvingové lyže - vibruje špička

Od: knoflajzs® odpovědí: 11 změna:

Prosím o radu ...postava 178 cm a lyže mám 168 cm. Jsou kvalitou na jedničku jen nevím proč když sjíždím kopec mi šíleně vibruje špička lyže a kolikrát to vypadá na pořádný pád. Čím to může být? Nejsem začátečník už mám něco odjeto.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Kolik vážíš a jak jsou lyže tvrdé (a ´ojeté´)? - takhle ´z placu´ bych soudil, že jsou na tebe (a styl jízdy) příliš měkké a nebo ´vypráskané´...

;)

doplněno 29.01.13 22:27:

Jejich charakteristiku jsem si našel taky - což o to... ;) Ale ta nic nevypovídá o stavu těchto konkrétních a o stylu jízdy - na dálku ti víc poradit neumím, jen jsem tě chtěl nasměrovat na možné zdroje ´problému´ - lyže můžeš nechat zkontrolovat servismenovi, případně ´na svahu´ oslovit lokálního trenéra - uvidí lyže i tebe na nich (pár instruktorů znám, jsou dobří).

opredat
29.01.13 18:03

*palec*

hodnocení

Vážím 86 kg a lyže prošláplé určitě nejsou. Mám je koupené nové a jel sem na nich cca 10x prostě mi je prodavač doporučil a já je blb koupil. Jedna se o lyže wolki tiger twenty délka 168 cm. Ted o víkend sem byl po dlouhé době lyžovat a už me sra... Jak špička litá tak sem si půjčil lyže z půjčovny o délce 156 cm rossignol RTL a jízda byla super. Nechce se mi, ale věřit , ze je to délkou o 12 cm. Nechce se mi je dávat pryč vždyť jsou novy :( je možné ze to může být také tím, ze nejsou ještě broušené a netusim zda byli připraveny na svah.
doplněno 29.01.13 22:03: Tady přesný typ lyží sjezdove-lyze.heureka.cz/...
uska*

Může mě šlak trefit, když prodejce napíše univerzální lyže . Vždyť taková neexistuje. Vy jste si koupil crossové lyže s velkým rádiusem na krátké oblouky. Jezdíte tak?

Crossové lyže jsou také celkově tvrdší, což znamená, že jsou vhodné pro dost dobré lyžaře. Aby crossová lyže zvládala jízdu v terénu, musí (stejně jako horské kolo) disponovat jistým odpružením a při správné jízdě není důvod, aby se vám třepaly špice. Nechci vás nazlobit, ale asi to bude stylem jízdy na těchto lyžích. Takže trénovat a trénovat.

hodnocení

0x

a máte dostatečně přenesenou váhu dopředu? já když si na to nedávám pozor tak ty předky lyží začnou strašně lítat a je to fakt o hubu.. nevidim jiny duvod proč by měly nějak vibrovat.. nebo nevím přesně co si tod tím pojmem představit

uska*
hodnocení

0x

Jezdíš opravdu carving? Nejsou lyže prošlápnuté?

Pokud je lyže prošlápnutá, tak to většinou poznáš okem nebo při stlačení lyže k podložce. Některé typy lyží se po "odsloužení" propadají - vnitřní konstrukce se rozpadá - pozná se to tak, že jsou většinou pod patou od skluznice při zmáčknutí rukou měkké.

gocars*
hodnocení

0x

Délkou to určitě není, ta podstatě hraje roli jen ohledně oblouků a stylu jaký požadujete. Jsou dvě varianty, zaprvé, záleží jestli jezdíte opravdu carving a neděláte základní chyby, nebo si jen myslíte že carvingujete ;)

Nebo druhá možnost, ta pravděpodobnější, tak model co Vám byl nějakým "odborníkem" doporučen, je základní lyže, pokud se nepletu bez titanu a výstuh. Je to lyže na hodně malé rychlosti, a aj tak, to bude stát za nic. Výběrem od Volklu ste chybu neudělal, dělají parádní lyže, oproti komerčním značkám, ale pokud máte rád rychlost, musíte šáhnout po TOP modelech této značky, jako třeba RaceTiger.

Pak záleží jestli Vám vyhovuje slalomka, obřaška nebo nějaká univerzálka...

Za mě, z vlastní zkušenosti, doporučuji českého výrobce Lusti *palec*

doplněno 29.01.13 22:32:

Navíc pozor na nákupy v obchodních centrech, jako třeba Sportisimo a podobní... jelikož lyže do těchto obchodů se dodávají sice vizuálně stejné jako lepší modely, ale jsou podřadného typu a materiálově úplně někde jinde...

doplněno 29.01.13 22:34:

Rádius 15,2m a typ oblouku krátký, toto mě hlava nebere *smich*

hodnocení

No to je dobra otázka zda carvinguju :-D poprosim o popis co je carving. Já prostě jako sjizdim kopec ze strany na stranu :-D ale zda to je carving. Je divný ze mi to na tech pujcenych lyžích nedělalo.
uska*

Jedeš pouze v hranách lyžích a nebo jezdíš na placato a smýkáš oblouky?

poznáš to hlavně podle stopy v obloucích

gocars*

Je to jednoduché, pokud zatáčíte v obloucích pomocí smýknutí patek lyže, tak necarvingujete, tím pádem je úplně jedno, na čem jezdíte :) Pokud zatáčíte v obloucích pomocí hran, kdy lyži postavíte na hranu a necháte se vést, tak carvujete...pokud jedete carving, tak za Vám po projetí oblouku musí zůstat jen dvě stopy (jakoby koleje), pokud s toto neděje, necarvujete ;)

PS: 99% lyžařů v ČR chce vždycky carvingové lyže, ale jen 1% ty carvingové lyže využívá *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]