Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Pokud žili dvě osoby stejného pohlaví ve společné domácnosti a jedna z nich zemřela,přechází pozůstalost na tu druhou? Když není žádná závěť .Jedná se o dluhy...
Totiž ta druhá (maminka ) už taky zemřela a mám strach že mi to dají do pozůstalosti.Já jsem rozhodnut, že se zřeknu veškeré pozůstalosti, ikdyž vím že není co dětit.Mám sestru ,která je rozhodnuta stejně jako já.Ale mám obavy aby to nepřešlo na mé děti.
Prosím o radu .Děkuji
Podle tohoto článku...// Podle § 463 a následujících občanského zákoníku může dědic dědictví odmítnout. Odmítnutí se musí stát ústním prohlášením u soudu nebo zasláním písemného prohlášení. Prohlášení o odmítnutí dědictví může dědic učinit jen do jednoho měsíce ode dne, kdy byl soudem o právu dědictví odmítnout a o následcích odmítnutí vyrozuměn. Z důležitých důvodů může soud tuto lhůtu prodloužit.// musím odmítnutí podat dříve,než mě pozve notář?
Maminka nebyla nikým oslovena ani nebyla přizvána k notáři či soudu o pozůstalosti své spolubydlící.
Děkuji za případnou odpověď...
dědictví (dluhy) jednoduše odmítnete. pokud jsou děti (vaše) nezletilé odmítnete i za ně - to vše až při jednání u notáře. předvolání dostanete poštou. potom, v případě nezletilých dětí, bude rozhodovat opatrovnický soud. taktéž obdržíte předvolání. tam se ani nemusíte dostavit - poučení bude v předvolání. soud rozhodne, vyrozumí vás a počkáte na nabytí právní moci rozsudku.
vše může trvat i několik měsíců - let.
doplněno 16.02.11 10:59:neměl by ...
ne, nepřidělí. v tomto případě rozhoduje ve prospěch (v zájmu) dítěte.
Ivi, u nás to proběhlo takto. Tatínek zemřel v červenci, v půlce srpna se ozval notář tomu, kdo vyřizoval pohřeb. Ten s ním jednal co se týče účtů a spoření, které taťka měl. On by si to notář zjistil sám, ale chtěli jsme to mít co nejdříve za sebou, proto jakmile jsme doma cokoli našli, hned jsme mu donesli podklady a byli s panem notářem v telefonickém spojení. Na konec září si nás pozval všechny. Měl sepsané plusy i mínusy, sečteno a podtrženo kdo co dostane. Já a moji dva sourozenci jsme řekli, že se vzdáváme dědictví, matka ne. Domluvili jsme se takto. Nemohli jsme říct, že se toho vzdáváme v její prospěch, to právně nejde, ale takhle to šlo. Ten, kdo zařizoval pohřeb od nás nic nechtěl, proto to tam nebylo uvedené. Já i bratr děti máme, ale když jsme se vzdali dědictví, nebyla pak o nich řeč.
To je pravda. Zde jsem našla věc, o které jsem vůbec netušila, možná to bude tazatelku zajímat.
Na dědictví se absolutně doplatit nedá
Za závazky z pozůstalosti odpovídají dědicové jen do výšemajetku, který děděním nabývají. Není tedy možné na něm teoreticky prodělat. U předlužených dědictví je ovšem vhodné se dědictví buď vzdát a tím si přinejmenším výrazným způsobem ušetřit starosti anebo lze využít institutu přenechání dědictví věřitelům. Věřitelé mohou samozřejmě svoje pohledávky za zemřelým uplatňovat u soudu. Pokud je evidentní, že takové pohledávky jsou a převyšují hodnotu aktiv, tak se účastníci dědického řízení mohou dohodnout na přenechání majetku věřitelům. Tato dohoda podléhá schválení soudu.
Zdroj: finance.idnes.cz/...
doplněno 16.02.11 19:36:
věc, o které jsem vůbec nevěděla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.