Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z pronájmu bytu

Od: luluuu* odpovědí: 19 změna:

Dobrý večer,

prosím o radu. Chystám se pronajímat byt, za který bych požadovala nájemné ve výši 4000,-. Nájem ale pokrývá celkovou měsíční částku vyúčtování vody, plynu a elektřiny, takže můj zisk bude nulový. Bohužel nelze nájem zvýšit, protože nájemce nemůže dát více. Prosím o radu jak je to s daněním? Nemáte někdo zkušenosti? Daní se veškerý příjem nebo až zisk? Děkuji za Vaše odpovědi.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

A na základě čeho jsem já jako pronajímatel povinnen dokazovat FÚ,že pronajímám za tolik a za tolik?Přeci pokud něco ode mne FÚ chce,tak ať si dokazuje.Já se rovněž chystám pronajímat byt,abych měl jistotu,tak jsem zavolal na FÚ,kolik bych měl platit,je to tedy 15%,což se mi ale nevyplatí,tak to hodlám udělat tak,že oficiální nájem bude 500kč,celkem tedy 6.000kč ročně,tato částka se nezdaňuje a hotovo.Bude-li s tím mít FÚ problém,ať dokáže,že je to jinak.Nebo se mýlím?

fiodnet

Mýlíte se, a to hluboce. FÚ úřad není povinen vám nic prokazovat - vy jemu ano. Máte hodně zjednodušené a úsměvné názory, nebojte, to přejde.

Ale na základě čeho?Že nějaký soused mě udá?Nebo je snad zakázáno mít u sebe ubytované "známé" a "přátele"?

doplněno 20.02.11 18:29:

Nebo v tomto případě neplatí,že důkazní břemeno je na žalobci?

bernak

FÚ vykonává správu daně podle zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, který od 1. 1. 2011 nahradil zákon o správě daní a poplatků, nejde tedy o žádné soudní jednání, ve kterém byste byl obžalován. Z uvedeného zákona vám vyplývá řada povinností uvedených např. v § 82 zmíněného zákona, např:

(1) Daňový subjekt a další přítomné osoby jsou povinny poskytnout úřední osobě, která provádí místní šetření, všechny přiměřené prostředky a potřebnou součinnost k účinnému provedení místního šetření.
(2) Osoby, u nichž je místní šetření prováděno, jsou povinny zapůjčit správci daně jím vyžádané doklady a další věci nezbytné pro správu daní i mimo své prostory, jinak správce daně tyto věci zajistí postupem podle § 83.
(3) Správce daně si může od osoby, u níž je místní šetření prováděno, vyžádat nebo odebrat pro účely bližšího posouzení nebo expertizy vzorky věcí. Takto získané vzorky se vrací po expertize či posouzení, připouští-li to jejich povaha.

business.center.cz/...

Však já také nemám na mysli klasickou obžalobu,použil jsem to jen jako příměr.Možná jsem hlupák,ale z Vaší citace paragrafu nevidím nic,co by přímo souviselo s přiznáním daně z pronájmu.Lze uvést příklad?

coop*
hodnocení

0x

Nájem, je nájem a služby spojené s nájmem bytu jsou služby spojené s nájmem bytu. Služby jsou přefakturace, tady žádný zisk ani ztráta nevzniká (v průběhu roku hrazeno zálohově a jednou ročně vyúčtování). Od nájemného si můžete odečíst buď skutečně vynaložené náklady na opravy a údržbu nebo paušál. Aby váš "zisk" byl přesně nulový je prakticky nemožné - mám obavu, že finanční úřad vám podobné náhody věřit nebude a když, tak jednou.

luluuu*
hodnocení

Dobrý večer,

Nejde mi o to jestli finanční úřad uvěří, ale o to jestli jsem povinna podat nějaké daňové přiznaní. Skutečně jsem sepsala nájemní smlouvu, že nájem bude činit 4000kč a to je pouze cena inkasa. Já sama z toho nic nemám, kromě dobrého pocitu, že jsem pomohla. V daňovém přiznání se bohužel nevyznám, proto prosím o radu, jestli přiznání podat či nikoliv. Děkuji

pu®

Je to váš příjem, takže DP musíte ze zákona podat vždy. Do nějaké částky z něj určitě dan vypočtena nebude, ročně vám tohle dělá 48 tisíc, z toho máte 48 tisíc náklad. Účetně to prokazatelné je, nevím, proč by to měl být problém *nevi* Pokud by i na FÚ někdo nechtěl věřit, máte smlouvu na 4000, máte potvrzené výdaje 4000 a že jste Vy dobrá duše, to se sice jim může nelíbit, ale nic s tím nenadělají. Ale ano, v případě jakéhokoliv příjmu, i sebemenšího, musíte DP podat, i když zaplatit máte nula. Ta podávací povinnost je zákonná.

coop*

S vámi je těžká komunikace. Používáte pojmy a neznáte jejich obsah. Tak co vlastně od nájemce inkasujete? Nájemné? Zálohy na služby? Obojí?

