Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz, celý minulý rok jsem si platila nemocenské pojištění, nejvyšší možnou částku 1018,-, od Nového roku si platím těch 92,-, zajímá mě když například v květnu otěhotním a v červnu bych nastoupila na nemocenskou ( vzhledem k profesi, kterou vykonávám) kolik budu pobírat měsíčně, z čeho se to počítá? Měsíční vyměřovací základ mám cca 22.493,- Kč
Děkuji za radu. I
Nemocenská se počítá z vyměřovacího základu za rozhodné období předchozích 12 kalendářních měsíců, čili v případě, že byste onemocněla v červnu, z VZ 6/2010 - 5/2011. K vyměřovacím základům se dostanete zpětným propočtem z odvedeného pojistného - v r. 2010 to bylo 1,4 %, v r. 2011 je to 2,3 %. Pokud jste platila 1018,- Kč, je to jako byste měla VZ 72.714 Kč, pokud si platíte letos 92,- Kč, je to z vyměřovacího základu 4.000 Kč.
Součet VZ se podělí 365 dny, zredukuje a vynásobí 60 % a dostanete denní dávku.
Kalkulačka:
Nemocenská se počítá z 12 kalendářních měsíců, které předchází vzniku pracovní neschopnosti. Tedy pokud nastoupíte na nemocenskou v červnu, tak za období červen 2010-květen 2011. Kolik to u vás dělá, nebudu počítat, ale třeba tady:
máte kalkulačku, tak si to zkuste spočítat.
Akorát tedy při 92 Kč nemocenského pojistného určitě není vyměřovací základ 22 tis, ale 4.000 Kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.