Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
před cca 18 lety jsem si pořídila kolo, tuším, že se jmenuje Amulet. Ujela jsem na něm asi 20 min a od té doby je zaparkované v garáži. Nyní, po návratu ze zahraničí bych ráda začala jezdit, upozorňuji že opravdu jen rekreačně, jsem nesportovec, ale ráda bych si zlepšila kondičku. Při brouzdání netem a pozorováním okolí jsem zjistila, že pokrok šel opravdu kupředu a je zde možnost, že budu na svém kole vypadat jak idiot a to je to poslední, co potřebuju, zvlášť když se budu max. soustředit po 5ti minutách šlapání na to, jak popadnout dech ... Může mi nějaký zkušený cyklista znalý věci poradit, zda při zvážení mé situace mám investovat do modernějšího kola? Mám šanci takovéto "nové" staré kolo prodat? Za kolik zhruba?
Děkuji moc.
doplněno 06.05.12 09:58:Mockrát Vám všem děkuji za odpověďi, opravdu jste mi pomohli. Dovolila bych si ještě rozšířit otázku v návaznosti na kolo nové - jaké kolo doporučujete jak na silnice, ale i na polňačky nebo lesní cesty (žádný extrém)? Budu jezdit málo, víkendově, bohužel sama, takže nepotřebuju nic vymakaného. Můžete mi třeba doporučit konkrétní značku (pokud se kvalita významně liší), na co dát pozor při výběru (vím, že mi pomůžou v obchodě, ale chci být připravená) a také kolik Kč si mám připravit, pod kolik třeba nejít apod.? Děkuji.
Popravdě tohle kolo prodáte max za 500 a budete ráda. Jestli chcete opravdu začít sportovat tak spíš koupit nco novějšího. Ten pokrok v kolech šel opravdu dost dopředu. Pokud vám to nadšení vydrží zase jen 20 minut tak to vydržte na tom strém .
Přál bych vám aby to nadšení opravdu vydrželo a na novém "bajku"jste nalítala hodně kiláků. Cyklistika je báječná a taky zdravá. Toho vetrána by já osobně věnoval na akci Kola pro afriku. kolaproafriku.cz/...
Proč idiot? Pokud to nevadí kvůli terénu tak o co jde? A jezdit na historii, ale co to je za stáří, mám pojízdného Favorita z 1962. Donedávna jsem jezdil do práce na dámském poválečném. Mně by to nevadilo, ať právě lidi čumííí.
Na tak starém kole teď rozhodně nejezdi.
Tvoje první cesta s kolem by měla vést k mechanikovi, který kola opravuje a servisuje. Ten ti na rovinu řekne, jestli na takové kolo budou ještě dostupné náhradní díly. Mechanik také provede výměnu maziva v ložiscích a promazání celého kola a nebo ti na rovinu řekne, že kolo nemá cenu opravovat a je lepší koupit nové.
Já jsem před týdnem dělal kompletní generálku jízdního kola (které už má najeto 32000km) a demontáž mi zabrala celé odpoledne, promazání a montáž trvala dalších jeden a půl dne. Servisák to určitě zvládně rychleji, ale jeden den mu to určitě vezme.
za 3 hodky je hotovo , cena v servisu od 1200,- ( podle toho , jestli je tam odpružená vidlice )
šance na prodání je malá, tyto kola považuji za velmi nepovedená a těžká vzhledem k tehdy používaným materiálům, klidně si kupte kolo nikoli nové ale z druhé ruky také méně jeté. Amulety jsou myslím z ocele a dnes se používá podstatně lehčí slitiny hliníku. Vývoj jde opravdu dopředu. Bohužel kolo je nejspíše už hodně OUT. Ten pan neregistrovaný mě pobavil s 30 t. KM, opravdu. Na takovém kole totiž už není co servisovat - vše se musí vyměnit, i rám může mít "DOST". Vím zhruba o čem mluvím, také dost jezdím (snažím se, byť to není více jak několik tis. km/rok). Minimálně jednou za rok měním komplet brzdy, pláště za 2r, 1x za r. řetěz.
doplněno 05.05.12 21:26:lépe přidejte foto.
na kole co má najeto 30 tisíc není co servisovat? děláte si srandu? Měníte komplet brzdy ,nebo jen špalky ( destičky )
Amuleta znám - semotamo ho servisuju...
