Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví po rodičích - jak sledovat řízení?

Od: ivanka* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, můžete mi prosím poradit jak postupovat v případě dozvědění se, že se neděje něco nekalého ohledně dědictví. Jak to vzniklo, jsme dvě dcery a matka mého již zesnulého tatínka (zemřel v listopadu 2010). Na pohřbu jsem byla a uctila památku mého tatínka, ale matka mě zavrhla, že jsem se vdala a mám šťastné manželství a sestra je jako matka, ta se mnou odmítá komunikovat. Já jsem po taťkovi, ale bohužel už tady není. Sestra podepsala matce plnou moc na vyřízaní dědictví (o svou maminku a moji babičku a dědu, kteří žijí v cizině se taky nestará. Já s manželem tam jezdíme a vždy si spolu pěkně popvídáme a oni jsou rádi , že se na ně někdo přijede podívat) a mě k tomu matka taky nutila, ale nepodepsala jsem z důvodu, že jsem chtěla vědět jak dědictví probíhá. Jsem poučená, právě proto, že manželovi umřel tatínek před 11lety a podepsal plnou moc a pak se nestačil divit.

Tak se chci prosím zeptat jestli někdo nevíte jak se dozvědět, že moje matka nezfalšovala můj podpis na plné moci a neprobíhá dědictví bez mého vědomí. Jedná se o jednu vesničku v okrese Kolín. Prosím mocinky o radu kam zavolat nebo napsat, abych se alespoň podle zákona dozvěděla co matka vymyslela. Možná mám divný dotaz, ale nevím si rady, Děkuji všem za cenné informace kam se nechá zavolat do Kolína nebo napsat, ale nevím komu. Ivanka

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

atreus*
hodnocení

5x

Zjistit, který notář má toto dědictví přiděleno, lze na:

nkcr.cz/...

Okresní soud v Kolíně

A) Seznam notářských úřadů notářů působících jako soudní komisaři

1) notářský úřad JUDr. Jiřího

NOSKA

2) notářský úřad JUDr. Ivo

PAŘÍKA

3) notářský úřad Mgr. Jarmily

SOUČKOVÉ

4) notářský úřad JUDr. Miroslavy

PAPEŽOVÉ

B) Způsob pověřování notářů jako soudních komisařů úkony v řízení o dědictví je založen na

kombinaci

1) obvodového systému spojeného s místem bydliště zůstavitele nebo jiným hlediskem

uvedeným v § 88 odst. 1 písm. l) o.s.ř.

2) časového systému v městě Kolíně závislém na časovém období smrti zůstavitele

v kalendářním roce

Obvod č. 1 -

Obce: Barchovice - Hryzely, Radlice, Dobřichov, Dolní Chvátliny - Horní Chvátliny,

Mančice, Chotutice, Kbel, Klášterní Skalice, Kořenice - Pučery, Chotouchov, Kouřim

Molitorov, Libodřice, Lošany - Lošánky, Malotice - Lhotky, Nučice, Polní Voděrady,

Radim, Radovesnice I, Skvrňov - Církvice, Svojšice - Bošice, Krychnov, Nová Ves III,

Toušice - Mlékovice, Třebovle - Borek, Království, Miškovice, Vitice - Dobré Pole,

Hřiby, Chotýš, Lipany, Močedník, Vrbčany, Výžerky, Zalešany - Přebozy, Zásmuky

Doubravčany, Nesměň, Sobočice, Vršice, Ždánice

a nápad všech úmrtí ve městě Kolín od 1. do 10. dne v měsíci

JUDr. Jiří Nosek

Obvod č. 2 -

Obce: Bečváry - Červený Hrádek, Hatě, Horní Jelčany, Poďousy, Břežany I - Chocenice,

Cerhenice - Cerhýnky, Červené Pečky - Bohouňovice I, Bojiště, Bořetice, Dolany,

Opatovice, Drahobudice, Křečhoř - Kamhájek, Kutlíře, Libenice - Grunta, Nebovidy,

