Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhřezlá plotýnka a cvičení na hubnutí

Od: ivy5® odpovědí: 25 změna:

3 měsíce jsem se kvůli vyhřezlé plotýnce v bederní oblasti nehýbala a ztloustla(také po kapačkách)-nyní to chci shodit-je mi 45,měřím 169 vážím 75kg a vím že s touto diagnózou toho moc nemůžu a bojím se,nesmím Aerobik,Zumbu,běhat a podobně,tak co smím?Pokud nějaký stroj-jaký?chci zhubnout 7 max 10kilo.Děkuji za rady

doplněno 22.02.12 01:05:

Kolo až bude tepleji,potřebuji něco hned.Plavat mi řekůli,že pokud to neumím-tedy nemám obličej ve vodě,tak si můžu jen ublížit-v tom případě prý raději neplavat :(

doplněno 22.02.12 16:19:

Od Vánoc jsem ve stabilizovaném stavu,dle Motola je to na operaci ,měla jsem to s útlakem kořene S1-nerv celý ke koleni nesnesitelně bolel,nemohla jsem stát déle než pár vteřin,,chodit,skoro 3měsíce-skončila jsem na nejsilnějších opiátech a pak bolest odezněla,mám u toho výhřezu i nějaký úlomek,vzhledem ke stabiliz.stavu nyní se operace odložila na neurčito a pokouším se rehabilitovat,ale to jsou jen takové minicvikly-takže jak zhubnout jsem nevěděla.Z rad tedy vybírám momentálně chůzi-jsou vhodné takové ty hůlky?maminka mi je chce dát,má je a nepoužívá,jen nevím kde vzít čas na 10km denně.Nikdy jsem nebylůa sportovec.

doplněno 23.02.12 17:47:

Všem moc děkuji :)

doplněno 26.02.12 23:48:

A co Pilates?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nevím, jaký lékař vám řekl, plavat ne.

Měl vám poradit, plavání nedoporučuji, když to neumíte, ale cvičení v bazénu je pro zraněnou páteř to nejlepší, bez bolesti, voda tělo nadnáší.

Napíši vám, jak se v lázních, léčí po úrazu páteře, nechodící pacient, který má od páteře, jednu nohu, půl roku ochrnutou, nesedí, jen leží. Hrozné bolesti, operace se nedoporučuje, zranění páteře je v místě, kde hrozí ochrnutí.
Základ je bazén
Jste ve vodě, která vám dosahuje k prsům.
Stojíte čelem k boční straně bazénu a tam se chytnete, volně spustíte nohy na vodu.
Narovnáte tělo na vodu, začínáte tím, že se protahujete, jednu nohu, duhou nohu.
Děláte cvičení jen tak, aby jste necítila bolest, voda vás nadnáší
Kopete nohama
Přetáčíte se doprava, doleva.
Když vás nic nebolí, děláte roznožku
Pokrčíte kolena k bradě
Když jste už trochu unavená, držíte se jednou rukou bazénu a po špičkách hopsáte ve vodě po straně bazénu
Odpočinete si tak, že se položíte na záda na vodu, držíte se bazénu za hlavou a jen tak si protahujete špičky nohou
Zůstanete položená na zádech a zase můžete začít opakovat všechna cvičení.
Po hodině v bazénu, zjistíte, že jste hrozně unavená, stěží se plížíte ven, dáte si horkou sprchu.
Zjistíte, že se vám lepší chodí, můžete se lépe ohnout apod.
Do lázní sanitkou v leže, domů po měsíci, sanitkou v sedě na lůžku.
Po půl roce, intenzivního cvičení a pak plavání, nástup do práce.
/ne manuelní /
I když neumíte plavat, nevzdávejte se bazénu, tam se vám vrátí zdraví, zhubnete bez bolesti.
Jen můj názor.
doplněno 22.02.12 05:23:

Jsou tam nějaké překlepy, promiňte.

doplněno 22.02.12 08:12:

Na balon na cvičení, jsem zapomněla, na tom se dá hopsat u televize

hodnocení

Děkuji.Ano,řekl,že než plavat špatně tak raději vůbec.Balon mám a sedím na něm,ale nepřijde mi k zhubnutí.Bazén máme i tepelné čerpadlo,tak konečně ho začnu využívat jinak tu daleko široko nic k plavání nemáme tak hned jak bude tepleji budu tedy cvičit denně jak píšete.Mě se to stalo z ničeho nic(dle mého z dlouhého špatrného sezení u PC),skříplo mi to nerv ,mám tam i nějaký úlomek,hrozné bolesti v pravé noze ke koleni,3 měsíce jsem nemohla nic.Operaci v Motole doporučují,ale zatím tedy čekat,když jsem nyní ve stabilizovaném stavu.Děkuji moc

V bazénu si pusťte hudbu a budete mít zábavné cvičení, které vás bude bavit.

sargo*
hodnocení

2x

Zdravím, tady taky jedna vyhřezlá plotýnka :) Nepíšete, jak na tom momentálně jste, tak zkusím předpokládat, že v jakémsi stabilizovaném stavu bez akutních bolestí, ale na hraně možnosti, že se to kdykoli vrátí.

