Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,potřeboval bych vědět,z jaké částce výdělku odpovídá 1600 Kč,které si platím na soc.pojištění.Jsem vedený na pracovním uřadě,je mi 55 let,nepobírám už podporu a platím si dobrovolně sociální pojištění1600.Mám finanční rezervu a už pracovat nebudu.Jako svářeč jsem měl celkem slušný plat,nyní mám zdravotní problémy,ale na inv.důchod to není ani částečný.Zajímá mně jestli si tím dobrovolným placením nesnižuji průměr na důchod.Díky všem
To je docela dobrá otázka, na kterou asi není zcela jednoznačná odpověď.
Sociální pojištění není totiž vlastně žádné pojištění...(proti ničemu tím nejste pojištěn), je to prostě jen jiná forma daně.
Dokonce mezi OSVČ jsou lidé co odmítají sociální "pojištění" platit..Neb jako OSVČ dostanou za tyto peníze do důchodu "velký kulový".
Když bych to spočítal...a dával si ty peníze co platím ČSSZ stranou, pak za 45 let práce bych měl našetřeno cca 1600000Kč-.-a k tomu si připočtěte úroky...a další možné zhodnocení těchto peněz.
To mi vychází, že kdybych šel do důchodu v 65 letech...a dožil se 80 let, pak bych každý měsíc měl "svých" ca 9000Kč aniž by mi stát dal byť jen jedinou korunu. Skutečnost by Však byla daleko lepší, protože vycházím z toho co platím teď..., ale odvody na soc."pojištění" se zvyšují každý rok..., takže skutečná částka by byla ještě daleko vyšší...
A není náhodou od ledna minimální důchodové pojištění 1.732 Kč? Tedy 1.600 Kč by bylo méně, než zákonem dané minimum?
Důchodové pojištění je 28% z vyměřovacího základu, takže 1.600/28*100=5.714 Kč vyměřovací základ.
Takže jestli jste měl celkem slušný příjem, tak si takto nízkým pojistným nejspíš průměr na důchod snižujete. Na druhou stranu pokud si ho nebudete platit vůbec, tak se vám sníží ještě víc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.