Nejste přihlášen/a.
Aho j rádci. Mám vyměněný řetěz na horském kole. Bohužel mi nějak povolila i přehazovačka a když chci přeodit na vyšší převody, něco mi tam přeskakuje, pravděpodobně řetěz. Přehazovačka je po seřízení v servise, ale chápu že po novém řetězu si musela sednout. Jenže co teď? Zkoušel jsem hýbat tím šroubem co je u přehazovačky ale moc velký vliv to němělo. Exisatuje nějaká rada, než seřizovat kompletně znovu?
Já měním řetěz na kole po ujetí 1500km (maximálně 1700km). Do takto dlouho ježděného řetězu už skoro zapadne měrka na řetěz a to znamená okamžitou výměnu.
Jednou jsem jezdil na řetězu déle (určitě to bylo přes 2000km) a tím nataženým řetězem jsem si zlikvidoval zadní kolečko i přední talíře. Takže oprava byla dost drahá a od té doby si řetěz co dva měsíce kontroluju.
Seřizování šroubků většinou není potřeba, protože poloha přehazovačky se výměnou řetězu nezměnila. Krom toho pomocí šroubků se nastavuje pouze doraz pro nejmenší a největší kolečko.
Bohužel nevím, jak zjistit stupeň opotřebení zadního kolečka. Jedině zkuste vysledovat, jestli řetěz přeskakuje pouze na jednom zadním kolečku a nebo jistli na všech kolečkách. Většinou to děla na kolečku které používáte při jízdě nejčastěji.
Pokud máte starý řetěz, tak si ho nechte měrkou na řetěz změřit. Podle toho se dá usoudit, jestli je kolečko poškozené.
Snad z toho mýho popisu aspoň něco pochopíte.
O jakou přehazovačku jde? Jaký řetěz jste použil? Má stejný počet článků a je vhodný na vaši kazetu? Kolik má kazeta pastorků?
Pokud jste použil řetěz na 6-7 kolečko a máte 9ti pastorkovou kazetu je to problém. Jinak řetěz se nechá změřit daleko přesněji "posuvkou" . Nový řetěz Shimano ma na 11 článcích 132mm když je 132,8 tak je na okamžitou výměnu, jinak se oddělá kazeta a dost často i převodníky, jak už bylo zmíněno.
Já teda měním jednou řetěz a při druhé výměně i vzadu pastorky a ve předu talíře!Zkušenost na základě toho že se mi podařilo přetrhnout starý řetěz a dal nový ,přičemž ty dvě věci byli tyk vychozené že přeskakoval při silmém zabrání přes zuby a tím se taky extrémně opotřebil.Asi bude třeba vyměnit i talíř a vzadu pastorky.
Pises ze mas vymeneny retez. Se divim ze na takovou chybu by v servisu neprisli. No ikdyz...po zatezi.
Hele, ja mel neco podobneho a zpusoboval to ten retez. zkontorluj si ho cely, jestli je kompletne spravne pri nytovany. Muze se stat ze v miste kdy byl nytovan zpatky je spojka moc ztlacena, takze dva kouksy retezu jsou moc utazene k sobe. A to je pak problem na pastorku. Snad pochopis. proste zkontroluj retez. Pokud ne, musis celou prehazovaku seridit znovu nebo ji odvez tomu, kdo ti menil retez.
NEchapu otazku.. Řetěz přeskakuje při řazení nebo při zatežovém šlapaní? ..pokud by se jednalo o první variantu,tak raději nechat seřídit v servisu aby sis to pripadne nepocuchal víc.. a pokud ti "střílí" řetěz při silové zatěži, tak mas pravděpodobně sjetý pastorky na kazetě a chce to celkovou výměnu. muže to být ale taky novým řetezem který se musi nechat zajet, takže bych to chvilku jezdil,ale bacha,aby sis při tom nic neudelal se svalem
Pokud nový řetěz "střílí" v zátěži, tak si to většinou po 50 - 200 km sedne i na vytahanou kazetu, měnit střílející řetěz hned je rozmar milionáře. Navíc obvykle nestřílí všechny pastorky,a dá se jezdit celkem normálně.. Jeden nebo dva delší výjezdy a obvykle je klid. Dá se to řešit i mírně vytahaným řetězem - ten střílet nemusí a tím jde oddálit nutná výměna pastorků i o tisíce kilometrů (od pečlivých cyklistů co vyhazujou už mírně vytahané řetězy je brát a dojíždět je
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.