Zkoumala jsem docela dlouho, co můžu dělat, univerzální způsob cvičení moc není, lidé reagují rozdílně. Ale jinak souhlasím s tím, že s plaváním opatrně, pobyt ve vodě mi spíše přitížil, i když v tom určitě hrála roli i ne úplně teplá voda a ty chvíle prochladnutí při vylézání z bazénu. Možná nějaká cílená vodní rehabilitace, ale určitě by bylo lepší, aby vám někdo ukázal co a jak a vysvětlil, na které pohyby si máte dávat pozor. Balón se mi taky neosvědčil, protože se na něm nedalo zabránit určitým pohybům, které jsem opravdu udělat nechtěla. Ale jestli to máte stabilizované a bez bolestí, balón je skvělá věc. Objevily se poslední dobou takové půlbalóny, se kterými se cvičí různými způsoby, přijde mi to zajímavé a snad by se na tom dal pohyb i lépe kontrolovat (to nemám vyzkoušené). Jestli můžete chodit, choďte, ale neběhejte. Bohužel opravdu není nic dostatečně intenzivního, při čem by člověk kvalitně hubnul. Zkuste to vychodit, pět kilometrů denně je udržovacích, deset hubnoucích :) Jako samozřejmost beru každodenní rehabilitační cvičení na posílení zad, ale na hubnutí to také úplně není.

Jestli mi něco pomohlo, a to fakt že pomohlo, až sahám i po tak expresivních výrazech jako "zachránilo", bylo lezení na stěně. Jsem už docela dlouho úplně bez bolestí, s obstojnou hybností, a udržuji si to občasným ufuněným popolézáním :) Jenže nevím, jestli vám doporčovat s něčím takovým začínat ve 45 :) Záleží, jestli jste před tím nějak sportovala, jestli byste našla společnost, jestli k tomu máte alespoň minimální vztah... a na momentálním stavu, samozřejmě.

Ze strojů bych asi nedoporučovala nic, snad leda běhadlo, pokud by vám vyhovovalo víc chodit doma, nejlepší cvičení je vždycky s vlastním tělem. :)

doplněno 22.02.12 14:33:

Dodatek: hlavně nešetřete na botách, tolik jako nějaký stroj stát nebudou určitě, i kdyby měly pozlacené tkaničky :) A na delší chození doporučuji podpůrný pás a cíleně myslet na to, ať chodíte rovně. :)

doplněno 22.02.12 17:09:

Add lezení: Nehty by asi byly problém, ale myslím, že by byly malou cenou... síla - mám to podobně jak píšete, velmi malé ruce, útlá zápěstí, síla žádná :-D Prostě lezu lehké cesty. Stačí to. Jenže jak píšete, že musíte být doma - vypadá to na chodící pás pro vás. Večer u televize, jeden film a potřebné kilometry máte doma :) (Když tedy pominu, že televize musí být dost nahlas nebo na sluchátka. :))

hodnocení

Na botách nešetřím.Cíleně už myslím,abych byla rovně hlavně v sedě,púrotože tím jsem si to udělalaq,byla jsem hodiny zkroucená u PC.Koupoila novou židli s posuvnými područkami-a ta mi moc pomohla.Lezení:to mi radí manžel-on leze leta a jezdí lézt s dcerou,ale v okolí stěnu nemáme ,já musím být doma se synem s postižením postiženým a hlavně si to neumím představit-měla jsem vždy sílu v nohách,ale nikdy ne v rukách-mám je slaboučké,uzounké zápěstí-já bych se tam vůbec nehla :),taky mám delší nehty,to pro mě bohužel není.Máme psy tak zkusím tu chůzi-moc děkuji.

hodnocení

Nemám to tedy jednoduché-jak jsem psala první stěna na lezení je cca 45km od bydliště a na ten pás nemám zatím místo-budu muset chodit tedy venku :( což nevím zda je vhodné,protože mi nerovný terén docela dělá problém (bolest se vrací-sice v žádném případě se nepřibližuje té strašné akutní,ale obtěžuje)

sargo*

Asfalt vám ale taky bude dělat problém, i v dobrých botách jsou ty otřesy moc... holt zkoušejte co půjde a musíte to dohnat na strašlivě moc vzorném stravování :)

hodnocení

Nejhorší je že v městečku kde bydlím není asfalt,ale všude kostky .-(

jumba

sargo, nic proti Vašemu názoru na lezení- bouldrování, ale toto bych teda paní nedoporučil. Lezu od malička, většinou tedy po skalách, ledovcích, ale i na stěnách. Stačí, když ji bude někdo blbě jistit- stát dál od stěny, zakecá se a paní letí dolů. Myslím si, že na plotýnky stačí blbě se zhoupnout na laně. Paní také nemá určitě tolik síly v rukách,tam hrozí pád kdykoliv.Stačí když se dostane lano za nohu a letí po hlavě, co udělá taková plotýnka po takovým kotrmelci, ani nemusím říkat. Já bych paní doporučoval chodit, nejlépe lesní cestou, je to měkké a zároven upravit stravování.Nejdříve bych šel jen 3km a postupně přidával.

hodnocení

Děkuji-to udělám ,ale při nepřízni počasí by to přece jen chtělo ten běžící pás-tak další otázku dávám jaký-teď jsem se na ně dívala a jsou magnetické a motorové a vůbec nevím který by byl vhodný,dávají je i na splátky-když jsou skládací snad to do bytu nějak nacpu :)

jumba

Záleží, zda chcete něco náročnějšího, nebo jen na chůzi.

