Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedovi slepice na mé zahradě

Od: geg odpovědí: 22 změna:

Dobrý den chtel by poradit mám takovej problem ,bydlím vedle potoku a kolem neho nemám plot břeh potoku je muj přez potok je soused a chová slepice a kachny ty potok přelétavaj ,upozornil jsem ho na to uplne v klidu a on že jo v pohode že to dá do pořádku taky že dal postavil tam ohavnou ohrádku z pletiva a dal jí do pulky potoka ,vydržela asi 1 měsíc a je z ni rujna a slepice se nadále promenáduji u mne před barákem .Dnes jsem mu znovu řekl že mám zase na zahrade jeho slípky a on se začal hádat že prej si mám postavit plot když mi to vadí tak se chci zeptat když nemám plot muže ke mne na zahradu pouštet svou zvěř? když je on chovatel nemnel by ty slepice zabezpečit on? jak nadále postupovat není s ním řeč .

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

No...a Vy nejíte slepice a kachny? Tomu nerozumím...každý den zajištěn čerstvý přísun domácí produkce...a nelíbí se Vám to:).

Až sousedovi začnou slepice a kachny mizet ve Vaší troubě..., pak bude v jeho zájmu aby si je zabezpečil...

marenka*

Mě napadlo vzít si pejska z útulku. Dostane domov, zároveň poslouží novému pánečkovi jako hlídač domu a plašič vetřelců.

No jo...ale čím pak pejska krmit...až slepice a kachny dojdou?:)

Já jsem pro krokodýla...ten je nenáročný...a postará se o sebe sám.

geg
hodnocení

To je ono dekuji Mařenko to mne opravdu nenapadlo :) a když k tomu dojde a pes tu slepici zakousne na mém pozemku z toho žádne popotahovačky být nemohou že?

Teoreticky ano..., ale prakticky ne.

Váš pes je na Vašem pozemku...a kde jsou sousedovi slepice, za to přece nemůžete..má si je hlídat.

Horší by to bylo v případě dětí..pokud je soused má...a Váš pejsek by je pokousal...byť na Vašem pozemku..zákony jsou divné..

A na druhou stranu...na Vašeho pejska pak budete mít muset plot na Vaší straně..., takže si moc nepomůžete.

jabraka*

Když jsem viděl v televizi,že byl souzen majitel psa,který týral zvíře tím,že o něj řádně nepečoval,ale byl vznesen i trest sousedce,která mu nosila zbytky jídla aby vyhublé zvíře podpořila při životě.Dúvod je podle zákona v tom,že se tím zůčastnila péče ale nedostatečné a to zákon nepřipouští.Tak člověk nikdy neví,kdy bude za dobrotu potrestán.

JABRAKA

geg
hodnocení

no deti nemaj a i kdyby mneli tak ja plot mám okolo pozemku ale pouze kolem toho potoku není takže mezi mím pozemkem a jeho je potok ,pes by byl na mem a k nim by nelezl proste by mnel kotec a když by byli u mne slepice tak ho zrovna pujdu venčit náhoda je blbec .

marenka*

Gegu, nemusíte hned trhače malých dětí a velkých slepic přeci. Mám malého pejska, dětem by neublížil, ale ke slepicím bych ho nepustila. On by měl totiž hroznou srandu z toho, jak by je mohl honit. A co by udělala cizí slepice na mém dvoře, kterou honí bláznivej mops? Utekla by domů.

myse*

takovej jozefčík, to je lovec! stačí si psa párkrát půjčit, on slepice prožene a ony se odnaučí tam chodit...

p.s. - moje slepice taky lezou k sousedovi :-P

geg
hodnocení

to mne samozřejmne napadlo hned že je odprásknu ale hned po teto myšlence mám druhou a to že by jsem z toho mnel problemy a to nejen s tím sousedem .

pb®
hodnocení

4x

Pro slepicky udelejte pekne kukane, do kukani podkladky. Domaci vajicka se vzdycky hodi, vsak nemuzete za to, ze sousedovy slepice snasi na vasem pozemku.

