Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Jednou jsem sem už psala o své mamče (viz. prášky na spaní). Dnes mám na vás další dva dotazy.
Abych vás uvedla. Rodiče se rozvedli před 8 lety. Mámu mám moc ráda, je to hodná a vtipná ženská, ale - je zadlužená, chová se jak malé dítě, místo šetření vymítá hospody a řeší půjčku půjčkou, alkohol, prášky, scény, sebevraždy, děs. Veškeré důležité náklady nám kreje babička, která z ní má akorát stresy, protože je od jakživa velice starostlivá o svou rodinu a když vidí, co máma dělá za incidenty, tak se ji nedivím. Několikrát u nás byla policie, hasiči i sanitky:D ano, beru to už s humorem a málokdy mě něco překvapí, ale teď mi došla jedna věc, která bude níže. Ale když už sem píšu, tak se rovnou zeptám, jaký je váš názor na lidi, jako je moje matka. Vážení, vůbec si ani neumíte představit, jak to je u nás zařízené, babička nám nakupuje, půjčuje, já jenom čekám, kdy nám bude uklízet:D Už mě pomalu přestalo bavit za mámu přebírat veškerou odpovědnost, či spíš jí do života kecat, bylo to bezvýznamné, často mě trápí, zda s tím nemám něco udělat, ale skutečně nevím co, když já sama se ve dvacetiletém věku chovám daleko lépe než ona ve 40., baví mě studium na karlovce, jsem slušná, nefetuji, dokonce ani nekouřím:D zkrátka nijak nepohoršuji společnost ani svoji rodinu. Máte nějaký nápad, jak bych ji mohla "převychovat"? Se asi nepovede možná, když se úplně osamostatním a odstěhuji, udělám nejlépe.
Teď tedy ten hlavní doraz. Samozřejmě se týká exekuce. Vůbec bych se nedivila, že postihne i nás. Do máminých financí se nepletu (prý to není moje věc), nezajímám se i pro svůj klid, bohužel ale mamča má nahlášené trvalé bydliště po 8 letech stále u táty, který má barák, takže je to skutečně tak, že by exekuce postihla jeho? Táta je takový, že to sám neřeší, mluvila jsem s ním o tom a on ani neví, že má máma trvalé bydliště tam:D Takže se ptám, zda je nutné mámě převést trvalé bydliště, jsme v podnájmu, takže - kam přehlásit mámu- na radnici? A může to zařídit i táta a nebo to může udělat jen mamča?
Děkuji za odpovědi
Dobrý večer, ano Váš otec může na úřadě zažádat o zrušení trvalého pobytu Vaší matky. Lze to projednat i bez její přítomnosti a pokud má exekuce tak mu to i doporučuji. S 90% exekutorů se dá sice mluvit a pochopí , že tam nebydlí ale jistota je jistota. Nevíte na koho natrefíte. Vy (respektivě táta) nikam (na žádnou konkrétní adresu, ani radnice) Vaši matku odhlašovat nebude, to už je její věc kam se přihlásí - třeba právě na tu radnici.
pro roboot: Nikdo se sám na ohlašovnu - radnici - nemůže přihlásit! Jen na základě správního řízení a rozhodnutí je tato adresa přidělena.
Pro dceruska
Je mi líto, že máte tak velké problémy s matkou.
Já se pokusím Vám poradit jen v otázce trvalého pobytu, k ostatnímu snad poradí jiní zkušení a moudří rádcové.
Podmínky pro zrušení údaje místa trvalého pobytu stanoví zákon o evidenci obyvatel v § 12. Pro zrušení trvalého pobytu se musí prokázat současné splnění dvou podmínek, a to zaniklo-li užívací právo občana k domu nebo bytu a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.
Otec je oprávněn k podání žádosti, jestliže je vlastníkem domu nebo bytu a musí předložit výpis z katastru nemovitostí nebo kupní, popř. darovací smlouva s doložkou právní moci vkladu do katastru nemovitostí.
Měl by jednat co nejdříve a podat návrh na zrušení údaje trvalého pobytu Vaší matky.
Podáním návrhu je zahájeno správní řízení - Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád. K ústnímu jednání je předvolán jak navrhovatel, tak i osoba, jejíž údaj o místu trvalého pobytu má být zrušen. Pokud osobě, jejíž adresa má být zrušena, nesvědčí žádné užívací právo k objektu a tento objekt neužívá - nebydlí zde, doloženo např. i svědeckou výpovědí, pak je výsledkem správního řízení rozhodnutí o zrušení údaje o místu trvalého pobytu a přidělení tzv. úřední adresy, což je sídlo ohlašovny. /Matka bude povinna si do určité doby vyměnit občanský průkaz s novým údajem/.
Pokud otec uvede v žádosti vaši současnou adresu, matka obdrží dopis z úřadu o zahájení správního řízení ve věci zrušení trvalého pobytu neprodleně. Jinak se to oznamuje vyvěšením na úřední desce.
Přeji Vám klidnější život, zasloužíte si ho!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.