Spokey Imir- je pro nenáročné bezmotorový, magnetický. Ale zase je neodpružený. Ale je asi nejlevnější.

Já na Vašem místě, bych koupil Proteus MTM 4500- je dražší 13000,- ale je motorový, odpružený, více možností nastavitelnosti.

Nebo jestli chcete jen na chůzi, tak Hammer Walkrunner 1000 je bezmotorový. Stojí kolem 8000,-

Ale dají se vybrat i jiné, chce to prostudovat. lepší jsou motorové, ale jsou o něco hlučnější, než magnetické.

jumba

Pro Vás by byl ale i vynikající běžecký trenažér s možností nastavení severské chůze- Exel Run. Je taky nutný vybrat, kdo na tom bude trénovat-podle váhy, každý tam má své parametry. Třeba bude chtít i Váš manžel a ten určitě váží víc, než Vy. Tak at vyberete dobře.

hodnocení

To jsem viděla i u magnetického za asi 5 600,-.Ten byl nejlevnější.Co to je severská chůze?Pás chci jen na cůzi-běhat nemohu.Manžel má v tuto chvíli kil +-stejně.Nevím proč by muž nutně musel mít víc než žena :)-kolikrát vidím na ulici,že jistě nemá muž víc :) manžel je jen o 8cm vyšší a šlachovitý, bez tuku a já mám tak právě nyní po ztloustnutí jen asi o 2kila méně než on,ale je fakt,že mi to vadí a i proto chci shodit :),ale je pravda,že byxchom tedy trenažér mohli používat bez přenastavení oba.Je tedy pro mě lepší tento na chůzi než Orbitrek,který jsem myslela původně,ale nevím zda se při vyhřezlé plotýnce smí?

jumba

severská chůze je správně udělaný souběžný pohyb rukou. Je to jako když jdete chůzí a máte turistické hole, ale tady na trenažéru je děláte soběžný pohyb správně a tím zapojujete více svalů a rychleji hubnete, než když jen děláte chůzi. Nevím jak bych to lepší popsal.

hodnocení

Moc děkuji,tak to je bezva,venku chci chodit také s trek.holemi a může být tedy magnetický když má sev.chůzi nebo doporučujete arději motorový?děkuji

jumba

pro Vás bude lepší magnetický je vybaven brzdným systémem a je tichý.

Já mám motorový, ale tam už zase musíte vybrat výkon motoru. Vyšší výkon motoru výkonnější běžecký pás. Já navíc tam mám i možnost běžet jako na lyžích, ale je hlučnější. Magnetický vyhovuje méně náročným, těm co chtějí běhat,chodit, ale nepotřebují trénovat na výkonnost.

hodnocení

Super-děkuji moc za rady.

dzordz*
hodnocení

1x

Můžete plavat nebo jezdit na kole?

hodnocení

Plavat prý ne,když neumím plavat správně,kolo můžu jen po silnici,ale to až bude tepleji.

"Ivy", kromě úpravy životosprávy, bych Vám doporučila jako pohyb chůzi. A pak cvičení s balonem (dá se běžně koupit). Cvičení s balóny je moderní a oblíbený systém cvičení určený pro komplexní zpevnění svalů celého těla, který má pozitivní vliv na zdravé držení těla, fyzickou kondici a redukci tuku.

hodnocení

Balon mám,co na něm můžu s tou plotýnkou dělat-zatím na něm jen sedím-poskakovat asi ne,kývat se ze strany na stranu?Řekli mi(to už nemluvím o balonu) že hlavně se musím vyvarovat rotaci páteře-již do smrti.Takže se celá otáčím apod.

hodnocení

0x

Pozor na kole, stačí nějaký dolík, nebo díra v silnici.

petr13*
hodnocení

0x

rotoped doma ( v létě v zimě žádný problém ) a dokonce stojí na míště :D

hodnocení

Bohužel máme málo místa-měla jsem ho,nepoužívala,prodala,ale až doděláme patro myslela jsem spíš ten stroj jak se stojí (nevím jak se jmenuje),ale lepší by asi byl tedy chodící?.

lui*
hodnocení

0x

O plavání tu byla řeč. Mě doporučili doktoři, kromě jiného, Rotoped. Ale s malou zátěží. Na to kolo opatrně. Tam nemůžete ubrat zátěž, když už nemůžete. A nerovnosti a díry, to je jed na plotýnky. No a na co dávali velký důraz, to je na chození s trekovými holemi. A prý by to měly být ty co mají označení Nordic Walking. Nevím, čím se lisí ostatních.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]