Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodné číslo do smluv - legální?

Od: su odpovědí: 11 změna:

Dobrý den zajímalo by mne, jestli je nezákonné používat při vypisování smluv RČ, prý by se ělo uvádět jen datum narození, aby se to nedalo zneužít. Víte ot om nškdo něco?

Děkuji za odpovědi

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

1x

U smluv, kde se uvádí RČ by podle mého měl být i dodatek o ochraně osobních údajů.

barbakan*
hodnocení

0x

Podle rodného čísla tě najdou,podle data narození ztěžka.

burinka
hodnocení

0x

Ve smlouvě by měly být dostatečně identifikovány smluvní strany - je to v jejich zájmu. Jaké údaje k tomu použijí záleží na jejich dohodě. Když se nedohodnou, tak prostě smlouvu neuzavřou. Význam rodného čísla bych zase tak nepřeceňoval. Co by pak muselo říkat statisíce společníků, jednatelů, prokuristů, OSVČ (plátců DPH), členů představenstev, dozorčích rad a řada dalších (ani pan prezident a jeho žena tomu neunikli), jejichž RČ jsou vystavena 24 hodin denně na stránkách justice nebo ares.

Jak by se podle vás dala zneužít znalost vašeho RČ?

buss

Zneužít ... je toho v médiích málo?: za 1 je to věrohodnější když ho uvedu, 2 u některých operací se vyžaduje, takže chci-li podvést, zfalšovat něco, je nutné ho znát. V soukromých vztazích tam nemá co dělat.

Jenže lidi ... jsou nepoučitelní.

burinka

Když je toho tak hodně, tak uveďte nějaký konkrétní případ. Opravdu žádný neznám. Ty vaše informace mají vypovídací hodnotu stejnou jako příspěvky typu všichni kradou, všichni tunelujou, špatní jsou všichni modří, špatní jsou všichni oranžoví a podobné veledíla ducha.

Musím se busse zastat - také považuji cirkus kolem nedotknutelnosti rodného čísla za hysterii. Na internetu najdete bez problému rodná čísla všech jednatelů, společníků, prokuristů, předsedů a členů představenstev, všech OSVČ - plátců DPH (skryto v DIČ)... Každý, kdo pracuje na nějakém úřadě, si může najít jakékoli rodné číslo v databázích (k čemu by mu bylo?), zaměstnanci pojišťoven (každý je dnes pojištěný, většina lidí má auto) vidí rodná čísla pojištěnců, stavební spoření má taky každý, kdo má rozum...

doplněno 20.02.11 20:52:

Buřinko, omlouvám se - teď mi padl zrak na Váš příspěvek, píšete totéž co já *hi*

roboot*
hodnocení

0x

Ať si celej tenhle stát s nějakou ochranou údajů trhne nohou. Vy z toho děláte bůhví co, ale že rodná čísla včetně jména, adresy jsou volně dostupná na netu pod záštitou státu - viz živnostenský rejstřík. To už nikomu nevadí. K čemu je celá komedie o ochranně osobnosti? NAPRD!

Jak - naprd? Víte, kolik by přibylo nezaměstnaných, kdyby se ÚOOÚ rozpustil? :D

roboot*
20.02.11 20:53

*smich*

atreus*
hodnocení

0x

Neuvádíte, o jaké smlouvy se jedná.

Pokud jde o pracovní smlouvy:

novinky.cz/...

Pro účely sociálního a zdravotního pojištění zaměstnavatel to rodné číslo potřebuje.

Na kupní smlouvě bych rodné číslo neuváděl.

su
hodnocení

Atreusi , jednalo se mi o smlouvy všeobecně, nedávno jsem ale podepisovala nějaké věci podporované EU a své jméno a RČ jsem tam musela uvádět snad 15x.

Sice jsem před tím podepisovala, že souhlasím s tím, že mé RČ bude poskytováno všem kdo s tou firmou spolupracují , ale dost mi vadilo to všude uvádět, zvláště když jsem před tím četla, že polovina půjček mimo banku je sjednávána na falešnou občanku.

Slyšeli jste někdo něco o zneužití identity?

Jinak děkuji za odpovědi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]