Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Právní odpovědnost za správnost informací

Od: nepravnik odpovědí: 10 změna:

Když napíšu nějakou práci třeba o svařování do školy a bude v ní nějaká chyba , třeba ve vzorci ve výpočtu únosnosti svaru. Práci publikuji na webu. Někdo si to přečte a podle toho si vypočte svar a ten samozřejmě zátěž neunese a nastane škoda. Můžu být za to trestně odpovědný? Nebo je odpovědný ten čtenář, který si něco dělal svépomocí bez kvalifikace, bez projektu.

Na webu samozřejmě upozornění mám, že autor není zodpovědný za škody, úrazy, a že web nenahrazuje odborný kurz.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Na webu je toho napsáno tolik...že kdyby každý kdo na web napsal někdy nějakou pitomost měl být zavřen, pak nebude nikoho kdo by ty zavřené hlídal...

technikjirik*
hodnocení

1x

Trestně odpovědný za text o odberném tématu byste byl jen tehdy pokud byste byl autorizovaná osoba pro obor o které publikujete. Pak by váš omyl byl právně napadnutelný. V případě, že jste sice odborník, ale nemáte udělenou autorizaci, tak je vše co píšete veřejně bez objednávky pro konkrétní objekt, jen váš názor a za ten vás nikdo nezavře.

Pokud ovšem s někým uzavřete smlouvu nebo objednávku na konzultaci (i když nemáte živnost) a zmýlíte se ve výpočtu, který za následek nějakou škodu, pak jste za tu škodu právně zodpovědný.

Měl jsem stejnu obavu a ptal jsem se u oborové komory a bylo mi sděleno viz výše.

marenka*
hodnocení

0x

Dvě strany mince.

Upozornění máte, tam by to mělo být tím ochráněné.

Druhá je, proč publikujete něco, o čem víte že tam je chyba? To beru jako nezodpovědnost.

nepravnik
hodnocení

Myslel jsem pokud je ta chyba neúmyslně nebo ta chyba vznikla už byla v literature, ze které se čerpal a já jsem to v důsledku neznalosti jen přepsal. Nebo něco špatně vysvětlím (neúmyslně) nebo to vysvětlím tak, že to druhá strana špatně pochopí. Úmyslně blbosti nepíšu.

Byl bych krytý i kdyby tam to upozornění nebylo? Na každém webu je nějaké upozorněním. Je tam jen pro formalitu nebo to vyžaduje přímo zákon a který? V jakém zákoně je uvedena přímo ta věta, abych ji opsal zcela přesně, aby si na mě nějaký dobře zaplacený právník žalobce na mě nesmslnul?

marenka*

Tak to ju. *modla* Dávejte pozor na tu použitou literaturu, jsou tam autorská práva. Tolik se v tom nevyznám, možná se ozve někdo, kdo to ví. Určitě by se měl uvést zdroj odkud jste čerpal a někdy jsem viděla i větu "se souhlasem autora".

Tu Vaší větu si tam nechte, místo nezabere a zadní vrátka v ní vidím. Jestli je v zákoně nevím, ale na mnoha webech jsem viděla upozornění, že nejsou zodpovědní za názory ostatních, či jak ta věta zní. Hlavně co se týče diskusí.

petr123*

Citace odborných článků rozhodně není trestná, naopak je běžná. Samozřejmě by se měl uvádět zdroj. Na samotné vzorečky se navíc autorská práva nevztahují. Jinak bych se asi prohlásil za Pythágorova dědice a byl bych v pořádném balíku. ;)

kjanik112*
hodnocení

0x

Nedělejte si obavy. Autorizovaní projektanti musí provádět výpočty dle norem a státně autorizovaných a schválených předpisů.Pokud by nějaký kutil amatér si způsobil škodu, tak kdyby už se chtěl s Vámi soudit, musel by Vám napřed dokázat úmysl, že jste ho úmyslně schválně špatně informoval. Nedovedu si představit, jak by Vám to dokázal. Byl by to jen jeho problém-měl použít úředně předepsaných norem. Takže bez obav publikujte, učíte se tím.

buss
hodnocení

0x

V našem státečku si nelze být jistý, rozsekl by to až soud (a jiný by mohl rozhodnout zase jinak, takže možná až €U...), pokud by se tím někdo hájil. Ono se i právníci dohadují nad našimi některými zákony. Jako laik mohu být ve víře, že co se publikuje je pravda. Př. budu publikovat, děláte si takovou konstrukci na takové zatížení a použijte takový materiál ... a ono se to zhroutí či podobně nějaký návod.

technikjirik*

Cokoliv stavět nebo tvořit se má na základě projektu, který vytvoří odborník a to na základě směrnic, zákonů, vyhlášek a norem. Pak se nemůže nic stát. Pokud někdo staví bez odborně zpracovaného projektu, pak je za svůj čin zodpovědný sám. Ať už informace vzal odkudkoliv.

petr123*
hodnocení

0x

Ne, za špatné rady nikdo zodpovědný není *smich*

Problém je jen zveřejňování věci které odporují zákonu, případně prokazatelné pomluvy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]