Nejste přihlášen/a.
Kdo poradí na co si dát pozor při koupi bytu prostřednictvím real.kaneláře.Byt je družstevní a má být na jaře převeden do os.vl.Realitka chce za zprostředkování 50tisíc, není to moc? Díky těm co poradí či upozorní na záludnosti.
Já bych si dal pozor hlavně na tu realitní kacelář. Protože zdejší realitky - aý na pár světlých výjimek - nefungují tak jak v civilizovaných zemích. Jsou to prostě "dohazovačky", který spárují nabídku a poptávku, a když dovedou spárování do úspěšného konce, schlamstnou provizi a dál již za nic neručí. Takže pokud je na prodané či pronajaté nemovitosti nějaký problém, realitka nic takového neřeší a musíte si ho vyřešit vy sám. Takže kdykoli sháním nějaké prostory, jdu na to přes www.bezrealitky.cz, nebo procházím město, a vidím-li potenciálně vhodný prostor, oslovím majitele přímo.
Akorát jednou, vlastně poprvé - když jsem sháněl obchodní prostory, jsem použil realitku. Stálo mě to 15 000,- a za to mě zaměstnankyně RK odemčela prostor, řekla tady je přední místnost, tady zadní, tady sklep (jinak bych to fakt nepoznal), pak zamkla. Takže za 4 otočení klíčem jsem zaplatil 15000. Plus DPH, samozřejmě. Od té doby se vyhýbám realitkám jak čert kříži. Doporučuji Vám stejný postup. A při Vámi uváděné provizi tuplem.
Dobrý den, nechtěl jsem zakládat nové téma kvůli své otázce. Jen mě zajímá, zda internetvý server www.rajrealit.cz je přímo nějaká realitní kancelář a nebo je to více realitek na jednom místě? Mockrát děkuji za odpověď
Osobní vlastnictví už nemáne, zjišťovat, zda na bytě, domu neváznou dluhy, není zastaven!
Provize v % se odvíjí od ceny... nejde RK obejít?
Osobní vlastnictví už nemáne? Nerozumím.. RK asi nepůjde obejít,maj to asi písemně podchycené, díky za radu
Jednal jsem s mnoha realitními kancelářemi. Některé byly solidní, pracovnice zasvěcené do problematiky, u jiných jsem byl jejich kvalitami zcela zklamán. Nelze však házet všechny do jednoho pytle. Pokud prodávající podepsal realitce tzv. exkluzivitu, už ji nemůže z jednání vyšachovat, jinak by mu hrozily sankce. Provize realitek se pohybují mezi 3 - 5 % z ceny nemovitosti. Ale to může být v různých městech různé.
Při koupi bytu, bych to přes realitku nechtěl. A jestli si původní majitel bytu sjednal na jeho prodej realitku, tak ať si ji zaplatí z toho co utrží za prodej. Vy jako kupující ji na nic nepotřebujete. Sežeňte si dobrého právníka, který pro Vás udělá právní službu, a určitě ušetříte. Hlavně se postará aby jste neprodělali.
Dcera DB přes realitku kupovala, doplatila anuitu družstvu, na byt brala 50% hypotéku-ručí bytem, byt šlo bez problémů přepsat na OV-RK vyřídila úplně vše jak na družstvu tak nabídla několik variant hypotéky u bank, RK vyřídila přepsání elektro, plyno, vodoměru. Vše dom louvala RK a všude šel makléř s kupujícím, peníze uložili k notáři a až bylo vše přepsané tak notář peníze uvolnil. Provize RK platil kupující a byla již součástí ceny bytu z toho se platil i notář. PŘ. prodávající chtěl 1 900 000 cena v inzerátu byla o 50 000 vyšší.
Zjistěte si v jakým je družstvu ten byt a zeptejte se zda- li vůbec půjde a za jakou cenu převést do osobního vlastnictví.Každé družstvo má jiné ceny,někde chcou pouhých 5 tisíc,někde 30-100 tisíc.Realitní kancelář bere provize z prodeje,ale od prodávájícího.Také si zajděte na Kat.úřad jestli tam nevázne žádné věcné břemeno a dluhy.
V družstvu si nekupujete byt, ale podíl, byt je družstva. Byty v osobním vlastnictví už léta právně neexistují.
A to si nemůže dát inzerát, shánět byt sami?
Co to je moc? Ceny jsou smluvní, jde o nějaká % z hodnoty. Smlouvat.
Děláte čtenářům trošku zmatek v hlavě. Jestli vám někdo řekl, že neexistuje osobní vlastnictví bytů, tak měl sice pravdu, ale pouze v tom smyslu, že náš právní řád nezná pojem byt v "osobním vlastnictví", ale pouze byt ve vlastnictví. To jsou jen takové hrátky se slovy, běžně se pojem OV užívá a užívají jej i realitky a každý ví o co jde. A zákon o vlastnictví bytů existuje už 17 let, je to zákon č.72/1994 Sb. ve znění pozdějších předpisů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.