Hluboký Důl, Nová Ves I - Ohrada, Pašinka, Plaňany - Blinka, Hradenín, Poboří,

Polepy, Ratboř - Sedlov, Těšínky, Tři dvory, Velim - Vítězov, Veltruby _ Hradišťko

a nápad všech úmrtí ve městě Kolíně od 11. do 20. dne v měsíci

7

JUDr. Ivo Pařík

Obvod č. 3 -

Obce: Bělušice, Býchory, Dománovice, Jestřábí, Konárovice, Krakovany - Božec, Lipec,

Němčice, Ohaře, Ovčáry, Polní Chrčice, Radovesnice II - Rozehnaly, Starý Kolín,

Týnec nad Labem - Lžovice, Vinařice, Uhlířská Lhota - Rasochy, Veletov, Velký

Osek, Volárna, Žiželice - Hradišťko II, Končice, Kundratice, Loukonosy, Zbraň

a dále nápad všech úmrtí z města Kolín vždy od 21. do 30. resp. 31. dne v měsíci

Mgr. Jarmila Součková

Obvod č. 4 -

Obce: Břežany II, Černé Voděrady, Český Brod - Liblice, Štolmíř, Doubravčice, Horní Kruty

Bohouňovice II, Dolní Kruty, Přestavlky, Újezdec, Hradešín, Chrášťany -Bylany,

Chotouň, Jevany, Klučov - Lstiboř, Skramníky, Žhery, Konojedy, Kostelec nad

Černými Lesy - Svatbín, Kozojedy, Krupá - Syneč, Kšely, Masojedy, Mrzky, Oleška

Brník, Bulánka, Králka, Krymlov, Oplany, Prusice, Přehvozdí, Přistoupim, Přišimasy

Horka, Skřivany, Rostoklaty - Nová Ves II, Stříbrná Skalice - Hradec, Hradové

Střímelice, Kostelní Střímelice, Štíhlice, Tismice - Limuzy, Tuchoraz, Tuklaty

Tlustovousy, Vlkánčice - Pyskočely, Vrátkov, Vyžlovka

Obce: Pečky, Ratenice, Vrbová Lhota a Poříčany

nápad od 1. do 8. dne každého měsíce JUDr. Jiří Nosek

nápad od 9. do 24. dne každého měsíce Mgr. Miroslava Papežová

nápad od 25. do 31. dne každého měsíce JUDr. Ivo Pařík

-

JUDr. Miroslava Papežová

čili příslušnému notáři (kontakt najdete na internetu) můžete zavolat nebo napsat, dát mu kontakt na sebe, aby Vás neopomněl při jednání.

ivanka*
hodnocení

Děkuji Vám mnohokrát, Váš seznam mi velice pomohl a najednou to šlo a notářka Součková se ozvala. I když se stále divím a přišlo mi to v obálce normální, žádný doporučený dopis :-o a to si napsala, že případná odměna bude pro ni 22 000,-Kč , fakt nevím jestli má zájem , abych tam byla nebo už ji matka u..., ale nechci spekulovat a uvidím. Ještě jednou děkuji. Ivanka

jovanka*
hodnocení

5x

Dobrý den,

pověřený notář zve na jednání nejprve vypravitele pohřbu uvedeného v úmrtním listu. Jde o takzvané předběžné šetření, kdy se zjišťují údaje o příp. dědicích a majetku. Vzhledem k tomu, že Váš tatínek zemřel v listopadu, tak předběžné šetření patrně již proběhlo. Obraťte se proto na notáře podle rozvrhu práce v předchozí odpovědi a požádejte ho např. o nahlédnutí do spisu. Nebo se jen připomeňte. Není pravdou, že plnou moc musí zastoupený podepsat před notářem. Plné moci pro dědické řízení nemusí mít ověřené podpisy a záleží jen na notáři - soudním komisaři, zda bude ověření požadovat či ne. Pokud se tedy obáváte, že by Vás mohla matka zamlčet či zfalšovat plnou moc, obraťte se pro klid své duše na notáře. Pokud byste nebyla schopna rozklíčovat ten rozvrh práce, zavolejte si na soud v Kolíně a oni Vás na správného notáře odkáží.

