Nejste přihlášen/a.
Ahojte,
prosím o radu, jaká je životnost helmy na lyže. Koupila jsem si úplně novou Salomon Poison, ale až doma jsem zjistila, že je datum výroby rok 2007 a v návodu na použítí se dočetla, že by se helma neměla nikdy používat déle jak 5 let od data výroby. Nevím jak je to myšleno..jestli jako když je nová, nepoužitá je jedno kdy ji začnu používat a pak max. používat 5 let a nebo, že i když se nikdy nepoužila je už v roce 2013 stará a ztratila ochranné prvky a neměla by se z hlediska bezpečnosti používat? Tudíž by bylo lepší tuto vrátit a žádat vrácení peněz a koupit jinou novější model nebo je to úplně jedno, kdy byla vyrobena? Jaký na to máte názor? V tomto se moc nevyznám.
Děkuji moc za radu
E.
Nevím jak helma na lyže, NIKDY jsem žádnou helmu nepoužíval.Vždy používám (pro svoji ochranu) přilbu!
Většina materiálů stárne a proto je jejich použití omezenostářím,taková ochranná pracovní přilba je na 6 roků,horolezecká lana i když nejsou používána tak mají také životnost 5 roků tak nevím proč ba přilba na jízdní kolo či na lyže měla být výjímkou jedině že by se tato omezení na helmy nevztahovala!
Myslím, že polystyren, který je hlavním materiálem pro přilby na lyže, zas nijak extrémně nestrárne, i z důvodu, že se používá jen pár dní v roce, samozřejmě i ve skříni stárne, ale míň než používáním, ta hláška o 5ti letech je tam proto, aby výrobci pořád fungovali kšefty Jiná stránka je, pokud přilba dostane například náraz, po velkém nárazu, se doporučuje ji vyhodit, a koupit novou!
Používám i helmu typu CAMP pro sport, a je to vesměs jen z plastu, a ten musí vydržet několik let bez náznaku stárnutí
Záleží na skladování, pokud nebyla (nebude) v horku nebo u agresivní chemie (horko např. za výlohou na přímém slunci), tak vydrží bez zásadních změn výrazně víc než 5 let. Moc to neřešte a jezděte, pokud je dobře skladována tak vydrží dlouho (sucho,temno, 15-20°C), dřív zastará vývojově než změnou vlastností...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.