Přijaté nájemné tedy máte = 0 Kč. Zálohy na služby do toho pořád nemotejte. Pokud máte ve smlouvě uvedeno, že nájemné je 4 000 Kč, pak 4 000 x počet měsíců nájmu v roce 2010 = základ daně. Odečtete skutečné náklady na opravy a údržbu (vaše voda, plyn, elektřina, atd. nikoho nezajímá) nebo odečtete paušál. Vypočtený rozdíl je základ daně.

Když nepodáte daňové přiznání, pak by vám mohl hrozit problém v případě nějakého udání (nejčastěji např. od sousedů). Bude na vás, abyste prokázala FÚ, že promajímate byt zcela zdarma - pokud to neobhájíte, pak vám může být daň doměřena podle tabulek + penále.

P.S.: Pokud někdo dneska pronajímá byty zdarma a dokonce nese ztrátu vyplývající z daně z nemovitosti, příspěvků na správu domu, pojištění, odměny správce, odměny orgánům společenství, atp. - určitě to není standardní postup.

hodnocení

0x

POZOR!

pokud máte takto uzavřenou smlouvu, je podle judikace NS neplatná. pokud vám nájemce přestane platit, nemáte šanci se později u soudu domáhat, přípané dlužné částky. ve smlouvě musí být všechny položky uvedeny samostatně. jak, potom, hodláte s nájemcem řešit případné nedoplatky?

nájemce nemůže dát více? hledejte solventního nájemce. optimálně takového, který bude schopen složit předem kauci.

topka*
hodnocení

0x

Jó za dobrotu na žebrotu a všechny dobré skutky budou po zásluze potrestány. Nedejte se ale otrávit. Ještě tady máme něco čemu se říká Vaše karma a ta Vám za to stojí. Ohledně racioálnějšího pořešení Vašeho problému bych navrhovala sepsat novou smlouvu a dát výši nájmu třeba 1,-Kč. Pak zvlášť rozepište položku energie a služby, jejichž cenu a zálohy i nedoplatky platí nájemce, do určitého termínu, jinak je bez náhrady vystěhován! Hodně štěstí a nezapomeňte, že když někomu takhle pomůžete, bude se Vám nejspíše chtít pomstít, protože dle jeho prožitku v jádru duše jste ho "ponížila" a bude si tedy chtít časem na Vás své sebevědomí zahojit, tudíž se po Vás bude vozit, bude Vás testovat co ještě vydržíte, kam až může zajít a zda budete skákat jak on (či ona) bude pískat. Bohužel to je ta naše lidská-opičí nátura. Pohlídejte si svoje HRANICE!*andel*. A držím palce, máte moje sympatie.

coop*

Jistě, papír snese všechno. Otázkou je, jestli to bude dostatečný argument pro FÚ. Pokud paní provozu nějakou charitativní organizaci nebo nadaci, pak by to snad ještě prošlo, ale jinak asi ne.

buss
hodnocení

0x

Nějak mi to nebere, takže ten nájemce to bude mít zadarmiko, že ano? Buď nájem tak vysoký, že pokryje služby (a dá se pak vrácet), nebo služby zvlášť. Daň z příjmu viz zákon o ní.

pu®
hodnocení

0x

Pročetla jsem celou diskusi a upřímně řečeno také nechápu, jak by mne mohl FÚ popotahovat za to, že někoho nechávám v bytě bydlet zdarma. Také jsme tu měli "podnájemníky" - kamarády. My byli rádi, že byt není prázdný, oni platili veškeré služby a nám doplatili vodu (ta se platí v rámci poplatků do SVJ). Náš veškerý příjem z tohoto "pronámu" byl nula, ale kdyby nás někdo udal, netuším, jak to tak asi dokážu - prostě tu bydleli kamarádi za nula. Dokázat by mi přeci měl FÚ, že jsem někde nějak přijala peníze, o kterých úřad nic neví, jelikož jsem je zatloukla, ne? Pokud ne, prosím o konkrétní příklad stejně jako nešťastník. (Mně to připadá, jako bych musela jako osvč dokazovat, že jsem skutečně neměla zakázku číslo 52, neboť jsem jich za rok zvládla jen 51 - a FÚ by se mě ptal, proč jsem nepřiznala i příjem ze zakázky 52. Prostě neexistuje...).

doplněno 20.02.11 22:58:

Bernaku, ja chápu, co mi říkáte. Ale jak mi kdokoliv dokáže, že od těch lidí přijímám peníze, a tedy se jedná o krácení daně? Já se ptám, proč já bych měla dokazovat, že já od nich žádné peníze neberu? Přci jestliže mě chce jakákoliv instituce obvinit, že něco činím, měla by mít důkaz. Je naprosto absurdní, aby chtěla po mně důkaz, že nějak nečiním - za prvé máme presumpci neviny, za druhé fakt netuším, jak se dokazuje, že něco nedělám. Jelikož u nás bydleli zdarma a byli to kamarádi, nesepisovali jsme žádnou smlouvu atd. Takže jediným důkazem mi může být max. moje vlastní prohlášení (a jejich), že u nás bydleli zdarma. Opravdu si jinou situaci neumím představit.

