Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neuvolněný starosta

Od: durancea* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

v našem městečku se brojí proti neuvolněné funkci starosty - snažím se udělat si názor, o jak častý jev jde (neuvolněný starosta, místostarosta...) - nemůžu nikde najít žádnou statistiku, jen článek ve Veřejné správě, kde tedy u obcí nad 800 obyvatel bývají prý starostové spíš uvolnění.

Prosím o radu, kde najdu statistiku, příp. děkuji za názor, do jaké míry si Vy (subjektivně) myslíte, že je ohrožen chod města (u nás býval starosta i místostarosta uvolnění, nyní je starosta a 1 místostarosta neuvolnění a 1 místostarosta uvolněný, počet obyvatel cca 4500). Děkuju J.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Je to docela zvláštní, že starosta je neuvolněný. To je běžné pouze u malých obcí, kde je jedna nebo dvě administrativní pracovnice, které zajišťují běžný chod obce. Starosta dochází na radnici pouze podle potřeby - schůzky, podpisy apod. - ostatní může zajišťovat elektronicky. Jsme srovnatelné město a starosta byl vždycky uvolněný + jeden místostarosta uvolněný a další místostarosta neuvolněný. V současné době je uvolněný pouze starosta a jeden neuvolněný místostarosta. Místostarosta docházel pouze 1x týdně a na zasadání rady a zastupitelstva. A potom v době nepřítomnosti starosty byl na radnici pro občany i pro podpisování dokumentů.

Předpokládám, že zastupitelé si dobře promysleli tento způsob vedení města a jistě k tomu měli i své důvody. Zkuste se podívat na stránky vašeho města a na zápisy nebo usnesení zastupitelstva, kde by mohly být potřebné informace. Pravděpodobně to byla dohoda politických stran ve městě. Pokud je uvolněný místostarosta fundovaný člověk a odborník, nevidím v tom žádný problém a ani ohrožení chodu města. Je dobré seznámit se se Zákonem o obcích - viz dole: *cteni*

128/2000 Sb. o obcích ( obecní zřízení )

§ 104
(1) Starostu zastupuje místostarosta. Zastupitelstvo obce může zvolit více místostarostů a svěřit jim některé úkoly. Místostarosta, kterého určí zastupitelstvo obce, zastupuje starostu v době jeho nepřítomnosti nebo v době, kdy starosta nevykonává funkci (§ 73 odst. 3 a § 79 odst. 1).
(2) Starosta spolu s místostarostou podepisuje právní předpisy obce.

durancea*
hodnocení

Liduško, moc Vám děkuju, potřebuju (nebo chci) si udělat nestranný obrázek. U nás totiž došlo k "puči", kdy díky koalici stran se ti vítězní (s nějvíce hlasy) dostali do opozice. Navíc k tomu došlo i díky vnitřní kolizi v rámci jedné strany (kdo je pro a proti tiché podpoře komunistů). To je fuk. Já věřím na každé straně právě jen určitým jedincům a naopak (opět na obou stranách) mám k části lidí velké výhrady (mluvím samozřejmě vždy o těch v čele - např. starostce věřím a místostarostům ne, naopak na té druhé straně jednomu jo a druhému ne). Navíc tu nebydlím celý život. Rozjela se proti "neuvolněnosti" starostky podpisová akce a mně jen nestranně zajímá, nakolik je ta "neuvolněnost " fakt zásadní problém. Děkuji, pěkný večer, J.

lidka*

Kolegyně, rádo se stalo. Ale on je ten problém ještě trochu hlubší. Je třeba o tom víc popřemýšlet a dát si dohromady dvě a dvě :). Je fakt, že pokud bude starostka neuvolněná, nemůže mít takový přehled, aby mohla mít odpovědnost za vše, co se na městě děje. Já osobně bych v tom neviděla problém, pokud by byla mezi vedením města opravdová spolupráce a hlavně snaha konat vše pro dobro občanů. Ale jestli to bude soupeření stran, tak já osobně bych do toho takto nešla. *stop* Jestli mám za něco zodpovídat a správně řídit, tak musím být osobně přítomna. Jinak mne to soupeření může dostat do maléru. Já jsem si něco podobného prodělala ve své funkci. Teprve poté, když byl průšvih (zastupitelstvem odsouhlasený), tak jsem najednou byla do všeho zasvěcena a stala jsem se nepostradatelnou při minimalizaci ztrát. Za ten problém jsem sice nebyla odpovědná, ale myslím si, že mne to trápilo ze všech vedoucích pracovníků nejvíc. *bum*Z toho vychází i můj subjektivní pohled, ale pouze povrchní bez potřebných informací. Klidně se případně zeptejte i přes vnitřní poštu. Mne těší, pokud se lidi zajímají o dění v bydlišti. Je to potřeba a ráda v tom pomohu! *placni* Hezký den!

doplněno 14.02.11 14:01:

Ještě bych dodala, že na městečko této velikosti by určitě stačil starosta uvolněný a neuvolněný místostarosta. Ani neuvolněný místostarosta to určitě nedělá zadarmo. Jenže podle mého názoru nejen v samosprávě, ale i výše - se funkce utváří podle počtu koalic a koaličních dohod. To je i problém parlamentu a senátu - výbory, podvýbory, komise bez ohledu na proklamované šetření státních financí.

durancea*
hodnocení

Jojo, v mnohém mohu jedině souhlasit, mám z dřívějška taky neuvěřitelné zkušenosti (jak se dělají důležité věci "na koleni" a bez podkladů, člověk čekal fundované odborníky v oboru a nakonec si musel základní věci zjišťovat sám - šlo o práci pro jeden MěÚ)... Osobně chci starostce věřit, neb pokud jsem načetla dobře, už kdysi místostarostkou byla a navíc dělá dál v politice, ne třeba ve své stavební firmě. Jak říkáte - musí ostatní táhnout az jeden provaz, v tom se právě výrazně snaží ona a místostarostové prezentovat coby skutečný provázaný team. Tak myslím, že čas ukáže, nakolik ty lidi přímo pod sebou dokázala vést, přála bych si, aby jo, neb taky beru komunální politiku jako důležitou. Ovšem v zastupitelstvu tu oporu nemá, opozice je silná a tvořená silnými jedinci, kdy dost z nich dostalo hlasů opravdu nejvíc, v tom ten "puč" byl fakt nemilým překvapením. Uvidíme. Moc děkuju za postřehy, dost mě to zajímá.

des*
hodnocení

0x

Já myslím že ať je uvolněný,nebo ne,hlavně ať je tam víc než do počtu,z těch nanic.

durancea*
hodnocení

Ještě jednou se prosím připomínám, pokud někdo znáte odpověď na mou otázku. Díky, J

hodnocení

0x

Taková statistika nejspíš neexistuje, neboť obce nemají povinnost o svém rozhodnutí, zda starosta bude uvolněný či nikoliv, Ministerstvo vnitra informovat. Viz první soubor na stránce: google.com/...

durancea*
hodnocení

Moc díky za odkaz, kde je to černé na bílém :)) - tedy v dnešní době statistik a anket mě tato varianta nenapadla vůbec ... a názory, jak často se toto děje a zda je ta "neuvolněnost" opravdu spíš na škodu obce?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]