Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej pozemku s černou stavbou

Od: standa1* odpovědí: 14 změna:

Zdravím,chtěl bych prodat pozemek na kterém je "černá stavba"( fotbalové hřiště zřízené v 80tých letech,2 stavební buňky,studna)tyto stavby včetně teréních úprav byly vybudovány bez mého souhlasu v 80-90tých letech,pozemek je v areálu obce.Obec jej chce odkoupit za naprosto směšnou cenu,na návrh výměny pozemku za jiný nechce přistoupit. Daň z pozemku jsem platil po celou dobu já.Prosím o radu jak v tomto případě postupovat při prodeji.*hi*

Děkuji Standa.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Prostě si trvejte na svém.

Je to Váš pozemek...na kterém oficiálně nic nestojí.., traktor jistě máte...tak zítra začněte s orbou...

Fotbalové hřiště není podle mne "veřejný zájem"...a tudíž Vás k prodeji nikdo nemůže nutit...a již vůbec ne za cenu za kterou prodat nechcete. V tomto případě je podle mne cena smluvní...na ikteré se musí domluvit OBĚ strany, tedy jak kupující tak prodávající.

Vás nikdo nenutí (tedy možná to zkouší...,ale donutit Vás nemůže) aby jste šel na cenu 10Kč/m2..klidně si určete 1000Kč/m2..s tím zase nemusí souhlasit obec. No a pokud nenajdete kompromis, pozemek je stále Váš...a můžete si na něm vysadit třeba 100 krásných jabloní..., když Vám je fotbalisti budou chtít zničit, zavolejte PČR že Vám ničí ovocný sad.

Daň sice platit jako vlastník musíte, ale předpokládal bych nějakou kompenzaci od obce pokud Váš pozemek užívá. Jak ale píšete, je to bez Vašeho souhlasu..., pak to opět nechápu...a radím jediné...orat...orat a orat..

standa1*
hodnocení

orat radši ne...to by mi zapálili barák...*smich* to bude lepší přenechat našim opálenějším kolegům...*afro*

No tak dobře...orat hned nemusíte.

Ale bude brzy jaro.., tak bych doporučoval Vaše pole (na němž čirou náhodou jsou nalajnované nějaké bílé čáry) řádně pohnojit...ať již chlévskou mrvou, nebo ev.močovinou...V rámci hnojení pak můžete bagrem s velkou lžící odsunout ty náhodně postavené buňky na Vašem pozemku stranou...třeba na "jejich" pozemek.

celp*
hodnocení

0x

Zdarec.A co územní plán.Nebudou to jen tak náhodou stavební parcely?To by pak bylo o něčem jiném.

standa1*
hodnocení

Obec ještě nemá územní plán,resp.velmi starý,připravuje se nový a tyto pozemky v něm na 99% budou,odkoupit pozemek chce kvůli Fotbalistům (Sokolu) který díky tomu že není výhradním majitelem pozemků on nebo obec nemůže žádat o dotace,na pozemek je zavedena voda,elektřina,byly tam provedeny teréní úpravy ,stojí tam kabiny ...vše bez vědomí (souhlasu) majitelů pozemků.

Nové zastupitelsto se to snaží vyřešit,ale finanční nabídka za odkup pozemku v centru obce je naprosto směšná.Na můj návrh o výměně pozemku za jiný nechtějí přistoupit i když by je to nestálo nic...proto jsem se rozhodl pozemek prodat,bohužel tím naštvu dost lidí ale po těch letech dohadů je mi to už jedno.

standa1*
hodnocení

0x

TAk po delší době jsem se dozvěděl , že bych o tento pozemek také mohl přijít...tzv. "užívání v dobré víře" nebo jak se to nazývá, myslíte že je to možné?

na katastru jsem jediným majitelem, daň celou dobu platím já , žádná smlouva mezi mnou a sokolem neexistuje...

vklus

A to jako vážně řešíš a nemáš řešení tolik let? Nejlepší rada. Zajdi za právníkem a investuj do něj. Pokud to budeš řešit i nadále stejným stylem a tempem tak bůhví co bude za 10 let.

aaella*

Dobrá víra se uplatní v případě vydržení vlastnického práva, v tomto případě, podle informací, co uvádíte, by to rozhodně neplatilo. Jednoduše řečeno: to, abych vydržel vlastnické právo k pozemku, musím mít odůvodněno nějakou smlouvu, na jejimž základě jsem si myslel, že jsem vlastnické právo k pozemku legálně nabyl a v této dobré víře jsem byl minimálně 10 let. Neříkali Vám na obci spíše něco o vyvlastnění? I když, ani to by příliš nepřicházelo v úvahu.

magdalen*

Ano, o pozemek byste mohl přijít. Není pravda, že vydržitel musí mít s Vámi smouvu o užívání pozemku, stačí, že ho léta užívá. Jestli je tam fotbalové hřiště, jistě užíváno bylo. Naopak, Vy byste měl mít uzavřenou smlouvu o dočasném užívání pozemku s podmínkou, že tento stav můžete kdykoli vypovědět. Že platíte daně a jste zapsán v KN nehraje roli. Takže babo raď!

aaella*

Nechci se přít, ale bez smlouvy žádnou dobrou víru neprokážete, viz. aktuální judikatura Nejvyššího soudu. Je to i logické, užívat mohu cokoliv, ale pokud bych chtěl něco užívat jako vlastník, tak musím prokázat, na základě čeho se domnívám, že jsem vlastníkem věci. Na základě pouhého užívání zcela jistě ne.

magdalen*

Ano, jde tu o pouhé užívání cizího pozemku, proto vydržení v dobré víře. Užívá li někdo můj pozemek bez mého souhlasu a já tomu mlčky přihlížím, souhlasím s takovým stavem. Sepsání smlouvy o užívání je právě ochranou před vydržením což se zde nestalo.

aaella*

Dotaz je o něčem jiném, vydržet se dá vlastnické právo či věcné břemeno (dnes služebnost). Ani jedno není tento případ.

standa1*

Problémem je spíš to že se na nájemní smlouvě ani na odkupu nebo výměně pozemku nedokážeme dohodnout...několik návrhů jsem již podával, ale odpovědí mi byly naprosto směšné podmínky...není pravdou že se tak dlouho nic neděje, jen nehodlám přistoupit ...táhne se to už dlouho, proto můj dotaz...

magdalen*

Radím, obrátit se na právníka. Zkuste nějaké bezplatné poradny v okolních městech, na názor jednoho bych nedala. Pak se obrátit na právníka a řešit s ním. Budete mít už nějaké info z bezpatných poraden a můžete srovnat s jeho názorem. Já tady tu možnost vydržení opravdu vidím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]