Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě družstevního bytu přes RK

Od: klucina* odpovědí: 13 změna:

Kdo poradí na co si dát pozor při koupi bytu prostřednictvím real.kaneláře.Byt je družstevní a má být na jaře převeden do os.vl.Realitka chce za zprostředkování 50tisíc, není to moc? Díky těm co poradí či upozorní na záludnosti.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

georges*
hodnocení

2x

Já bych si dal pozor hlavně na tu realitní kacelář. Protože zdejší realitky - aý na pár světlých výjimek - nefungují tak jak v civilizovaných zemích. Jsou to prostě "dohazovačky", který spárují nabídku a poptávku, a když dovedou spárování do úspěšného konce, schlamstnou provizi a dál již za nic neručí. Takže pokud je na prodané či pronajaté nemovitosti nějaký problém, realitka nic takového neřeší a musíte si ho vyřešit vy sám. Takže kdykoli sháním nějaké prostory, jdu na to přes www.bezrealitky.cz, nebo procházím město, a vidím-li potenciálně vhodný prostor, oslovím majitele přímo.

Akorát jednou, vlastně poprvé - když jsem sháněl obchodní prostory, jsem použil realitku. Stálo mě to 15 000,- a za to mě zaměstnankyně RK odemčela prostor, řekla tady je přední místnost, tady zadní, tady sklep (jinak bych to fakt nepoznal), pak zamkla. Takže za 4 otočení klíčem jsem zaplatil 15000. Plus DPH, samozřejmě. Od té doby se vyhýbám realitkám jak čert kříži. Doporučuji Vám stejný postup. A při Vámi uváděné provizi tuplem.

petrstrakos

Dobrý den, nechtěl jsem zakládat nové téma kvůli své otázce. Jen mě zajímá, zda internetvý server www.rajrealit.cz je přímo nějaká realitní kancelář a nebo je to více realitek na jednom místě? Mockrát děkuji za odpověď

georges*

Je to server který shromažďuje nabídky všech možných realitek -něco jako sreality.cz.

buss
hodnocení

0x

Osobní vlastnictví už nemáne, zjišťovat, zda na bytě, domu neváznou dluhy, není zastaven!
Provize v % se odvíjí od ceny... nejde RK obejít?

klucina*
hodnocení

Osobní vlastnictví už nemáne? Nerozumím.. RK asi nepůjde obejít,maj to asi písemně podchycené, díky za radu

seibiab

Lze oslovit přímo majitele, a neřešit přes realitku, my družstevní byt přes realitku máme a byli jsme rádi z toho důvodu, že nám vyřídili veškerou dokumentaci, měli jsme to složité vzhledem k tomu, že majitel zemřel...

buss

Poradím - přečíst si ObčZ, nic tam o něm není..., ten zákon o bytech v OV prostě už nééni.

hodnocení

0x

Jednal jsem s mnoha realitními kancelářemi. Některé byly solidní, pracovnice zasvěcené do problematiky, u jiných jsem byl jejich kvalitami zcela zklamán. Nelze však házet všechny do jednoho pytle. Pokud prodávající podepsal realitce tzv. exkluzivitu, už ji nemůže z jednání vyšachovat, jinak by mu hrozily sankce. Provize realitek se pohybují mezi 3 - 5 % z ceny nemovitosti. Ale to může být v různých městech různé.

lui*
hodnocení

0x

Při koupi bytu, bych to přes realitku nechtěl. A jestli si původní majitel bytu sjednal na jeho prodej realitku, tak ať si ji zaplatí z toho co utrží za prodej. Vy jako kupující ji na nic nepotřebujete. Sežeňte si dobrého právníka, který pro Vás udělá právní službu, a určitě ušetříte. Hlavně se postará aby jste neprodělali.

lidus*
hodnocení

0x

Dcera DB přes realitku kupovala, doplatila anuitu družstvu, na byt brala 50% hypotéku-ručí bytem, byt šlo bez problémů přepsat na OV-RK vyřídila úplně vše jak na družstvu tak nabídla několik variant hypotéky u bank, RK vyřídila přepsání elektro, plyno, vodoměru. Vše dom louvala RK a všude šel makléř s kupujícím, peníze uložili k notáři a až bylo vše přepsané tak notář peníze uvolnil. Provize RK platil kupující a byla již součástí ceny bytu z toho se platil i notář. PŘ. prodávající chtěl 1 900 000 cena v inzerátu byla o 50 000 vyšší.

amores*
hodnocení

0x

Zjistěte si v jakým je družstvu ten byt a zeptejte se zda- li vůbec půjde a za jakou cenu převést do osobního vlastnictví.Každé družstvo má jiné ceny,někde chcou pouhých 5 tisíc,někde 30-100 tisíc.Realitní kancelář bere provize z prodeje,ale od prodávájícího.Také si zajděte na Kat.úřad jestli tam nevázne žádné věcné břemeno a dluhy.

buss
hodnocení

0x

V družstvu si nekupujete byt, ale podíl, byt je družstva. Byty v osobním vlastnictví už léta právně neexistují.
A to si nemůže dát inzerát, shánět byt sami?
Co to je moc? Ceny jsou smluvní, jde o nějaká % z hodnoty. Smlouvat.

Děláte čtenářům trošku zmatek v hlavě. Jestli vám někdo řekl, že neexistuje osobní vlastnictví bytů, tak měl sice pravdu, ale pouze v tom smyslu, že náš právní řád nezná pojem byt v "osobním vlastnictví", ale pouze byt ve vlastnictví. To jsou jen takové hrátky se slovy, běžně se pojem OV užívá a užívají jej i realitky a každý ví o co jde. A zákon o vlastnictví bytů existuje už 17 let, je to zákon č.72/1994 Sb. ve znění pozdějších předpisů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]