Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď z pracovního poměru

Od: amria* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,mám dotaz ohledně výpovědi ze strany zaměstnance...od 1.1.2011 je v podmínkách pro přijetí na úřad práce do evidence uchazeče,že pokud neukončil pracovní smlouvu z vážných důvodů...atd... bude pobírat pouze 45%...ví prosím někdo,co je bráno jako vážný důvod?

doplněno 21.02.11 15:13:

chtěla jsem jen zeptat,poradit,nepotřebuji hned odsuzovat...tím,že jsem napsala o co tak trochu jde, jsem špatná a mám problémy?Dělala jsem právěže dle toho,jak bylo potřeba...když byla mrtvá sezona,tak jsem chodila minimálně a v sezóně jsem dělala běžně 4 - 5 12-ctek týdně...takže si nemyslím,že bych byla pro zaměstnavatele ztrátová...naopak...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Právní nejsem, ale řekl bych že závažný důvod by mohl být třeba šikana na pracovišti, zdravotní důvody..., dlouhodobé zdravotní problémy dítěte a nutnost starat se o něj...atd.

doplněno 21.02.11 14:23:

"Právní"=právník...překlep

amria*
hodnocení

je možné tedy "operovat" tím,že mám sedmileté dítě,smlouvu na 5 hod.denně s tím,že se dělají 12-ctky,ale v práci mě odmítají vyjít vstříc a hodiny,které mám nad svůj úvazek si vybrat najednou je problém(původně bylo domluveno,že si je budu vybírat),nyní jsem 3 týdny marodila a pak mi ještě v chřipkové epidemii lehlo dítě a vedoucí mi odmítla dát dva dny dovolené s odůvodněním,že jsem se válela doma dost dlouho...je toto normální?

Podle mne by se tato situace dala brát v potaz.

Co Vám ale brání předtím než dáte výpověď, dojít si nejdříve na úřad práce a zeptat se...?

To je asi lepší řešení než pak plakat nad skutečností pro Vás nepříznivou...

amria*
hodnocení

děkuji za odpověď...určitě se tam poptám

poradna-prace.jobs.cz/...

Mrkněte na odkaz, píší tam podrobně o vážných důvodech...

antara

Je to normální. Pro zaměstnavatele jste ztrátová. Teď dejte pozor, co budete říkat na pracáku. Jestli se budete prezentovat svými rodinnými problémy, pak vás nemusí vůbec zaevidovat. Že byste dosáhla na podporu ve výši 65% průměru je samozřejmě nesmysl. Na pracáku by měli být výhradně evidováni lidé, kteří chtějí a mohou pracovat (vaše soukromé problémy nikoho nezajímají).

amria*
hodnocení

děkuji za odpověď...

pt®

Tato věta: "Že byste dosáhla na podporu ve výši 65% průměru je samozřejmě nesmysl", nemá opodstatnění v případě, že tazatelka doloží vážné důvody, jak o nich mluví zákon. Vážné důvody, které jsou překážkou v jednom zaměstnání, nemusí být překážkou v zaměstnání jiném. Není důvod, tyto vážné důvody na ÚP zamlčet, a to úptoto, že tazatelka by dostala podporu první dva měsíce ve výši 65%. Ba naopak je vhodné tyto vážné důvody oznámit, aby nedostala doporučení na pracovní místo, kde by opět tazatelka nemohla z těchto vážných důvodů pracovat. - stařenka

pro "antara"

pt®
hodnocení

1x
Pracovní poměr můžete ukončit dohodou a na ÚP při vzetí do evidence, řeknete, že se jednalo o vážné důvody /pokud byly/,
pokud vám jde o procenta, nekrátí se v případě vážného důvodu:
Vážné důvody:
Vážnými důvody jsou důvody spočívající v nezbytné osobní péči o dítě ve věku do čtyř let nebo nezbytné osobní péči o fyzickou osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) nebo ve stupni IV (úplná závislost), pokud s uchazečem o zaměstnání trvale žije a společně uhrazují náklady na své potřeby .
Tyto důvody spočívají též v docházce dítěte do předškolního zařízení a povinné školní docházce dítěte, v místě výkonu nebo povaze zaměstnání druhého manžela nebo registrovaného partnera. Vážnými důvody jsou i zdravotní důvody, které podle lékařského posudku brání vykonávat zaměstnání, nebo jiné vážné osobní důvody (například etické, mravní a náboženské) či důvody hodné zvláštního zřetele.
Mezi vážné důvody patří například také skutečnost, že zaměstnavatel nevyplatil zaměstnanci mzdu a pracovní poměr byl proto zaměstnancem okamžitě zrušen. Vážné důvody musí uchazeč úřadu práce hodnověrně prokázat. Pokud by se mu to nepodařilo, podporu dostane ve snížené výměře.
Pokud Vám jde o dobu /o délku podpory/:
Buď Vám běží celá podpůrčí doba, nebo jen dobíhá část, pokud jste část vyčerpal:
Podpora se poskytuje uchazečům o zaměstnání po podpůrčí dobu. Podpůrčí doba činí u uchazeče o zaměstnání: (dle §43 zákona 435/2004 Sb.
a) do 50 let věku 5 měsíců,
b) od 50 do 55 let věku 8 měsíců,
c) nad 55 let věku 11 měsíců.

antara
hodnocení

0x

Jestli se chystáte do evidence ÚP, tak si nejdříve přečtěte zákon (o zaměstnanosti) č. 435/2004 Sb. - jednak, abyste znal svá práva a povinnosti a pak také, abyste nevypadal přihlouple jako kdejaký učitel s pajdákem. To, nač se ptáte, tak objevíte v § 5, pís.c). Hodně zdaru při studiu.

hm*
hodnocení

0x

Jak píše *antara* nade mnou a jen dodám, že podle vyjádření jednoho ÚP je potřeba, aby ve výpovědi byl ten vážný důvod uveden (tzn. aby bylo jasné, že výpověď je podaná právě z toho akceptovatelného vážného důvodu).

doplněno 21.02.11 14:57:

Boha, proč je to modře?!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]