Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na dovolenou vs zkušební doba

Od: ajina* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den

Prosím někoho kdo se dobře vyzná. Končím v zaměstnání ve zkušební době. Podle mých propočtů mám nárok na 3x 1,5 dne dovolené neboli celkem na 4,5 dne za celé tři odpracované měsíce.

Zaměstnavatel tvrdí že nic neproplací a mám prý jen nárok na 1,5 dne. To je nesmysl jak se bránit je to někde v zákoníku práce?

Také mně ošidili již v prosinci o presčasové hodiny které mně neproplatily ozvala jsem se a jako nepohodlná jsem dostala ukončení ve zkušební době. Nehodlám se už nechat oblbovat a hodlám si alespoň vybrat dovolenou na kterou mám nárok.

ZA RADU PŘEDEM DĚKUJI

doplněno 20.02.11 11:02:

Celkem jsem odpracovala přes 60 pracovních dnů za celé tři měsíce. od 1.12 do 28.2 po celou zkušební dobu

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vosikac*
hodnocení

2x

Možná zde: business.center.cz/... , jak psal kolega :)

doplněno 19.02.11 19:36:

Kdysi to bývávalo po 60 dnech, pak by vycházelo po 3 mesících 1,5 dne, jak tvrdí zaměstnavatel.

doplněno 19.02.11 19:37:

Mám na mysli nárok na dovolenou po 60 dnech, tudíž za první 2 mesíce nárok na dovolenou zaniká a nárok máte jen za třetí měsíc.

doplněno 19.02.11 20:00:

Zkuste zadat dotaz zde: business.center.cz/...

atreus*
hodnocení

2x

Některé odpovědi (vosykac) nebyly správné.

Podle doplněného údaje máte nárok na 3/12 z roční výměry, která je v organizaci, Pokud to jsou 4 týdny = 20 prac. dní, tak 3/12 jsou 5 dní. Pokud dovolenou (třeba z provoz. důvodů) neposkytnou, máte nárok na její proplacení. Ten můžete vymáhat soudně + poslat upozornění na inspekci práce.

Zákonník práce:

§ 212 (1) Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny; části směn odpracované v různých dnech se nesčítají.
(2) Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok.
(3) Poměrná část dovolené přísluší v délce jedné dvanáctiny též za kalendářní měsíc, v němž zaměstnanec změnil zaměstnání, pokud skončení pracovního poměru u dosavadního zaměstnavatele a vznik pracovního poměru u nového zaměstnavatele na sebe bezprostředně navazují; zaměstnanci přísluší v takovém případě poměrná část dovolené od nového zaměstnavatele.

§ 214

Zaměstnanci, jemuž nevzniklo právo na dovolenou za kalendářní rok ani na její poměrnou část, protože nekonal v kalendářním roce u téhož zaměstnavatele práci alespoň 60 dnů, náleží dovolená za odpracované dny v délce jedné dvanáctiny dovolené za kalendářní rok za každých 21 odpracovaných dnů v příslušném kalendářním roce. Ustanovení § 212 odst. 1 věty druhé platí i zde.

ajina*
hodnocení

Děkuji za odpověď potvrdil jste mně mojí domněnku. Opravdu mám tisíc chutí se obrátit na inspektorát práce,protože co se v této firmě děje je do nebe volající. A to nejen co se týče mezd a tak. Pracuje se zde s nebezpečnými látkami ohrožující zdraví za mzdu minimální. Bohužel jak jsem zde psala práce v regionu není tak co člověku zbyde než držet pusu. Já si nedala pozor a mám výpověď.

To rozhodně udělejte, nic vás to nestojí a nic neriskujete. Váš bývalý zaměstnavatel bude mít potíže, které si zaslouží.

coop*
hodnocení

0x

Viz. Zákoník práce v platném znění - § 212 a násl..

hodnocení

0x

Pokud jste odpracovala 60 dní, tak vám vznikl nárok na dovolenou. Za každý měsíc v délce 1/12 celkové délky dovolené. Podle mého názoru máte nárok na 4,5 nebo 5 dní (podle způsobu zaokrouhlování).

Pokud jste neodpracovala 60 dní, vzniká nárok na dovolenou za odpracované dny podle §214 ZP.

elies

Samozřejmě nárok máš, otázka je jak to ze zaměstnavatele dostat. Pohrozit soudem nebo dát skutečně k soudu...

Asi většina lidí ve zkušební době se o tento svůj nárok nehlasí a zaměstnavatel se tomu vyhýbá, o co se dnes nepřihlásíš to nemáš. Okrádání zaměstnanců běžná věc, poptávka po práci je přeci je přeci větší než nabídka...vím o čem mluvím.

Znám zaměstnavatele, který dovolené vůbec nedává, ani neproplácí a lidi sice brlaj v zákulisí, ale dělají u něj dál.

Znám jiného , kterému, když jsem připomněla zákoník práce, řekne do očí, že ON SI NA ZÁKONÍK PRÁCE NEHRAJE.

Taková je doba co s tím?

ajina*
hodnocení

Tak to máš bohužel pravdu. Je mně z toho často na zvracení. Ošidili mně už v prosinci za presčasy a teď kdy už by jsem měla nárok na stravenky mně dali ukončení a určitě vezmou zase jiného blbce z pracáku co jim ty tři měsíce odmaká za minimum a poletí jako já.

Tady v ústeckém okrese běžná praxe není tu práce a mnoho nebo i většina fierm na to hřeší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]