Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chybějící doklady od bývalého zaměstnavatele

Od: betka12 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, manžel od roku 2000 do roku 2009 pracoval v jedné nejmenované firmě, která za něj dělala daňové přiznání. Když tam skončil, následující roky si daňové přiznání podával sám. Když žádal firmu o informaci, o jaké částky uplatňoval slevu na dani v daných letech, účetní té firmy mu odepsala, že dohledala pouze nějaké částky a že např. od roku 2000-2002 ho nemůže dohledat ani jako zaměstnance a že je možná něco v archivu. Manžel několikrát žádal, jestli by to mohla zjistit, ale marně. Proto by mě zajímalo, když máme částky jen za posledních sedm let a do daňových přiznání byly uvedeny částky, které ta účetní napsala, může z toho vzniknout nějaký problém, můžeme platit zpětně penále? Když to měla na starosti ta firma? Co může manžel dělat, když to z té firmy nemůže dostat? Má napsat na finančák a říci, že nemá čím doložit dané částky, protože mu to bývalý zaměstnavatel neumožnil a nedohledal? Nebo to nemáme řešit?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xxx*
hodnocení

0x

Nedávno jsem slyšel jednu paní, která pracuje jako daňová poradkyně. Když vám daňové přiznání vypracovala paní účetní, je i 100% zodpovědná za případné chyby v něm. A je i ze zákona pojištěna. Takže případné nesrovnalosti a penále z nich vzniké za přiznání, které vypracovala paní účetní, by tedy měli být problémem paní účetní. A pokud tedy nějaký problém za dané období vznikne měla by ho řešit právě ona.

pt®

Pokud si tazatel podepisuje přiznání k dani sám, tak si za něj i sám ručí, i když mu to vede paní účetní. Jen v případě, že má daňového poradce a nahlásí to FU, tak nese zodpovědnost daňový poradce a může podat DPřiznání ož 30.6. Vy jste si vyžádal podklady a vypracujete konečný výsledek podle nich. K případné kontrole FU si vezmete tyto podklady, a FU zkontroluje, zda jste konečnou daň vypočítal správně podle dokladů, které máte. Pokud je změna, tak jistě doplní odpověď další. - stařenka

des*
hodnocení

0x

Já bych ten finančák kontaktoval,čím dříve tím lépe.Jsou to vaše peníze.

paaja*
hodnocení

0x

Asi tomu úplně nerozumím. K čemu potřebujete vědět, jaké slevy na dani uplatnil v minulosti váš zaměstnavatel? To je podle mě už uzavřená věc, za jejíž správnost ručí zaměstnavatel. Vy sestavujete DP na základě skutečností, které jsou platné teď.

betka123
hodnocení

Dobrý den, asi jsem to špatně formulovala, šlo mi jen o to, kdo zodpovídá a ručí za daná daňová přiznání a případné chyby v nich. Děkuji Vám všem za odpovědi. Předchozí roky tedy řešit nemusíme, byl by to problém té účetní.

paaja*

Jasně. Pak byste ale ještě mohla upřesnit, jestli zaměstnavatel dělal za manžela skutečně DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ nebo jenom tzv. zúčtování daně, které musí udělat každému zaměstnanci a ten o tom téměř ani neví. U daňového přiznání platí co psala pt: kdo ho podepsal, ten za něj ručí.

atreus*

Také se domnívám, že šlo spíše o roční zúčtování.

"které musí udělat každému zaměstnanci a ten o tom téměř ani neví" - nemusí, jen když o to požádá (a tedy ten zaměstnanec o tom ví, protože to musí podepsat na "růžovém tiskopise".

paaja*

Troufám si říct, že neví, i když o to písemně žádá. *smich* Je běžnou praxí, že účetní obchází zaměstnanace s "růžovým papírem" se slovy "tady mi to podepiš, přiznání si dělat sám nebudeš, že?" A ten podepíše a dál se neptá, protože pod slovem přiznání si představí maximálně tak oznámení přítelkyni, že si našel jinou.

xxx*

Však to jsem se snažil sdelit. Za přiznání, která za vás podával někdo jiný ručí on nikoliv vy. Respektivě kdo přiznání podá ten za něj ručí. Takže za přiznání podané vaším zaměstnavatelem ručí váš zaměstnavatel respektivě paní účetní.

cyril*

Za daňová přiznání vždy zodpovídá plátce daně - osoba povinná. Pokud je přiznání smluvně zpracováno jiným subjektem, pak tento subjekt (většinou daňový poradce) je odpovědný pouze za správnost zpracování a podání. Když se zjistí v přiznání chyba, která byla způsobena nedodáním či zatajením příslušných dokladů poradci, tak ten za tuto chybu nenese odpovědnost. Nikdo jiný za pochybení a nedostatky plátce daně odpovědný není a ani být nemůže. Pojištění se týká pouze pochybení při činnosti poradce nebo účetní k zadavateli a nikdy ne k FÚ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]