Pokud není zrezlý (rám je ocelový), není to až tak špatné a ´předpotopní´ kolo... Rám je poměrně lehký (na ocelák) a vcelku i tuhý...
Samozřejmě - po 18 letech musíte vyměnit vše pryžové (pláště, duše, brzdové špalky), vhodné je vyměnit i bowdeny a lanka, možná i sedlo... Osobně bych měnil i kola (resp. ráfky skoro určitě)...
Zkontrolovat a opravit (promazat, seřídit) je nutné středové složení, náby, přehazovačku/přesmyk, řazení...
Ale - to kolo má malý a poměrně krátký rám - takže pokud vám vyhovuje posezem, nezbavujte se jej... A pokud se jej zbavit chcete, dejte mi vědět , domluvíme se...
BTW - není důležité, na jak starém kole jezdíte, ale co na něm ujedete...
Určitě bych si koupil nové kolo. Nejdříve bych si promyslel, po jakém povrchu bych jezdil. Koupil bych si Trekingové crossové kolo, je do lehčího terénu, cyklostezky, ale i na silnice. Nekoupil bych si kolo pro lidi, ale abych měl krásný požitek z jízdy. To co dáte v servisu, tak si raději připlatím a koupím nové. Není to zase taková pálka. Je tolik lidí co dělají cykloturistiku a třeba se budete chtít přidat, tak se nezhuntujete po 2km.
trekingové crossové kolo ( co to je )? Tak buď trekingové a nebo crossové ,ale jsou to dvě různá kola .
já se taky bavím - trekingové kolo má blatníky nosič , světlo a hladké gumy , crossové kolo je s jiným vzorkem pláštů a bez výbavy .
trekingové kolo - olprankola.cz/...
crossové kolo olprankola.cz/...
rozdíl velkej
Vím to, že jsou to dvě odlišná kola. Nejsem blbec. Správně jsem měl napsat trekingová nebo, crossová kola. Jaký je rozdíl čím se liší vím.
Tady se někdo zbláznil měnit řetěz každej rok to asi nemaže a neumí přehazovat.Přehazování je totiž pro 90% cyklistů velkej problém!
" Tady se někdo zbláznil měnit řetěz každej rok"V prvé řadě by jste se mněl trožku mírnit, to že tomu nerozumíte a máte dojem že u řetězu jde především o mazaní a umět řadit a pak je "nesmrtelný", neznamená že to tak je. Páč každý pořádný "silničkář""bajker"i "trekař"ví že se řetěz vytahuje a jakou má mít maximální délku na deseti článcích. Kdo neumí s posuvkou, existuje i měrka řetězu.
Na takovém "bajku"vydrží kvalitní řetěz cca 2000 km, na "žiletce"5000 km. U řetězu kerý je levný šunt nevydrží ani polovinu a na MTB ho klidně odděláte po 500km.
Vy klidně ,ale jezděte na řetězu jak dlouho chcete, když vám nevadí že to "střílí"a pak je potřeba koupit rovnou i novou kazetu, protože na staré jsou zuby na pastorkách jak u cirkulárky.
Doporučuji něco nastudovat, než začnete pochybovat o duševním zdraví druhých.
Třeby tady ivelo.cz/...
Především záleží na Vaší peněžence!Pokud máte dostatek peněz staré třeba vyhoďte a kupte nové.
Já osobně jezdím na starém kole (odhad rv od 70- 85).Samozřejmě že dnes jsou jen původní řídítka a rám!Komponenty mám na něm novější a relativně kvalitní a má to navíc výhodu.Klidně nechám kolo před krámem a nikdo ho neukradne protože vzhledově je za -5 ale funkčně je za 2.Již bude potřebovat větší opravy!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.