Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zástup manželky na mateřské?

Od: tekooman* odpovědí: 4 změna:

pěkný večer všem, potřeboval bych poradit, manželka je na mateřské dovolené a nutně potřebovala jít do nemocnice na operaci, kde bude týden, mám ze zákona nějaký nárok na hlídání dítěte abych si nemusel brat dovolenou? předem díky za odpověď

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podle mne jednoznačně ano:

Ošetřování nemocného člena rodiny a péče o dítě mladší 10 let, z důvodů taxativně vyjmenovaných v § 39 zákona o nemocenském pojištění, je důležitou osobní překážkou v práci (§ 191 zákoníku práce), kdy zaměstnanci při splnění stanovených podmínek náleží z nemocenského pojištění ošetřovné.

Tato dávka náleží zaměstnanci (muži i ženě), který nemůže pracovat, poněvadž musí:

• ošetřovat nemocné dítě mladší než 10 let,

• pečovat o dítě mladší než 10 let z důvodu, že:

• dětské výchovné zařízení nebo škola byly uzavřeny z nařízení příslušného orgánu,

• dítě nemůže být pro nařízenou karanténu v péči dětského výchovného zařízení nebo docházet do školy,

• osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat,

• ošetřovat jiného nemocného člena rodiny, jestliže jeho zdravotní stav vyžaduje nezbytně ošetřování jinou osobou.

Ošetřovné se poskytuje od prvního dne potřeby ošetřování (péče) po dobu 9 kalendářních dnů. Zaměstnanci, který má v trvalé péči alespoň jedno dítě ve věku do skončení povinné školní docházky a je jinak osamělý (tj. svobodný, rozvedený, ovdovělý, nežije-li s druhem nebo registrovaným partnerem), se ošetřovné poskytuje od prvního dne potřeby ošetřování (péče) po dobu 16 kalendářních dnů. Ošetřovné se stanoví stejným způsobem jako nemocenské, včetně výše dávky 60 % denního vyměřovacího základu. V témž případě ošetřování náleží podpora jen jednou a jen jednomu oprávněnému nebo postupně dvěma oprávněným, jestliže se v témže případě ošetřování (péče) vystřídají. Vystřídání je možné jen jednou.

jj, doplním - ošetřovačku vám vystaví v nemocnici, kde bude manželka hospitalizovaná. ať se o ni při příjmu prihlásí.

tekooman*
hodnocení

otázka zní jestli se mě to vyplatí, když potřebuji pouze 2 dny na hlídání kdy manželka bude v nemocnici, kolik mě vypočítají opatrovné, jestli ve finále nebude finančně lepší si vzít dovolenou

no tak dovolená je určitě finančně výhodnější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]