Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědický podíl v pozemcích - má to smysl?

Od: lidus* odpovědí: 6 změna:

Dorý den vážení rádcové. Prosím o radu.

Díky digitalizaci se přišlo na to, že praděda vlastnil podíly na pozemcích. Celková hodnota je 16 500m čtverečních-bonitní hodnota je

8 250Kč(nikoliv tržní). Je 38 dědiců, osobně mám nárok na 1/60 dědictví.

Matematika není můj koníček a tak prosím o radu: Co jsem vlastně zdědila? Má smysl se vůbec o podíl hlásit nebo je lépe se ho rovnou zříci? Na jedné části je dálnice, na dvou dalších stojí domy + zahrady v osobním vlastnictví.

Děkuji za radu a váš čas.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já bych řekl, že to není ani tak otázka matematiky (z hlediska matematiky bych 8250 vydělil šedesáti (a snad vynásobit výměrou? to, co uvádíte, je hodnota metru čtverečního? pak by šlo o nějakých dva a čtvrt milionu) , ale obávám se, že ziskaná informace je velmi málo vypovídající. Můj pocit je, že by s tím bylo víc starostí než radostí, kus dálnice vám nikdo nedá a dům a zahrada je taky nedostupný. Nějaké peníze by z toho plynoly možná cestou prodeje pozemků vlastníkům staveb, co na nich stojí, ale vy nedědíte konkrétní šedesátinu, vyměřenou a zapsanou někde v katastru, ale ideální šedesátinu, což znamená, že byste své úsilí musela koordinovat s ostatními dědici, zřejmě platit advokáta, domlouvat se se spoustou majitelů, bojovat se státem, který se, jak známe z mnoha kauz, do vyplácení takovýmto způsobem vyvlastněných pozemků nijak nehrne... No nevím, tohle jsou jen mé pocity, nepodepřené právními znalostmi, někdo jiný vám možná řekne "jděte do toho", ale tohle všechno stojí za zvážení.

lidus*
hodnocení

Opsala jsem vše co mi sdělil v dopise notář, nakoukla do katastru co to podle čísel je za pozemky, víc nevím ale děkuji za snahu.

kato*
hodnocení

2x

16500/60=275m čtverečných by bylo dle mého vaše.Teď záleží co je to za půdu a jak je využitelná.(Má-li to vůbec cenu) Pokud byste ji chtěli si vložit do katastru potřebujete geometrický plán geodeticke-prace-plzen.cz/... cca 4000,-kč.Pak zažádáte o vklad do katastru :)a platíte daň z nemovitosti,což bude asi pakatel.

patronka*
hodnocení

2x

Vaše šedesátina je 275 m2, to je přibližně 16x16 m. U spoluvlastnictví je plátcem daně z nemovitosti jeden ze spoluvlastníků, ale ve vašem případě nejpíš nikdo zatím daň neplatil. Není pravděpodobné, že by se 38 lidí dokázalo dohodnout a zvlášť v případě, když pozemky momentálně užívají další uživatelé. Pokud máte č.parcely, najdete si list vlastnictví na www.nahliženidokn/... . Co se týká ceny za m2, tak na př. pole v Polabské nížině 6,- /m2, tržní cena za prodej pro komerční účely dle schváleného územního plánu v téže lokalitě max 1000,-./m2 - tohle uvádím jen pro orientaci, když není kupec, není ani cena. Uváděná bonitní hodnota je předpokládám za celou výměru, ale musela by být součtem různých hodnot, podle momentálního využití. Můžete to zkusit, ale moc bych si od toho neslibovala.

lidus*
hodnocení

Všem moc děkuji za pomoc.

petapeta*
hodnocení

0x

Také jsme dědili po dědečkovi a babičce. Zastavěné pozemky nám nevydali, ale měli jsme dostat jako náhradu pozemky od pozemkového fondu. Ale někde vydali pozemky i když na nich stojí stavba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]