J.

ivanka*
hodnocení

Dobrý den, notářka se mi po mém dotazu ozvala dopisem doručeným normálně a ne doporučeně, což mi připadá divné ale budiž. Ale nezapoměla napsat, že její odměna pro vyřízení je 22000,-Kč., ještě jsem nic nepodepsala ani neviděla a už bych měla platit. Tak nevím. Ivanka

jovanka*

Notář není povinen zvát Vás na jednání doporučeným dopisem. Věřte mi, že v tom zbytečně hledáte vědu. Dědici se zúčastňují běžně pouze jednoho jednání , a to všichni dohromady)pokud není dědictví problematické. Při tomto jednání je možné ihned řízení skončit (v ideálním případě). Buďte ráda, že nemusíte běhat po úřadech, na poštu pro doporučený dopis, notářka na Vás nezapomněla. A odměna ěě tis. je pro všechny dědice dohromady - podělíte se o její zaplacení v poměru v jakém nabudete majetek.

agatka
hodnocení

0x

Zavolejte či lépe zajděte k notáři, který dědictví vyřizuje a informujte se o průběhu dědického řízení.

celp*
hodnocení

0x

Dobrý večer.Nějak se mi nezdá,že by Vás pověřený notář jen tak vynechal z projednávání pozůstalosti.Plná moc k zastupování ohledně dědictví se podepisuje před ním.Myslím,že si to žádný z pověřených notářů nedovolí porušit.Mám to nedávno za sebou.

petapeta*
hodnocení

0x

Vy jste nedostala pozvání k notáři ohledně dědictví? Notář vždy obešle všechny dědice, které dohledá a pozve si je k předběžnému jednání. Máte trvalý pobyt tam, kde se zdržujete? Z Vašeho příspěvku mi vyplývá, že Vás notář nekontaktoval.

durancea*

Nevím, ale třeba mému muži zemřel bio otec a nikdo jej taky nekontaktoval, úplně náhodou jsem před porodem dítěte (vnučky onoho pána) chtěla přes Google vyhledat tohoto dědu a objevila jsem, že asi před půl rokem zemřel (oznámení o pohřbech v regionu). Neřešíme to, jen konstatuju, že ač jej má manžel přímo udaného v rodném listě jako otce, tak se notář vůbec neozval (nebylo by asi co dědit, ale pocit divný, najednou vám umře rodič a nevíte to...).

petapeta*

Zřejmě notář neznal adresu, kam zaslat pozvání k dědickému řízení. Pak na úřední desce soudu vyvěsí výzvu, a když se dotyčný neozve, tak dědictví proběhne bez něj.

ivanka*
hodnocení

No právě od notáře jsem pozvání nedostala, nic po tatínkovi nechci pro klid v rodině. Jen mi jde o princip, a o to jak se dokáže choval nehezky vlastní máma a sestra.

ivanka*
hodnocení

Ne notář/ka mě dosodu nekontaktoval a proto mám obavy.

hodnocení

0x

Odměna soudního komisaře se odvíjí od ceny pozůstalosti a vypočítává se takto:

z prvních 100 000 Kč = 2%

z přebývající částky do 500 000 Kč = 1,2%

z přebývající částky do 1 000 000 Kč = 0,9%

z přebývající částky do 3 000 000 Kč = 0,5%

z přebývající částky do 20 000 000 Kč = 0,1%

jirbar*

Takovej drvoštěp dostane zaplaceno za kubíky a je to úplně jedno zda les měl hektar, nebo 100 hektarů.

Takže takovej notář akorát parazituje na majetku který vytvořil úplně někdo jiný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]