18.02.11 20:14

*haha**palec*

lok*

a není chyba i na Vaší straně?Ono je lepší vždycky něco svést z pohodlnosti a lenosti na něco jiného než přemoct lenost a ten plot postavit:D

xxx*

No nevím, ale to že cizí slepice chodí po mé zahradě přeci není moje vina. A proč by se mělo jednat o lenost to také nechápu majitel slepic je přeci povinnen zajistit, aby se slepice nepotulovali po okolí. A proč bych jáko poškozený měl platit plot. To je můj názor.

lok*

to si pak můžete stěžovat i na to,že na vaší zahradu chodí i myši,kolemjdoucí pes se vám tam vyčůral a pod zemí si dovolil rejt krtek!*smich*

xxx*

Jediné na co si mohu stěžovat je ten pes a ty slepice ostatní není ničím majetkem ;)

hodnocení

2x

Sousedská práva upravuje občanský zákoník. V § 127 se říká:
" Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.

Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/obtezuje-vas-soused-hlukem-zapachem-ci-kourem-poradime-jak-se-branit-1g6-/stavba.asp?c=A081008_114238_rodinne_domy_web

Sousedská práva upravuje občanský zákoník. V § 127 se říká:
" Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.

Viz zde: bydleni.idnes.cz/...

roberta*
hodnocení

0x

Bohužel Vám z právního hlediska neporadím... ale zkuste se se sousedem ještě domluvit, důrazněji. Jemu by se asi taky nelíbilo, kdybyste si pořídil stádo ovcí a nechal je pást a tentononc na jeho trávníčku... Ale jo, je to radost, když si lidi nedokážou vyjít vstříc :( Pokud potok přelítávaj, daj se drůbeži zastřihnout letky na křídlech). Ovšem kachny ho přeplavou, budou-li chtít.

rv*
hodnocení

0x

Chyťte slepici a pokud Vám nechutná, přehoďte jí ne k sousedovi, ale na ulici. Však on si jí tam najde.

ondranoel*
hodnocení

0x

Pořiďte si psa a naučte ho už jako štěně hrát si se slepicemi. Pak možná budete muset na své straně podél potoka natáhnout lanko, na ně kladku a k ní přidělat řetízek s obojkem a psa takto uvázat aby nemohl přeplavat. Drůbež se k vám neodváží přijít.

standa1*
hodnocení

0x

Jednou se mi stalo že jsem přejel slepici na silnici.Pan majitel to viděl a řval na mně ža chce 200 jako odškodné...tak jsem mu řekl že zavolám na policii že jsem díky jeho slepici málem ohrozil kolemjdoucí lidi a způsobil jsem si škodu 200kč na vozidle.

Strejka ztichnul a byl klid.Dokonce tam za 14 dní stál plot...*klik*

Takže nezpůsobují náhodou ty cizí slepice na vašem pozemku nejakou škodu? třeba hovínko po kterém stařenka uklouzne?*hi*

doplněno 19.02.11 12:26:

naštěstí takové sousedské vztahy nemusím řešit,máme velice slušné sousedy,takže představit si problémy se sousedem je tak mimo mojí zkušenost...slepice a jinou havěť tady máme skoro všichni a udržet si ty potfory na vlastním dvoře ja ve vlastním zájmu.Stane se že občas nějaká ta slípka dostane cestovní horečku,ale to se řeší srandou v hospůdce u pivka.*vtip*

kopretina2000
hodnocení

0x

Dobrý den,

nejsem právník, ale řešila jsem podobný problém (avšak opačně-soused má špatný plot a moji psi chodí k němu na zahradu). Pokud vím, tak neexistuje zákon, který by přikazoval majiteli pozemku si pozemek oplotit, nicméně majitel zvířectva chodícího na cizí pozemek má povinnost tyto zvířata zajistit tak, aby na cizí pozemek nechodily. Tuto informaci mi potvrdilo více lidí, ale není od žádného právníka. Hodně štěstí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]