Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezaviněná exekuce - dluhy spolumajitele domu

Od: marecek* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mám tento nepříjemný problém.

Jsem majitelem ideální 1/2 nemovitosti, kterou jsem zdědil po otci. Co se týká oné nemovitosti - jedná se o patrový řadový dům, který má jeden vchod do chodby. Já žiji v samostatném přízemním bytě, který má svůj vchod. Sousedé žijí v samostatném bytě prvním patře nade mnou, kdy do bytu mají rovněž vlastní vchod. Dále má dům dva sklepy a dvě půdy se samostatnými vchody, kdy mě rovněž náleží jeden sklep a jedna půda. Společně tedy užíváme jen chodbu.

Problém spočívá v tom, že sousedé mají rozděleny po děditství podíl na nemovitosti mezi čtyři lidi po 1/8. V bytě žijí s oním podílem tři. Čtvrtý podílník se zde již řadu let nezdržuje, ale má zde stále nahlášen trvalý pobyt a hlavně - má onen podíl na nemovtosti.

Nyní mě sousedé navštívili s tím, že onen čtvrtý podílník, jejich rodinný příslušník, který se zde již min. 10 let nezdržuje, se potuluje po naší vlasti, možná v zahraničí, a je zadlužen kde se dá. Na nemovitost byl tedy vypsán "Exekuční příkaz k jejímu prodeji", resp. na onu jeho 1/8. Dále mi sousedé sdělili, že každým dnem očekávají návštěvu exekutora.

Chci se tedy zeptat, mám-li se exekutora obávat i já, když se nejedná o mého rodiného příslušníka, pouze souseda a je vyloučeno, že by se v mém bytě mohl zdržovat, společné co s ním však mám, je podíl na vlastnictví domu. Mám obavu, že exekutor se nebude ptát, ale brát a navštíví i můj byt, jelikož je vydán příkaz na dům (1/8), ne na byt, bytovou jednotku nebo něco konkrétního. Jak se mám případně bránit, jak mám postupovat v případě, že mě exekutor poctí svou návštěvou nebo učinit předem proto, abych měl jistotu, že mě touto vůbec nepoctí?

Sousedé jsou samozřejmě také nešťastni, každopádně se jedná o jejich rodiného příslušníka a dle mého názoru by násldky jeho nezodpovědného chování měli nést oni, já s ním nemám nic společného.

Předem děkuji všem za odpovědi

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

seibiab
hodnocení

0x

To co popisujete si myslíte vážně dobře, nejlépe je mít označen svůj byt. Exekutoři se neptají - případně mít doklady na věci které Vám náleží, je to složité.. taky jsme si tím prošli...

buss
hodnocení

0x

Otázkou je, jak je exekutor oprsklý, co si dovolí. Máte samostatný byt, své číslo, kdy byl/je trvale přihlášen v jiném bytě a nakonec se léta ani v domě nezdržuje. Dá se tedy předpokládat, že tam nemá movitý majetek. To si musí ošetřit jeho příbuzní a mít doklady. Kdyby se snažili se podívat k vám, volejte policii. Vztah k vašemu bytu nemá.
Viz exekutorský řád a j. souvisící.

georges*
hodnocení

0x

Exekutoři - to je v Česku stát ve státě, ti si snad mohou dovolit víc než policajti. Pár příkladů:

atllanka.net/...

roboot*
hodnocení

0x

Ničeho se nebojte, rozumný exekutor k Vám jistě nepřijde, to už by musel být extrém. Sice to je stát ve státě ale opravdu se s nimi dá mluvit (samozřejmě jsou i vyjímky). K Vám nikdo nepřijde a tu 1/8 domu co dá do dražby si koupí leda tak velký dobrodruh. Dnes je kolikrát problém prodat celou nemovitost natož poloviny či dokonce osminy :) Jen to bude do konce života, respektive do zaplacení ta 1/8 blokovaná. Problém by nastal kdyby jste to chtěli komplet všichni prodat, ted to nepůjde dokud tam bude váznout exekutorská zástava.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]