Nejste přihlášen/a.
Podnikám spolu s manželkou, IČO je na mě, ona je oficiálně spolupracující osoba se kterou se dělíme o příjmy. Loni jsem platil pořídil do firmy auto a platil za něj i silniční daň - náklady chci mít jako paušál. Teď mám ale trošku problém jak vlastně vyplnit daňové přiznání - kam vůbec ten paušální odpočet započítat. A zda ho rozdělit a počítat k oběma osobám nebo třeba jen na ke mě.
Díky za rady.
Já volám vždy svého příslušného daňového úředníka, tedy úřednici (slušně), i dnes jsem si za ní zašel. Nakonec je platím. Protože i účetním není možno až tak věřit, příliš se spoléhají na účetní program a právní normy až tak neovládají a co nasekají chyb. Např. i proti programu účetní mi finančnice sdělila, že bylo přeplaceno na jisté dani 750 Kč. Napřed si počíst sám normu a pak ptát u kováře.
Pokud si to správně vysvětluji, tak máte auto vedené v majetku firmy, za které jste povinen platit silniční daň. Paušálem je nejspíš myšlena možnost platby daně z příjmů, při vedení daňové evidence. V tomto "paušálu" je již platba sil. daně zohledněna, takže ji nikde zvlášť samostatně neuvádíte.
Možná jsem to napsal nejasně... Zkusím to upřesnit.
Ano auto je v majetku firmy a platím za něj samozřejmě silniční daň. Nicméně o tomi nejde. Jde mi o "náklady na provoz auta", které si můžu účtovat buď formou knihy jízd a dokladů za benzín, nebo pomocí měsíčního paušálu (5000 za měsíc na firemní auto, 4000 za soukromé auto používané k podnikání). A mě jde o to, jak do daňového přiznání započítat právě tyto náklady na provoz auta.
Názor můj, že si to píšete na sebe, na podnikatele, pak jen do přiznání k dani uvedete spolupracující osobu. Prostě podáte formulář k silniční dani, proč si to komplikujete? V něm přece žádná spolupracující osoba není. Tak jsem to měl také a nikdy mne to nezajímalo. A kdyby byla nějaká chyba, tak finančnice volá ať se dostavíme k opravě.
Volejte na FÚ, ale myslím, že zbytečně.. Ostatně k tomu formuláři obdržíte Pokyny na FU a ty jsou i na intu, stáhněte ze svého FU.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.