Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je nutné vypisovat k paragonům při prodeji zboží ještě Příjmový pokladní doklad. Moje známá, která dělá účetnictví mi to řekla až po půl roce podnikání, prý to budu muset vypsat zpětně. Mě to přijde jako blbost. Proč bych to měla vypisovat, to nestačí pro případnou kontrolu paragon? Na www.jakpodnikat.cz píšou: "doklady je třeba číslovat. Můžeme vydávat anonymní doklady nebo příjmové pokladní doklady na jméno zákazníka. Originál dáme zákazníkovi, kopii si necháme"Nezmiňují se, že k běžným paragonům, co vydávám já, musím ještě vypisovat ppd.
Jak to teda je? Ta samá otázka platí i pro Výdajový pokladní doklad. Když platím fakturu, tak mi doklad o zaplacení vydá PPL, nebo pošťák. Copak to není dostatečný důvod, že jsem to zaplatila? To si musím ještě vypsat vpd?
Dík všem, obzvlášť těm co rozumí účtu a daním...
Myslím že máte mezery,jak vůbec účetnictví dělat.Je třeba chodit na školení(i soukromníci se školí!)Pokud jedete na paragony,máte pokladnu,Tak se dělá denně soupis paragonů a musí souhlasit s pokladnou.Dává se to na papír sešívačkou a k tomu se napíše sumasumárum příjmový doklad.Je to přehledné a dokladuje to vaši činnost.
Ale to já všechno dělám, zapisuju si to i do pc, kde mám program. Ale mě šlo o to, jestli ještě navíc k těm paragonům musím vypsat i ppd?
jj, dobře. A k fakturám, co mi vydal potvrzení pošťák? To musím napsat znova?
doplněno 24.02.11 10:46:myslím Výdajový pd..
Nejprve by bylo dobré sdělit v jakých účetních osnovách vedete účetnictví. Podvojné nebo jen evidenci s paušálem či bez?
Paragon je doklad mezi tebou a zakaznikem a k tomu musis dolozit doklad o prijmu penez do pokladny, tudiz prijmovy doklad je mezi tebou a pokladnou.
Totez plati i o fakture postakovy, ale k te si mas zase pripichnout vydajovy doklad o vydaji penez z tvoji pokladny
A jeste bych dodal, ze prijmovy i vydajovy doklad jsou interni doklady, tedy doklady mezi tebou a tvoji pokladnou a nepatri do rukou zakaznikum a nebo dodavatelum, coz ovsem nevedi ani nekteri ucetni odbornici, za ktere si dost platime
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.