Nejste přihlášen/a.
po jaké straně by se mělo dle nějakých předpisů(pokud vůbec jsou) jet na kolečkových bruslých
v pravém nebo levém pruhu silnice
někdo tvrdí na levé jako chodci, někdo zase na pravé
ZÁKON
o provozu na pozemních komunikacích
a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších změn a doplňků
č. 361/2000 Sb.
§2
Vymezení základních pojmů
j)
hodec je i osoba, která tlačí nebo táhne sáňky, dětský kočárek, vozík pro invalidy nebo ruční vozík o celkové šířce nepřevyšující 600 mm, pohybuje se na lyžích nebo kolečkových bruslích anebo pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy, vede jízdní kolo, motocykl o objemu válců do 50 cm3, psa a podobně,
po levé? a co pak když chce "bruslař" odbočit na křižovatce do prava!
to je pak umění v dnešním provozu
já nevím jak ti bruslaři jezdí, ale pokud mají jezdit po leve straně jako chodci, tak jak by měli odbočit na kkřižovatce do prava?
to kdyby jezdili po pravé straně tak bezproblémů odbočí do prava, si teda myslím
mě to totiž zajímá jen z toho důvodů, že jsem zaslechl se bavit ženské a přemýšlely na které strane jezdit
červený je "bruslař"
vycházíš z informace, že se bude odbočovat. Nic takového. Na přechod s nimi. "Střílet" tu pakáž bruslařskou - pravidla to nezná, vidět to není. na cestě to nemá co dělat, neb se to chová zcela nevyzpytatelně.
BTW chodci chodí vlevo ne proto, aby je řidič lépe viděl, ale aby oni lépe viděli protijedoucí auto a mohli v případě potřeby uhnout. Jsi řidič, jak jsem pochopil z příspěvků - asi víš, jak to vypadá na cestách, když se šeří a cyklisti i chodci reagují tak, že "oni vidí", tak je řidič nutně musí taky vidět. A víš i to, že vidět naprosto nejsou.
Naprosto souhlasím s tebou!
Jen jsem zaslechl debatu pár ženskéjch ja řešily pro ně nevyřešitelnou otázku na které straně vlastně mají jezdit na bruslích
Jedna říkala, že na pravé a druhá že prý na levé straně.Tak jsem se trošku pobavil
Ale pak mě to taky trochu vrtalo hlavou, a nakonec jsem byl sám zvědav jak to vlastně může nebo mohlo být?!
V dnešní době bych si to na silnici nelajzla,ale před pár lety jsem jezdila jak auta,ale slyšela jsem,že by se bruslař měl pohybovat jako chodec.Tak raději na stezky a tam už se vyhýbat kamenům ,ciklistům z leva i z prava
V každém státě je to trochu jiné. U nás je bruslař považován za chodce, po silnici může jet pouze, pokud tam není chodník, jinak je povinen použít chodník. Po silnici tedy jede po levé straně, jako chodí chodci. Na chodníku nesmí ohrozit chodce. Navíc může použít i stezku pro cyklisty, nesmí však ohrozit ani cyklisty. Pokud je stezka pro chodce i pro cyklisty, může si vybrat.
Na silnici bez chodníku má tedy naprosto stejná práva a povinnosti, jako každý jiný chodec, pouze hloupí motoristi si myslí, že silnice patří pouze jim. Pokud se však bruslař zbytečně "roztahuje", je to od něho také nezodpovědné.
Bruslař na cestě sice je možná považován za chodce, leč jeho reakce jsou výrazně nevyzpytatelnější, než reakce chodce. Prostě bruslaře bych přirovnal k chodci, který je namol opilý - nelze předvídat, jak se v nejbližším momentu zachová. Hloupý motorista má kolem sebe plech, hloupý bruslař je zcela nechráněný - deformační zónou je jeho tělo. Inteligentní bruslař i chodec, si na ruku navlékne blikačku, případně dvě (zepředu a zezadu), aby byl viděn - občas takové potkávám a mají můj obdiv. O ostatních si myslím své a není to nic lichotivého. Měli by si uvědomit, že za šera, v černém a na kraji silnice, byť osvětlené silnice, jsou velmi dobře k přehlédnutí stejně jako chodci. A když takovému - sebelepšímu - bruslaři ujede noha a on se zřítí před/na/za auto... Zabiju šaška, ale platím za celý cirkus. A tak si říkám, zda to těm "sportovcům" stojí za to? Že by adrenalin?
Hezký den.
Velice nerad Vám to píšu, ale mýlite se. Myslel jsem ...přirovnal k chodci, který je namol opilý ,...Zabiju šaška, ale platím za celý cirkus.
Obávám se, že máte trochu problém s chápáním psaného textu a berete si věci moc osobně.
Nikdy jste neviděl bruslaře, kterému se "rozjely" nohy? Jak se snaží udržet rovnováhu? (To je zcela srovnatelné s chováním opilce.) A proč já bych měl nést následky za jeho nezodpovědnost? (Zabiju šaška a platím za celý cirkus.)
Hezký den.
