Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat na něco ohledně škodlivosti tritiové svítilny - Má dcerka (11 let) si ji chtěla koupit v eshopu, velice se jí to líbilo. Svítilna je slabě radioaktivní. Našel by se nějaký hodný človíček, ktrý by mi poradil, zda jí to může způsobit nějakou zdravotní újmu? A jakou? A jakou dávku radiace přibližně dostane, jestliže to bude nosit na klíčích (dá se to tam pověsit)? Předem moc děkuji za případné odpovědi! doplněno 15.02.11 21:12: PS: Obrázek svítilny jsem stáhla z internetu, ať máte představu, co myslím...
Radioizotop tritium 3H je beta zářič. Beta záření je narozdíl od gama záření snadno zachytitelné a zadrží ho i ten plast ve kterém je uzavřeno v přívěšku. Používá se i k přípravě tritiové barvy která má například využití k vytvoření různých světelných nápisů nebo třeba na mířidlech zbraní.
Jak bylo řečeno,je toto záření proudem elektronů,které jsou pohlceny do aktivní vrstvy,kde se mění ve světelné záření.Energie elektronů se tím zruší.Beta záření je měkké a lehce se pohltí i ve slabé vrstvě jakéhokoliv materiálu.Navenek není možné naměřit jakoukoliv radioaktivitu,není třeba se bát.
Je to obdobné,jako u radonu,tam také v podstatě při dodržení drobných opatření ,není nebezpečí ozáření velké.Ale úřední šiml z toho udělá problém,který stavebníka může stát peníze navíc.
Však přímo na DX i českých shopech píší že i po rozbytí plastu a cíleného vdechnutí kompletního obsahu by člověk dostal asi 0,001 dávky bežného lekářského rentgenu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.