Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bolest v Koleně

Od: saq* odpovědí: 4 změna:

Zdravím, včera jsme hráli zápas, a po příchodu do kabiny, mě z ničeho nic začalo pekelně bolet, na levé straně levého kolena..bolí to i když jdu do schodů, nebo si sednu apod..
Týmový Masér říkal, že to můžu mít natažený sval, masáž mi pomohla asi na 10 minut..a potom to začlo znova..vodu v koleně ani vykloubenou nohu mít podle mě nemůžu..s nikým jsem se včera (snad poprvé) nesrazil nebo něco podobného..
Hraju za SK Rapid Wien, a tam jsou ty strkanice apod, docela tvrdé..takže jestli to nemůže být tím, že jsem nějak při přetlačování s protihráčem špatně došlápl na nohu nebo něco.. Popř..co by to mohlo být..děkuju

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Také zdravím. Protože nejsem lékař, nabízím info z netu. V každém případě byste měl nožku nechat chvíli v klidu, případně navštívit lékaře. My jsme toto vždy "léčili" amatérsky, studenými octovými obklady...Ale porovnejte sám:

Natažení svalu nebo svalových skupin patří mezi nejčastější sportovní úrazy. Jsou nedílnou součástí vrcholového sportování, ale radost ze sportu mohou překazit každému, kdo se mu věnuje i rekreačně. Příčinou natažení svalstva bývá především zanedbání přípravy na podání výkonu, tedy nedostatečné protažení a rozehřátí jednotlivých částí těla. Rozcvička by tedy měla předcházet každé fyzické námaze, ať už se jedná o jakýkoli sport.

Co to vlastně je natažený sval?

Natažení svalu je úraz, který vzniká při jeho přetížení. Sval se skládá ze svalových vláken, která jsou v neustálém napětí, kterému říkáme svalový tonus. Při zátěži se svalový tonus mnohonásobně zvyšuje, a pokud překročí maximální míru, kterou jsou svalová vlákna schopna unést, dochází k jejich poškození _ vlákna praskají a mohou se přetrhnout. Příčinou natažení svalu může být rychlý, prudký a neobvyklý pohyb (např. při zvedání těžkého břemena), nedostatečné rozehřátí, protažení a rozcvičení svalstva před plánovanou sportovní aktivitou, ale také únava organismu a pochopitelně i přecenění vlastních sil. Natažené svalstvo je proto častou komplikací u nárazových sportovců, kteří na zvýšenou zátěž nejsou připraveni, podcení přípravu a navíc přecení své síly. Při natažení svalu nedochází k jeho celkovému prasknutí, poškozena jsou jen některá dílčí svalová vlákna. Úplná ruptura (přetržení) svalu je však mnohem závažnější a často vyžaduje i chirurgickou léčbu. Natažení svalu postihuje nejčastěji svalstvo dolních končetin při dynamických sportech, jako je běh či jiná atletika, nebo třeba fotbal.

Jakými příznaky se natažení svalu projevuje?

Natažení svalu je poměrně bolestivé zranění, které postiženému znepříjemní minimálně několik dní. Projevuje se náhlou, často ostrou bolestivostí v místě poškození (bolet může jen část svalových snopců nebo celý sval), a to i v klidu. Sval může být citlivý na pohmat, dostavit se mohou také křeče a ztuhnutí, případně otok postiženého místa. Pacient má obtíže s chůzí a dalšími pohyby, na kterých se sval za fyziologických podmínek podílí (např. při natažení adduktorů dolní končetiny na vnitřní straně stehna má postižený problém s přitažením jedné nohy k druhé).

První pomoc a léčba

Při podezření na jakékoli poranění svalu je nutné okamžitě ukončit sportovní aktivitu a nevystavovat sval další námaze, aby se předešlo závažnějším komplikacím (např. natržení svalu). Je velmi důležité nepřeceňovat své síly a možnosti; pokud sportovec cítí bolestivost, neměl by se snažit sval "rozhýbávat" další aktivitou. Při natažení svalu se nedoporučuje ani sval protahovat, ale nechat jej v klidu _ vyřadit jej z činnosti. Bezprostředně po úrazu sval ledujte v průběhu prvních 24 hodin. Proti vzniku otoku pomůže zvednutí postiženého místa do zvýšené polohy. V dalších dnech pak naopak na postižený sval aplikujte teplo, např. v podobě teplé koupele, a také protizánětlivé a analgetické masti, případně přípravky proti otoku. Během léčby dodržujte klidový režim. Délka léčby je individuální a záleží především na typu postiženého svalu _ léčba menších svalů zabere zhruba týden, rekonvalescence u větších svalů může trvat i několik měsíců. Po vymizení všech obtíží je možné začít sval postupně protahovat a zatěžovat, nikdy však nechoďte "přes bolest".

Samozřejmě při jakémkoli podezření na závažnější poranění, např. pokud je bolest neúnosná nebo přetrvává nebo jsou v místě poranění patrné morfologické změny atp., je nutné navštívit lékaře. Může se jednat např. o natržení nebo dokonce úplné přetržení svalu, které vyžadují odbornou léčbu.

Prevence a rady na závěr

Z předešlého vyplývá, jak je možné natažení svalů předcházet. Každou sportovní aktivitu začněte rozcvičením jakoukoli aerobní aktivitou, vhodný je např. lehký klus nebo svižná chůze po dobu alespoň 10 minut, které svalstvo prokrví a prohřejí. Poté všechny svaly zlehka protáhněte a zaměřte se na ty, které budete během daného sportu nejvíce zapojovat. Pokud se ke sportu vracíte po delší době, nepřeceňujte své síly a začněte s menší zátěží. Pokud jste unavení, nesnažte se únavu překonávat, abyste organismus nepřetížili. Při sportu také nezapomeňte na vhodný oděv i kvalitní obuv. Jedině tak můžete snížit riziko natažení svalstva a s ním spojených nepříjemných bolestí.

www.uzdravim.cz/natazeny-sval-co-s-tim.html

Přeji brzskou chůzi bez bolesti.

ellin*
hodnocení

0x

Jednou na střední jsem měla problém skoro stejný a i po návštěvě doktora a lécích na koleno mi nic nepomohlo. Moje teta se ale zajímá o reflexní terapii a léčitelství, nakonec jsme zjistili, že by to eventuelně mohlo být způsobeno špatnými ledvinami (boční bolest kolena prý pochází od ledvin), moc jsem tomu nevěřila, ale řekla jsem si, že za zkoušku nic nedám a začala jsem brát přírodní léky na podporu správné fuknce ledvin a pila jsem i nějaké ledvinové čaje a celkem jsem byla překvapená, že to pomohlo. A nejenom na koleno, ale celkově mi bylo líp. No nevím, jestli to pomůže i ve Vašem případě, ale jak říkám, za zkoušku nic nedáte. Hodně štěstí!

buss
hodnocení

0x

já bych se neptal a šel k doktorovi.

vivina*
hodnocení

0x

No taky jsem před 3/4 rokem měla problém s kolenem píchalo mě přesně to co tebe a zjistila jsem, že mám utržený meniskus takže operace a půl roku rehabky ... takže si zajdi k ortopedovi co nejdřív! nikdy nevíš co to může být! ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]