Nejste přihlášen/a.
Odpovídám si sám sobě, že lze. Stačí nemít dluhy.
A ty ostatní, ovšem často i ty naprosto nezúčastněné, může čekat tohle.
Dluhy neschvaluji...to je bez debat.
Nicméně toto co je uvedeno v článku je hodně drsné, zvláště proto že zde šlo o částku 2500Kč.
Pak se opravdu exekutor nesmí divit, až mu někdo s pistolí u jeho hlavy bude v afektu vysvětlovat, že takto si exekuci nepředstavuje.
A ještě si představte, že by si ten blbec třeba spletl byt...a místo do sousedova vlezl do Vašeho...bezdůvodně..policie nikde, však jí netřeba..
To bych mu asi šel pak zakroutit krkem osobně.
Ta démonizace exekucí je zajímavá. Nicméně chápu to. Pro média je to lukrativní, lidé o tom moc neví a vždycky je nějaký "převrátný objev žurnalisty" šokuje a přitáhne jejich pozornost. Pak ale o exekucích koluje spousta mýtů.
1. Exekutorů je v celé ČR zhruba 140. Nelze to zaměňovat s různýma "vymahačskýma společnostma". Exekutorem může být je osoba, která má právnické vzdělání, vykonala praxi a složila odborné zkoušky.
2. Exekutor většinou do bytů nechodí. Na to má zaměstnance.
3. Pořád se mluví o dluzích. Jenže exekutor nevymáhá jen dluhy ve smyslu, že si někdo půjčí a pak nemá na splácení, ale stačí např. když někdo vezme kámen a rozbije vám okno a soud mu uloží povinnost vám škodu nahradit a ten člověk se vám jen směje do obličeje. To pak bude mluvit o exekutorech jinak, že.
4. Je nesmysl, že někdo nezaplatí poplatek 2000, a přijde exekutor. Vždycky musí před tím proběhnout soud, který stanoví povinnost v určité lhůtě zaplatit, a teprve když člověk v této lhůtě nezaplatí, může přijít exekutor. To, že se někdo vypaří a nepřebírá poštu, je jen jeho nedbalost. Pro takové případy je totiž možné dát úřadům adresu, na kterou má být člověku doručováno nebo ideálně je možné zřídit datovou schránku.
5. Jak má asi exekutor v případech jako je ve článku postupovat? Má týden předem brnknout, že přijde? To by při tom rovnou mohl doporučovat dobrou stěhovací firmu, že.
Díky moc, že to tady někdo konečně řekl, exekutor není žádný mafián a i svou odměnu si vypočítává podle vyhlášky, nevycucává si ji z prstu. Pracovala jsem na exekutorském úřadě dva roky a už mě ta démonizace exekutora a neznalost pojmů pěkně štve, praxe je úplně jiná. Takže trim palec nahoru
Souhlasím Lady, denně je prováděno tolik exekucí a toto je případ jeden z mála a ještě z komára velbloud. Exekutoři jsou taky lidi a opravdu se s nimi dá mluvit.
Ano odměna se vypočítává podle vyhlášky. V mnoha případech velice slušná odměna tak jak ji stát nastavil. Kdyby se stát obdobně staral o lékaře, asi by nebylo to co bylo.
Stejná situace je u notářů a jiných profesí. Tak nějak nerozumím tomu, proč se odměna v mnoha případech odvíjí od výše majetku a neodvíjí se od vynaložené pracnosti.
K bodu 3. I nezaplacená škoda je dluh. Exekucí je ročně nařízeno (publikováno) asi 800 000. Jistě jich spousta proběhne i srážkou ze mzdy.
Do tohoto počtu nejspíš není zahrnuto exekuce přímo finančními úřady, či finančním odborem Městských úřadů jako jsou třeba nezaplacené pokuty od Městské policie.
Pokud exekuce probíhá oprávněně,tím myslím,že je skutečně postihován majetek povinného,proč ne.Ale stát se mi to ,že mi vleze do bytu,např. s odůvodněním,že se domnívá,že kamarád co má dluhy,a dvakrát u mě přespal a že by tam mohl mít nějaký majetek tak potom ho považuji za zloděje jako kteréhokoli jiného
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.