Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mohl by mi někdo poradit, jestli neexistuje nějaký kurz, nebo zaškolení na seřizování, údržbu a opravy jízdních kol? Moc rád bych se to naučil (pokud možno na profesionální úrovni), ale bohužel jsem nikde nic podobného nenašel. Nenašel by se nějaký, třeba bývalý servisák jízdních kol (i důchodce) z Prahy, který by mě (za nějakou úplatu) zasvětil do tajů tohoto řemesla? Děkuji za odpověď, Pepa
Viděla jsem prodejny jízdních kol, kde se dělají opravy. Majitel je třeba sportovec, který celý život závodil. Ze starého vraku kola, udělají nové kolo. Najít si takovou prodejnu a přes léto, se tam dát do učení. To by bylo nejrychlejší, jak se vše rychle a perfektně naučit.
doplněno 13.03.12 02:27:Tady je příkladně druhý díl knihy, která je pro odborníky i laiky a vysvětluje, jak opravovat kola.
Odkaz z netu: Velká modrá kniha o servisu jízdních kol _ o čem kniha je
Jak vycentrovat kolo? Co mám dělat, když se mi při jízdě v terénu přetrhne řetěz? Jak funguje bezzávitové hlavové složení? Proč mé jízdní kolo vydává při jízdě divné zvuky? Jak namontovat a seřídit nový zadní měnič?
Odpovědi na tyto a stovky dalších otázek najdete ve druhém vydání Velké modré knihy o servisu jízdních kol. Napsal ji Calvin Jones, známý guru cyklistických mechaniků, a vydala ji společnost Park Tool Company, největší světový výrobce speciálního cyklistického nářadí. Kniha obsahuje aktuální informace o jízdních kolech, jejich komponentech a o postupech oprav.
Kapitoly nově zařazené do druhého vydání pojednávají o kotoučových brzdách a nábojích s vnitřním řazením. Každý servisní postup je podrobně vysvětlen tak, aby byl srozumitelný jak nováčkovi, tak i zkušenému mechanikovi. Každá oprava nebo údržba je jasně rozčleněna do jednotlivých kroků. Výklad názorně ilustrují desítky barevných fotografií. S touto knihou zvládnete servis vašeho jízdního kola na jedničku.
Tady jsem vám našla přímo nabídku, kdo vás naučí, jak opravovat kola.
Je to: Kurs mechaniků jízdních kol.
No opravovat kola na obživu je docela problém, protože pokud si naúčtujete odracované hodiny, tak každý zákazník bude mít dojem, že jste ho ošidil. To se vyplatí právě tak u obchodu, kdy vám pomůže k obživě ještě marže za dodaný, prodaný materiál. Dám příklad, kdy ruční vypletení a vycentrování kola bude trvat 2 hodiny. Kolik si můžete vzít za hodinu svojí práce, když nové kompletní strojně vypletené kolo se nechá pořídit za 1000kč?
Já se to nejnutnější musel před lety naučit, protože jezdím do práce na kole a nemohl jsem si dovolit mít kolo několik měsíců v servisu. Pro mě je to velká úspora peněz, ale na obživu je to absolutně nerentabilní.
Jo tak je to v pohodě, ale už jste osobně nějaký jetý ráfek centroval? Nebo jste o tom někde jen slyšel? Možná, že se někdy povede do 30 min kolo vyplést a vycentrovat, ale to bude u kola, kde víte s jistotou jak dlouhé dráty použít. Taky je důležité jak tvrdý výplet bude. Ono totiž tam naházet dráty a lehce to utahnout jde poměrně rychle, ale když to má něco vydržet, tak je potřeba to slušně dotáhnout a to už vycentrování trvá nějaký čas.
podle jména bruk ,jste možná bejvalej opravář kol :D ,jednoho takového jsem znal . psal jste zapletení a né centrování . Jinak když to člověk dělá 20 let ,tak ano nepotřebuje tensiometr . Ten si beru jen na drahý kola ,ale kolo co stojí do 1000,- centruju dle zkušeností . Jinak je pravda , že centování staršího kola je někdy hrůza ,ale když je k tomu nářadí tak do 30 minut to zvládne každej opravář . Co se týká délky drátů tak když si není člověk jistej tak jsou na to vzorečky ,ale zase je to o zkušenostech .
Moc děkuji, Vám i všem ostatním za cenné informace. Literaturu i speciální nářadí jsem si již samozřejmě zakoupil. Spoustu věcí jsem si na kole seřídil. Několikrát jsem kolo i centroval, ale jde mi o to získat někde takové ty praktické zkušenosti, které v knihách mnohdy nenajdete. Vše se dá dělat několika způsoby a mně jde o to, dělat to tím nejvhodnějším a také nejrychlejším způsobem, avšak na profesionální úrovni. Po dokonalém zvládnutí servisní techniky bych tuto službu rád poskytoval i ostatním. Pravdou ale je, že bych to chtěl dělat ještě spolu s další činností. Děkuji za veškeré podněty rady a připomínky, kterých si opravdu vážím!
