Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, obracím se s dotazem ohledně skrytého sledování při práci s internetem v pracovní době. Dle ZP par. 316 odst. 3 má zaměstnavatel povinnost informovat zaměstnance o rozsahu a způsobu kontroly. Vztahuje se to i na práci s internetem? Nedochází k porušování ZP při neinformování.
Děkuji za odpověď
V pracovní době jak je zvykem, by se mělo pracovat pro zaměstnavatele a ne rajtovat po intu. Může sledovat tuto aktivitu, omezit přístup na potřebné weby. Nesmí číst majly. Už bylo páru lidí za takové aktivity vyhozeno. Dnes .. mobily, internet, to přece kdysik nebylo a tak se snad i pracovalo. Vyšlo se třeba z fabriky a volalo z telefonní budky, byla-li. Sledovány i telefonní hovory, popř. zpoplatněny pokud byla st. linka a to na žádost o zatelefonování si. Měl jsem takový účet.
Tak já nevím (myslím z hlediska vyššího principu mravního, ne z hlediska předpisů). Já bych to viděl tak, že zaměstnavatel zde nesleduje pracovníka, ale provoz podnikové sítě, kterou vlastní. Něco jiného je sledování domácích telefonů, které sice patří poskytovateli, ale ten je uživateli pronajímá; ovšem už odnikový telefon je něco jiného.
Myslíte práci s internetem nebo brouzdání po internetu?
Nám zaměstnavatel sdělil, že vstupy na internet jsou monitorovány, takže se s tím každý vyrovnává jak myslí. Samozřejmě když hledím do obch.rejstříku nabo na telefonní seznam, vždycky bych to obhájila. Když čumím na recepty na Žena.cz, můžu čekat vyhazov.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.