Bruslař a adrenalín ono je těžké pokud se chcete někam dostat a pár km musíte přetrpět na silnici,tak to je adrenalín.Já jezdím hodně dlouho,hodně rychle a hodně dobře,ale pokud jsem vlezla na silnici tak jsem jela jak šnek a snažila se neohrožovat auta,ale chování řidičů nebo spíše reakce troubení a rychlé předjíždění nebylo moc příjemné,ale to se mi nestává jen na bruslích ,ale i na kole dnes mě třeba předjelka motorka a jelikož byla velká díra v silnici tak jsem trošku do prostřed silnice musela a motorkář mě předjížděl a tak šíleně začal troubit,že se člověk pořádně lekne.On ten hazard je jak na bruslích tak na kole.Pokud vás předjíždí kamion tak kolikrát vás to odhodí ta vlna do příkopu.Co se týče blikaček ,tak stejně můžete svítit a aota vást tak osvětlí,že kolikrát musíte zastavit.Několikrát se mi stalo,že jsem byla dobvře osvětlená,ale protější auto tak osvětlilo,že jsem se ocitla na prostředku silnice.
Někam dostat? Ano, ale proč na bruslích a po silnici? S ostatním souhlasím.
Snad jen, že blikačky jsou na to, abyste byla viděna (řidič neovlivní vaše reakce na oslnění), aby vás řidiči viděli na té tmavé krajnici i když jste v černém oblečení - věřte mi, že vás tak řidič podstatně lépe vidí i uprostřed silnice, ale tam nemáte co dělat. Nejinteligentnější chodci nosí na sobě večer a v noci reflexní vesty - ti vědí, že je důležité být nepřehlédnutelný.
Hezký den
Někam dostat bylo myšleno.Od domova jsem měla bruslařskou dráhu 7km a z toho 2km bohužel po silnici.Blikačky jsem myslela ohledně kol.V noci je sebevrah ten co by jel na kolečkovích bruslích,ale jak říkám člověk je pořádně osvětlen a stejně auta osvětlí a není to vůbec příjemné.Já vždy raději zastavím a počkám až projede.Ještě bych napsala k blikačkám a světům.Člověk si koupí drahé světla a pár krát někam vyjede a zrovna se stane,že se vám pokazí a co ted,když jedete v noci.Stává se to hodně často a zrovna,když to člověk nejvíce potřebuje.
Já jen podala vysvětlená a hlavně to zažívám den co den,jelikož jezdím na kole nebo se potuluji na bruslích a i když jezdím opatrně tak každý den prožívá člověk adrenalín.Nedovedu pochopit lidi co jezdí na kolech nebo bruslích a poslouchají hudbu.Tak se soustředí na hudbu a kolikrát ani nevnímají co se kole děje a pak se stávaj zbytečné nehody,že člověk něco přehlédné.Pěkný večer
Je jasné, že pokud si chci užít bruslení, jedu se projet na nějakou vhodnou stezku, kde jednak nebudu překážet autům, jednak si lépe zajezdím. Někdy, když přejíždím z jedné stezky na jinou, musím jet třeba kilometr po silnici, to se nedá nic dělat. Někdy mi však připadá, že řidiči na mě troubí a najíždí naschvál, skoro až zbytečně. Dokonce na mě najížděla jedna babka na kole, úplně jsem si cítil, jak si v duchu říká, co tady ten bruslař překáží - zajedu ho. Jel jsem po správné straně, neroztahoval jsem se a ona se na kole mohla uhnout daleko lépe, než já (a podle předpisů se uhnout měla). Nakonec jsem raději zajel do příkopu, a vyslechl jsem si její nadávání. Nesouhlasím tedz, že bruslař nemá na silnici co dělat - předpisy mu to umožňují, bruslaři platí daně stejně jako motorista a motoristé by měli přepokládat, že se jim na silnici může někdo objevit a přizpůsobit tomu svoji jízdu. Ale tím samozřejmě netvrdím, aby se zrušily stezky a jezdilo se po silnici Zrušme silnice a udělejměe z nich bruslostezky!
)
Silnice nebyly stavěny pro bruslaře, nebo chodce. V zákoně jsou proto, že taková situace může nastat. Já osobně bych bruslaře z cesty vyhnal. Pokud chcou být na cestě, tak pěšky. Mají lepší reakce na přijíždějící vozidla. Né každý je tak kvalitní bruslař, že v pohodě zastaví, vytočí se atd. Spousta se jich na těch bruslích sotva udrží a to si myslí bůhví jak neumí jezdit. A magoří co jezdí bez jakéhokoli osvětlení, nebo odrazek v noci a bez přilby...dobře jim tak když se něco stane.
A dotaz na to jak projíždět křižovatku? Asi to nejsměšnější co v této diskusi zaznělo
sasdaxi, "...Silnice nebyly stavěny pro bruslaře, nebo chodce", ani nebyli stavěny pro tolika aut a motorek. "...osobně bych bruslaře z cesty vyhnal". Nebylo by lepší donutit učastníky silničního provozu k vetší ohleduplnosti a toleranci?
Spousta ...účastníků... si myslí bůhví jak neumí jezdit.
A zajistit aby dodržovali rychlost a nejezdili na červenou. Samozřejmě že by to bylo lepší, ale je to nereálné. To se nikdy nestane. To dřív opravdu zakážou jízdu bruslařů po silnici. V Opavě jsou večerní projížďky městem, kdy bruslaři jezdí pod dohledem policie. Tohle jediné schvaluji.
A s poslední větou samozřejmě souhlasím.
Pokud jede bruslař na silnici tak bohužel potřebuje trošku prostor a trošku se roztahuje,ale většinou pokud jede auto snaží se co nejméně zavazet,ale pokud na vás řidič zatroubí tak si neuvědomuje,že vy se leknete a spadnete mu rovnou pod kola.Proto opravdu bruslaři raději na stezky,i když mohu ze své zkušenosti říci,že i tam to kolikrát není bezpečné.Stačí rodič a malé dítě a v nestřeženém okamžiku vám vjedou do dráhy a pokud je to z kopce tak to stojí za to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.