bernak

Samozřejmě, že u sebe můžete nechat bydlet kohokoliv zdarma. Pokud se však pracovníci FÚ, popř. ŽÚ budou domnívat (třeba na základě informace aktivního souseda), že je to zdarma jen naoko a vy naplňujete znaky živnostenského podnikání = provozujete živnost volnou č. 55. Ubytovací služby, můžete mít řadu problémů - zákon státu nástroje dává. Může jít o neoprávněné podnikání a s tím pak třeba o prověření krácení daně. Záleží na sousedech i úřednících...

hodnocení

0x

pu,plně s Vámi souhlasím,jak mám dokazovat,že nemám příjem?A co když byt bude například 7 měsíců v roce zcela prázdný?Navíc podle zákoníku není písemná smlouva nutná,stačí ústní (to,že by pak mohly být problémy s nájemníky,např. je vystěhovat atd., teď není důležité).

bernak,nevím,jestli se od doby před 14 dny,kdy jsem se na tu daň dotazoval u FÚ něco změnilo,dost pochybuji,ale jesně mi bylo řečeno,že pronájem nemovitosti není živnost,tudíž ŽL nepotřebuji.

bernak

Ano, pronájem nemovitosti bez poskytování dalších služeb není živností (o živnost jde, pokud k pronájmu poskytujete další služby), přesto může jít o podnikání a pak se na vás vztahují povinnosti podnikatele - tedy i ty týkající se úhrady daní. A není od věci projít si povinnosti plátce daní a k čemu všemu je oprávněn FÚ. Pro zajímavost::

§ 97 Záznamní povinnost

(1)Daňový subjekt, který v rámci své podnikatelské nebo jiné samostatně výdělečné činnosti uskutečňuje platby v hotovosti, je povinen vést průběžně evidenci těchto plateb, pokud nezaznamenává údaje o těchto platbách v jiné evidenci stanovené zákonem.

§ 98 Pomůcky a sjednání daně

(1)Nesplní-li daňový subjekt při dokazování jím uváděných skutečností některou ze svých zákonných povinností, a v důsledku toho nelze daň stanovit na základě dokazování, správce daně stanoví daň podle pomůcek, které má k dispozici nebo které si obstará, a to i bez součinnosti s daňovým subjektem.

Netvrdím, že každý pronájem je podnikáním a vždy jste povinni odvádět daň, ale zdaleka ne vždy to musí být tak jednoduché, že "když nemám písemnou smlouvu, není nikde napsáno, jaké je nájemné, jsem v pohodě, nikdo mi nic nemůže dokázat".

FÚ může využít i svědectví závistivého souseda:

§ 93 Důkazní prostředky

(1) Jako důkazních prostředků lze užít všech podkladů, jimiž lze zjistit skutečný stav věci a ověřit skutečnosti rozhodné pro správné zjištění a stanovení daně a které nejsou získány v rozporu s právním předpisem, a to i těch, které byly získány před zahájením řízení. Jde zejména o tvrzení daňového subjektu, listiny, znalecké posudky, svědecké výpovědi a ohledání věci.

Pokud se vám v bytě nájemníci střídají častěji nebo v něm bydlí dlouhodobě, je dobré být ve vztahu k FÚ obezřetný.

K paragrafu 98,bod 1:

"FÚ může využít i svědectví závistivého souseda"-to jistě může,to mu nikdo nebere,ovšem mně na druhou stranu nikdo nemůže přikázat ,za jakou částku mám nemovitost pronajímat,takže pokud dohodnutá částka za nájem bude 0 kč/měsíc+ energie,je to snad zločin?

lui*
hodnocení

0x

Pokud se chystáte pronajímat byt za nulové nájemné, jen za úhradu nákladů, potom nejde o pronajímání ale o nějakou formu půjčování, bytu. A z toho se neplatí nic.

Pokud po vás ale budoucí "nájemníci-vypůjčitelé) budou chtít z nějakého důvodu smlouvu, budete mít problém jakou s nimi sepíšete.

Stejně tak se bez nájemní smlouvy vystavujete problému co s nimi, když se jich budete chtít z nějakého důvodu zbavit. Pozor na to, pokud není písemná smlouva, není to taková sranda, jak to na první pohled vypadá.

Já bych už nikdy nešel do pronajímání bytu bez pořádné smlouvy. Samozřejmě jen na dobu určitou. Radím jít do toho jen s platnou a dobře ošetřenou smlouvou, která Vás ochrání před nepoctivými nájemníky. A není jich málo. Řádně to zdanit, těch 15% není zas tak moc, a vy alespoň nebudete mít těžké spaní. Pokud nevytvoříte zisk, je to Vaše plné právo, pak se možná ani daňové přiznání nepodává, a stačí jen prohlášení, to vám ale řeknou konkrétně na berňáku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]