Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Začít s atletikou v 16?

Od: lukas5657 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den.

Myslíte si, že má smysl defakto začít s atletikou v 16 letech? Není pozdě na závodní atletiku. Myslím hlavně běh na 100m.

Již jsem chodil na atletiku asi v 11 letech ale jen rok. Chodil jsem i na fotbal, florbal a pod. U ničeho jsem bohužel nevydržel déle jak 2roky. Po sportovní stránce si myslím, že jsem snad šikovný. Asi před 2 lety jsem byl druhý v krajském kole v běhu na 60m, kam mne přihlásila škola.

Na rovinu, jsem docela líný, ale pořád ve mě hlodá pocit, že je to jediné co třeba umím (snad) a já ten rádoby talent jen prosedím u pc, shodou okolností chodím na Informační technologii SŠ.

Myslíte si, že je možné ještě závodně sportovat? Děkuji Lukáš

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

0x

proč by mělo být pozdě v šestnácti? To už má chlap dost let, aby sám na sobě poznal, jestli ten systematický tréning vydrží nebo ne. Zkus jestli budeš mít chuť a jestli ti ta chuť vytrvá.

Takže bych ti poradil. Než se přihlásíš do oddílu, pak nějakých pár týdnů trénuj sám.

rtzug

Jo, super rada - amatérským tréninkem si vypěstuje špatnou techniku běhu který se pak roky bude zbavovat... Do oddílu hned a trenér mu se začátkem pomůže. Je to lepší a navíc ve skupině je větší zábava. Atleti kroužej na jednom místě tak případný rozdíl ve výkonnosti nevadí, a na delší výběhy mimo stadion se zeptá co má běžet a může sám - chrti ať si běží napřed.

Pozdě není nikdy, pokud tě to baví tak neváhej. Nějakou super kariéru ale nečekej, sprinter od 16 je hodně pozdě, na českou špičku bys musel mít opravdu hodně dáno od přírody... Na delší tratě je času ještě dost, tam je to o vytrvalosti a ta má vrchol až kolem 30.

jumba
hodnocení

0x

Jasně, že není pozdě. Ale počítej stím, že tam jsou kluci, kteří se tomu věnují většinou od mladších žáků a Ty jako dorostenec to nebudeš mít lehké. Ale jestli chceš, stačí zajít do oddílu atletiky a oni si u Tebe udělají testy. Když Tě přijmou, tak pak máš před sebou pořádnou dřinu 2x za týden na tréninku a pak musíš ještě sám. Než Tě vezmou na nějaký závod, může to taky trvat třeba rok. Podle toho jaké budeš mít časy na 100m, 800m atd. Neberou se na závody takový, kdo se neumístuje aspon do 5 místě v trínincích. Budeš muset taky zkoušet kouli, skok do výšky, dálky, prostě všechno. Možná by pro Tebe bylo lepší začít dělat kros, silniční běh, vrchy. Tam přibýrají od 15 let. Stačí si vyhlídnout někde kolem závod a přímo tam se domluvit. Ale musíš trénovat vytrvalost. Běhat 2x denně někde po lesní cestě, silnici, výběh sjezdovky, pořádný kopec od 1km a zvyšovat po 1km. Tam se běží na vytrvalost né na sprint, ten ti pomůže v rovinkách budeš mít výhodu, když umíš 100m. V silničním běhu, krosu, nikdo neřeší, že právě začínáš. Začneš u nich trénovat, vše se naučíš. Techniku běhu, abecedu, výběhy. Je to taky makačka. Ale když pojedeš na nějaký závod krosový, nebo silnici, tak když doběhneš předposlední nevadí. Nebudeš sám, kdo zrovna začíná. Věkově i výkonnostně si budete skoro rovni.A budeš se rychle zlepšovat. Hlavně se dříve dostaneš na závody, kde získáš zkušenosti a nebude Ti ze začátku vadit, že doběhneš třeba ve své kategorii třeba poslední, nebot tam se většinou startují všechny věkové kategorie pohromadě, jen to pak vyhodnocují podle kategorie. Tak třeba s tebou poběží i závodník starší 70 let, 50let 30 let 18 let 15 let, ale i ženské. Budeš mít víc chut je příště někoho porazit. Neodradí Tě to tak brzy, jako třeba v atletice na sprintech. Tam Tě to bude štvát, že na ně nemáš a sekneš s tím zase. Tak at Ti to běhá! Třeba jednou budeš běhat maraton, nebo sprint.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]