Nejste přihlášen/a.
Už dávno přemýšlím nad tím, jakou příčinu vlastně mají svalové křeče a jaký důvod má tělo k tomu, aby nastala. Zároveň se chci zeptat, jak se křeče zbavit a na jaké pohyby si dávat pozor, aby mě křeč nepostihla. Čili jinými slovy, jak lze křeč "vyvolat".
Za odpovědi předem děkuji.
Dobrý den.
Křeč už měl určitě každý z nás. Ať už při pohybu, v klidu nebo třeba tzv. noční křeče(mám často a užívám hořčík).
Křeč jako taková je prudké stažení svalu.Křeč může vyvolat nepřiměřená fyzická zátěž a dlouhodobé přetěžování organismu - sport. Křeč může vyvolat i extrémní horko nebo naopak chlad.Při křeči je důležité přestat vykonávat pohyb, který křeč vyvolal a snažit se sval natáhnout. Hodně pomáhá i masáž.
Prevence křečí spočívá v odstranění výše uvedených příčin. To znamená přijímat dostatek minerálů, stopových prvků a vitaminů, pít dostatečné množství tekutin a přiměřeně zatěžovat organismus při cvičení. Při plánované vyšší zátěži se doporučuje pít izotonické nápoje. Při výskytu křečí se doporučuje užívat doplňky výživy obsahující vápník a hořčík, případně draslík a do stravy zařadit potraviny bohaté na tyto prvky.
U mne se křeče v pravém lýtku objevili po operaci L5S1 ploténky.
Beru horčík s draslíkem dvakrát denne. Cvičím přiměřeně. Dlouhodobě. Nejsem si vědom přetěžovaní nohou. A proč jen pravá noha? A proč jen po operaci? A proč jen v některých polohách nohy?
Dokud jsem byl zdráv a jezdil rekreačně na kole, tak jsem chápal výskyt laktátu a staral se, aby byl vyplaven.
Takže nemusí se jednat vždy jen o nedoatatek minerálů a ne každá bolest nohy a kloubu je věc pro ortopeda.
Dobrý den. Ron, to celé krásně vysvětlila. Svým slovem řeknu, tělo se brání něčemu, dostaneme křeč a hned děláme nápravu. Příklad, přes den nepijeme, nebo hrozně málo. V noci se nám zkroutí prsty a celé chodilo nohy, nebo celá noha ztuhne v bolestivé křeči. Bolest vás donutí, začít pít. Když si dáte přes den Magnesium, stačí dva dny po sobě, jednu láhev přes den vypít, tak křeče už se nevrací. Jen můj názor.
doplněno 11.07.12 10:24:Rone, u naší tetičky tyto křeče byly hrozné, křičela v noci bolestí, jak se jí noha kroutila. První jsme dělali masáže, pak lékař doporučil Magnesii. Třikrát v týdnu, dostane teta celou láhev Magnesium, tu musí přes den vypít. Křeče od té doby nejsou. Když jí začne nějak tuhnout noha, hned si řekne o Magnesium. V Makru mají Magnesium za 11,- Kč, v marketech za 15,-Kč. Jen můj názor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.