máte spec. nářadí? TAk to jste na dobré cestě , jestli teda nemyslíte imbus a stranové klíče . Vybavení prof. dílny cca 100 tis a to ještě nemám všechny frézy a stahováky . Vše se naučíte , že budete opravovat , různý kola . V dílně uděláte cca 5-10 oprav za den ( jak kdy ) to je nejlepší škola
Pokud máš cit pro techniku, tak na většinu věcí přijdeš sám. Kvalitní nářadí je základ, bohužel spousta "speciálního nářadí" v obchodech je šmejd z bláta. Ideální je mít přístup do nástrojárny a nechat si to dělat tam, kvalita je pak výrazně lepší. Spousta spec. nářadí se dá i nahradit, např. kužel na vidlici jde narážet starou miskou z ložiska + trubkou atd. Chce to cit pro strojařinu + znalosti a pak jde spousta věcí i bez nářadí - tohle znát se ti hodí i když nářadí máš (na výletě ale třeba nebude po ruce - např. řetěz jde správně snýtovat i hřebíkem a kamenem = zanýtovat čep do vnějších článků a pak vnější článek na čepu posunout (aby se řetěz mohl volně hýbat)
Najdi si v okolí dobrýho mechanika kol a rozumy tahej z něj, pokud to bude víc lidí, tak porovnávej a pak si vyber co ti vyhovuje. Spousta mechaniků používá špatný postupy nebo i dělá prasárny, tak používej hlavu ať to dokážeš odlišit.
Jedno moudro - konusy na rychloupínáku seřizuj s malou vůlí - po upnutí se osa stlačí a vůle se vymezí. Pokud seřídíš přesně jak má být při jízdě, tak po upnutí je přesah a ložisko jde ztuha. Po upnutí nesmí být vůle a přitom ložisko musí jít lehce (při roztočení se nakonec "dohoupává") Nekvalitní (měkká) ložiska chtějí lehce větší přesah - pokud se seřídí přesně, tak po pár desítkách až stovkách km začnou mít vůli.
Druhý moudro - výplety centruju nejdřív nahrubo na výšku, pak šířku, promačkat do boku aby si výplet sedl, pak stejnoměrně napnu výplet (na zvuk - stejný tón), pak přesně na výšku, na šířku, znova promačkání a nakonec jemný doladění na šířku. Promačkání = položit bokem na zem a shora tlačit na ráfek oběma rukama až cítíš že spodní dráty jsou volné (horní se napínají), postupně po celým obvodu, pak otočit a druhou stranu. Je to tak hodina práce i s vypletením. Při centrování se musí utahovat/ povolovat stejnoměrně tak, aby všechny dráty byly správně napnuté = ani přepnuté ani volné. Opravy - klepnutej ráfek se dá vyklepat zpátky, ohlej se musí nejdřív srovnat, zlomenej+nalomenej se opravuje jen na nouzový dojetí a pak vyhazuje.
koukam servis jizdních kol ti neříká pane natož zručnost , jízdní kolo odstrojit , stříknout zakladovkou,stříknout plnič pěkně vše detailně vybrousit pod vodou nikoliv na sucho a zase to na rám jizdního kola naskládat ,vycistit ,namazat,seřídit,případně zaplest nové rafky a precentrovat aspon jednou si to zkus takhle dát do kupy jízdní kolo a pak se budeme o něčem bavit vubec nemáš šajn co to sebou nese a obnáší a já kdybych ti takto měl dat jizdní kolo do kupy tak ty svý profesionální servisácký dovednosti pěkně prodám a jestli míníš tuhle práci brát za zlodějnu tak se obleč do monterek a ukaž co v tobě je za remeslný um, mužeš viniknout a já bych si tě rád sledoval při tvém výkonu umělče já tuhle práci dělam na profesionální úrovni několik let ,takže se trochu vzbud a zamysli se nad tvou volovinou co ti vyplodila tvoje makovice sprav si jizdni kolo vše si rozdělej a seřid si to tak at to vše fachá a dej vědet proc jsi ještě nedovezl nahradní díly na ten rám jizdního kola,myslíš že ti to budu dělat grátis ne jsi bláhovej a moderní to na mě neplatí ,když to chceš zaplatíš nebo rám kola poletí mě z dílny.
Pane mistr, zapomněl jste na ten krásně vybroušenej plnič stříknout barvu, tak s tim machrováním opatrně Odstrojit, stříknout a zase to složit není žádná náročná věc, jedinej ve vesmíru kdo to zvládne opravdu nejste. A jestli pracujete stejně kvalitně jako píšete, tak bych vám kolo na opravu nedal ani zadarmo, a to ani když jste se narodil a všechno jste to už uměl
Kurz asi tezko, ale nastudujte na netu nejaky navody ci knihy a nactene znalosti praktikujte na vlastnim kole. Pokud si na toto zatim netroufate, tak obejdete okolni sroty a pro zacatek si sezente Favorita (nebo cokoliv jineho), ktereho rozeberte do posledniho sroubku a znovu slozte.
Servis jizdnich kol neni velke umeni (ano, pokud se tim clovek chce uzivit, tak to chce jisty "grif"), ale narozdil od aut a motrek jsou kola dost "blbuvzdorna" a vetsinou co rozeberete, nelze snad ani smontovat spatne (a pokud lze, tak to nanejvys nebude fungovat).
Zakladem je kvaltini naradi (a stahovaky), zakladni znalosti o tom co a jak funguje a "cit pro techniku". Klidne si ze zacatku vse vyfotte-jak je co poskladane, kde jsou jake podlozky... Rozeberte-vycistete-namazte a zase smontujte kolo po jednotlivych funkcnich celcich. V dalsim "levelu" pak muzete treba z hromady soucastek seskladat cele kolo...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.