Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Prosím někoho kdo se dobře vyzná. Končím v zaměstnání ve zkušební době. Podle mých propočtů mám nárok na 3x 1,5 dne dovolené neboli celkem na 4,5 dne za celé tři odpracované měsíce.
Zaměstnavatel tvrdí že nic neproplací a mám prý jen nárok na 1,5 dne. To je nesmysl jak se bránit je to někde v zákoníku práce?
Také mně ošidili již v prosinci o presčasové hodiny které mně neproplatily ozvala jsem se a jako nepohodlná jsem dostala ukončení ve zkušební době. Nehodlám se už nechat oblbovat a hodlám si alespoň vybrat dovolenou na kterou mám nárok.
ZA RADU PŘEDEM DĚKUJI
doplněno 20.02.11 11:02:Celkem jsem odpracovala přes 60 pracovních dnů za celé tři měsíce. od 1.12 do 28.2 po celou zkušební dobu
Možná zde: business.center.cz/... , jak psal kolega
Kdysi to bývávalo po 60 dnech, pak by vycházelo po 3 mesících 1,5 dne, jak tvrdí zaměstnavatel.
doplněno 19.02.11 19:37:Mám na mysli nárok na dovolenou po 60 dnech, tudíž za první 2 mesíce nárok na dovolenou zaniká a nárok máte jen za třetí měsíc.
doplněno 19.02.11 20:00:Zkuste zadat dotaz zde: business.center.cz/...
Některé odpovědi (vosykac) nebyly správné.
Podle doplněného údaje máte nárok na 3/12 z roční výměry, která je v organizaci, Pokud to jsou 4 týdny = 20 prac. dní, tak 3/12 jsou 5 dní. Pokud dovolenou (třeba z provoz. důvodů) neposkytnou, máte nárok na její proplacení. Ten můžete vymáhat soudně + poslat upozornění na inspekci práce.
Zákonník práce:
§ 212 (1) Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny; části směn odpracované v různých dnech se nesčítají.
(2) Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok.
(3) Poměrná část dovolené přísluší v délce jedné dvanáctiny též za kalendářní měsíc, v němž zaměstnanec změnil zaměstnání, pokud skončení pracovního poměru u dosavadního zaměstnavatele a vznik pracovního poměru u nového zaměstnavatele na sebe bezprostředně navazují; zaměstnanci přísluší v takovém případě poměrná část dovolené od nového zaměstnavatele.
Zaměstnanci, jemuž nevzniklo právo na dovolenou za kalendářní rok ani na její poměrnou část, protože nekonal v kalendářním roce u téhož zaměstnavatele práci alespoň 60 dnů, náleží dovolená za odpracované dny v délce jedné dvanáctiny dovolené za kalendářní rok za každých 21 odpracovaných dnů v příslušném kalendářním roce. Ustanovení § 212 odst. 1 věty druhé platí i zde.
Děkuji za odpověď potvrdil jste mně mojí domněnku. Opravdu mám tisíc chutí se obrátit na inspektorát práce,protože co se v této firmě děje je do nebe volající. A to nejen co se týče mezd a tak. Pracuje se zde s nebezpečnými látkami ohrožující zdraví za mzdu minimální. Bohužel jak jsem zde psala práce v regionu není tak co člověku zbyde než držet pusu. Já si nedala pozor a mám výpověď.
Pokud jste odpracovala 60 dní, tak vám vznikl nárok na dovolenou. Za každý měsíc v délce 1/12 celkové délky dovolené. Podle mého názoru máte nárok na 4,5 nebo 5 dní (podle způsobu zaokrouhlování).
Samozřejmě nárok máš, otázka je jak to ze zaměstnavatele dostat. Pohrozit soudem nebo dát skutečně k soudu...
Asi většina lidí ve zkušební době se o tento svůj nárok nehlasí a zaměstnavatel se tomu vyhýbá, o co se dnes nepřihlásíš to nemáš. Okrádání zaměstnanců běžná věc, poptávka po práci je přeci je přeci větší než nabídka...vím o čem mluvím.
Znám zaměstnavatele, který dovolené vůbec nedává, ani neproplácí a lidi sice brlaj v zákulisí, ale dělají u něj dál.
Znám jiného , kterému, když jsem připomněla zákoník práce, řekne do očí, že ON SI NA ZÁKONÍK PRÁCE NEHRAJE.
Taková je doba co s tím?
Tak to máš bohužel pravdu. Je mně z toho často na zvracení. Ošidili mně už v prosinci za presčasy a teď kdy už by jsem měla nárok na stravenky mně dali ukončení a určitě vezmou zase jiného blbce z pracáku co jim ty tři měsíce odmaká za minimum a poletí jako já.
Tady v ústeckém okrese běžná praxe není tu práce a mnoho nebo i většina fierm na to hřeší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.