Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytopený důmv pronájmu, kdo platí škody?

Od: danca* odpovědí: 7 změna:

Zdravím, potřebovala bych poradit. Je to pár dní co majitel domu, který máme pronajatý, pozval opravaře na kotel, ti ale kotel zrovna neopravili, a ráno jsme meli vytopený dům, chci se zeptat zda mám právo po někom žádat náhradu škody za ty zničené věci, známej říkal že to mohu chtít po majiteli domu. ten se vsak brani ze mám být pojistena, že to doporučení mám i ve smlouvě, ale pojisteni domacnosti neni povinnost! Prijde mi to stejne jako kdyz moje dite rozbije nekde neco tak to taky musim zaplatit a nevymlouvam se na to zda je ten clovek pojisteny, nebo se pletu?Děkuji moc za odpoved

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

0x

opravář by měl být pojištěný, pokud je to průkazné, že za to může on tak žádejte náhradu u něj.

danca*
hodnocení

to jsem již zkoušela, vyhodil mě stím, že si za to muzu sama, a dokonce mi i vyhrozoval fyzickym nasilím

cyril*

Jak to ve skutečnosti bylo se zaviněním, budete asi vědět nejlépe sami. Obecně platí, že způsobenou škoudu je povinen uhradit ten, kdo ji způsobil.

danca*
hodnocení

to chapu, ale to ze oni nejak spatne udelali hadici ke kotli ja nemohu, firma co objednal majitel tvrdi ze sem to udelala ja ze sem zapla vodu na dopousteni kotle, ale co jsem ted mluvila s real. maklerem, ten rekl ze za tuhle skodu zodpovida majitel, pac on (nebo spis jeho nefunkcni spatne opraveny kotel) znicil muj majetek, a on at si to pak vyridi s firmou ktera kotel opravovala.

pecenkav*

jestli si zapnula dopousteni do kotle, pak je to tvoje blbost, ze si to zase nezavrela, v tom pripade si za to muzes sama,

danca*
hodnocení

Ja u toho kotle nebyla vubec, naposledy oni! Ani nevim jak se to dopousti! A asi bych se neptala kdyby to byla moje chyba!

vraxan*
hodnocení

0x

Nájem domu není nijak speciálně upraven, takže pro něj platí obecná ustanovení o nájmu v Obč.Z. Tam se ale nic zvláštního neříká o náhradě škody, takže předpokládám, že odpovědná je společnost, která dělala s kotlem.

Můžete žalovat o náhradu tuto společnost a přinejhorším, pokud by se v průběhu řízení ukázalo, že jste měla žalovat majitele domu, tak je tu pořád možnost využít §92 Občanského soudního řádu (Zákon 99/1963 Sb.) a na pozici žalovaného nahradit společnost majitelem domu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]