Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Manžel dělá dluhy - jak se bránit

Od: kytka* odpovědí: 8 změna:

Ahoj.

Má někdo zkušenost s tímto problémem: Kmarádčin manžel bez jejího vědomí dělá dluhy u různých společností, poskytujících úvěry. Prokázat může jen invalidní důchod. Může se vůbec nějak bránit? Je po havárii, kde došlo k poškození mozku, ale na zbavení svéprávnosti to není. Nevíme ani na koho se o radu obrátit.

Jestli někdo může pomoci, předem díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

2x
Je možné zrušit SJM podle občanského zákoníku § 148 odst.1: Soud může ze závažných důvodů na návrh některého z manželů zúžit společné jmění manželů až na věci tvořící obvyklé vybavení společné domácnosti.
Potom si manžel bude dělat dluhy už jen sám na sebe.
Pokud by se jednalo o nějakou větší záležitost (myšleno nad finanční poměry domácnosti), mohlo by se použít i ustanovení §145 odst. 2: Obvyklou správu majetku náležejícího do společného jmění manželů může vykonávat každý z manželů. V ostatních záležitostech je třeba souhlasu obou manželů; jinak je právní úkon neplatný.
Doporučuji obrátit se na advokáta, který Vám na základě Vašich konkrétních informací nastíní Vaše šance a pomůže vše zařídit.
kytka*
hodnocení

Dušatko, moc děkuji. Je to u nich zoufalé, pokusím se jí pomoci. Fakt dík.
dora*

Ahoj!

Něco podobného kdysi zažila moje sestra a zjistila to, až když ji exekutoři zazvonili na byt. Úplně se zhroutila, měla zrovna druhé dítě. Dozvěděla se jenom, že nezaplatil nějaké daně, to co přišlo potom bylo ještě horší. Neplatil si socialku ani zdravotku. A to nebylo všechno. Nikoho nezajímalo, že na byt jí dal náš otec, nábytek byl také od našich. Nějaký rozvod by byl stejně na nic, protože jí by vzali věci, možná, že by musela i prodat byt. Museli jsme mu všichni domluvit a hlavně finančně pomoci na to, co se muselo zaplatit ihned a nešel na to udělat splátkový kalendář. Rodinu okradl o spoustu peněz, protože musel platit penále, dokonce někde penále z penále. Kdyby sestra prodala byt, tak on by měl dokonce nárok na půlku jeho hodnoty, protože si ho pořidili jako manželé.Situace byla katastrofální. Nelíbylo se mi na úřadech, že jim vůbec nic neprominuly. Vidím, jak se v tomto státě krade a na jakých postech a všechno to projde. Držím Vám palce. Dnes se sestře daří dobře a švagr, by si to už nedovolil. Ví, že kdyby měl nějaké problémy, že může přijít za námi. Jinak navrhuji rozvod. Dora

kate*
Mě taky exmanžel obral o všechny peníze, a kdyby se nejednalo o nějak velký dluh, tak bych se snažila mu nějak pomoci, jenže za našeho manželství si napůjčoval cca 800000,- a kde ty peníze jsou to nikdo neví. Ale půjčoval si prý i od lichvářů, a tam jsou obrovské úroky. Vůbec nevím jak dál. Nemám z čeho za něj platit, a on si vesele žije dál a těm kterým dluží, posílá za mnou.

hawatt*
hodnocení

2x

napsad doporučený dopis (ano manželovi), že nesouhlasíte s vytvářením těchto dluhů, je dobrý začátek, protože pak platí, že: "závazky, které některému z manželů nebo oběma manželům společně vznikly za trvání manželství, s výjimkou závazků týkajících se majetku, který náleží výhradně jednomu z nich, a závazků, jejichž rozsah přesahuje míru přiměřenou majetkovým poměrům manželů, které převzal jeden z nich bez souhlasu druhého." (§ 143 odst.1 písm.b) obč.zák.)To je však jen začátek.

Pak bych zvážil návrh na omezení způsobilosti k právním úkonům...

kate*
Dobrý den, můj manžel dělal také dluhy, ale žádný majetek jsme neměli, protože prý všechno prohrál v automatech. Hned když jsem to zjistila tj. po půl roce manželství jsem zrušila SJM a požádala o rozvod. Musím platit dluhy, které nadělal bez mého vědomí v době, kdy jsme byli manželé, i když jsme nenabyli žádný majetek? Nebo podle této věty, kterou jste uváděl, bych s tím mohla něco dělat?závazky, které některému z manželů nebo oběma manželům společně vznikly za trvání manželství, s výjimkou závazků týkajících se majetku, který náleží výhradně jednomu z nich, a závazků, jejichž rozsah přesahuje míru přiměřenou majetkovým poměrům manželů, které převzal jeden z nich bez souhlasu druhého." (§ 143 odst.1 písm.b) obč.zák.) Děkuji za jakoukoliv odpověď. Už jsem bezradná. Protože exmanžel odmítá dluhy platit, a já žiju s malým synem sama.
hawatt*
to je ve Vašem případě obtížnější. Paní před Vámi je na tom lépe, neboť ještě může upozornit na dluhy vznikající. V zásadě je u Vás možný postup jak je uveden výše, ale pak Vy musíte prokázat, že manžel udělal dluhy bez Vašeho souhlasy (což musí pak i paní před Vámi - proto doporučený dopis), neboť zároveň platí, že: "Pokud není prokázán opak, má se za to, že majetek nabytý a závazky vzniklé za trvání manželství tvoří společné jmění manželů." (§ 144 obč.zák.)

kate*
hodnocení

0x
Ahoj, já jsem byla v té samé situaci. Manžel dělal jen dluhy bez mého vědomí a peníze dával bůh ví kde. Už jsme rozvedení, ale lidi, kterým dluží chcou stejně peníze po mě. Taky jsem zoufalá, jsem na mateřské a mám miminko a pořád se bojím, že jestli mi příjde exekuce, už nebudeme mít za co žít. Někdy je ten život nespravedlivý. Můj právník mi řekl, že s tím nic nenadělám. Byl to můj manžel a dluhy proto patří i mě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]