Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemocenská - kontrola doma

Od: matejkube odpovědí: 7 změna:

Zdravím všechny, mám takový dotaz, ležel jsem s chřipkou a dnes už jsem docela OK, ale potřebuji si nakoupit a obstarat další věci na úřadech, protože nemocenská mi končí v pátek a to už budu několik dní fit a je mi líto toho času trávit doma, když je potřeba zařídit pár věcí a po práci obvykle je málo času. Můj dotaz zní, jestli v dnešní době někdo chodí po domácnostech a kontroluje lidi, jestli tráví nemocenskou doma a pokud doma nejsou, co jim hrozí?*uf*

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

0x

Kontroly chodí. Nejjednodušší je podle mě zajít v pondělí k lékaři a zažádat si o vycházky.

matejkube
hodnocení

A jaké jsou případné sankce za porušení (pokuta, vyhození z práce)?

marenka*

Lidé, kteří pobírají nemocenské, musí umožnit kontrolu dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce (dále též "kontrola").
Kontroly se provádějí pravidelně během celého týdne, případně i o víkendu.
Kontrolu dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce provádí okresní správa sociálního zabezpečení pověřenými zaměstnanci nebo zaměstnavatel v období prvních 21 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti zaměstnance.
Kontrolují se buď namátkou vybraní lidé, nebo ti, k jejichž kontrole dá podnět ošetřující lékař nebo zaměstnavatel, který má podezření, že jeho zaměstnanec nedodržuje režim dočasně práce neschopného pojištěnce.
Pokud práce neschopný občan poruší ošetřujícím lékařem stanovený režim dočasně práce neschopného pojištěnce, může mu příslušná okresní správa sociálního zabezpečení (dále též "OSSZ"), Pražská správa sociálního zabezpečení (dále též "PSSZ") nebo Městská správa sociálního zabezpečení v Brně (dále též "MSSZ") nemocenské dočasně snížit nebo zcela odejmout.
V případě, že z lékařského hlediska není důvod pro další trvání dočasné pracovní neschopnosti, může ji lékař posudkové služby OSSZ/ PSSZ/ MSSZ ukončit.

Za nesplnění povinností součinnosti při kontrole dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce může orgán nemocenského pojištění uložit pojištěnci pořádkovou pokutu do výše 10 000 Kč.

portal.gov.cz/...;)

Sankcí by bylo odejmutí nebo zkrácení (i již vyplacených) dávek, ve Vašem případě náhrady mzdy. Pokud si myslíte, že za soboty a neděle Vám zaměstnavatel náhrady neplatí a tedy můžete jít klidně na procházku, mýlíte se. Dodržovat léčebný režim musíte i o víkendu. Na kontrolu může v prvních 21 dnech nemoci přijít jak zaměstnavatel, tak pracovník OSSZ (když ho zaměstnavatel požádá).

cyril*

Obávám se že na chřipkovou diagnózu nedostane vycházky na celý den, maximálně tak na 6-8 hodin! :D

marenka*

Ale jo, to neříkám. Na ty úřady a na nákup by to mělo stačit, pořád lepší než riskovat ani ne tak kontrolu, ale že mě někdo z práce potká. A že zákon schválnosti funguje naprosto skvěle.

doplněno 20.02.11 18:16:

Cyrile, tak to jste mě dostal. *smich* Máte pravdu. Hoďte na mě síť! *frajer*

cyril*

Ale no tak, "Maruš"! Chřipka není zlomená ruka nebo vyražený zub. Na tento typ onemocnění žádné vycházky nedostanete. Proto měl můj příspěvek vyznít trochu ironicky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kdy chodí nemocenská

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]