Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Banka nechce vydat zaplacený odhad - co s tím

Od: tommaschek odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

před třemi lety jsem si sjednal u Komerční banky hypoteční úvěr na nákup bytu s tím, že jednou z podmínek čerpání úvěru bylo vyhotovení odhadu ceny nemovitosti. Banka si provedla odhad svými vlastními odhadci, já jsem odhad pouze zaplatil. V současnosti, kdy se chystám k refinancování úvěru potřebuji dříve zpracovaný odhad použít opět jako podmínku čerpání úvěru u jiných bank. Jenže i když jsem si odhad nemovitosti zaplatil, Komerční banka mi jej odmítá vydat z odůvodněním, že tento odhad slouží pouze k interním záležitostem banky. Má na to banka právo? Mohu se nějak bránit, když si odhad zaplatím a vlastně nic nedostanu? Děkuji za odpověď.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Rozhodně v našem osvědčeném tržním systému bys měl to,co si zaplatíš,dostat.Samozřejmě máš nárok i na protest u soudu.Ten si také zaplatíš.

JABRAKA

hodnocení

0x

To je zvláštní přístup ze strany banky.Já si též nechával dělat odhad od banky,resp. stavební spořitelny a normálně jsem jedno vyhotovení dostal.Já bych na tom trval,když jsem si to zaplatil,taky to zrovna nestojí pár korun.Nebo zkuste přímo toho odhadce,já jsem to vyhotovení dostal přímo od něj.

tommaschek
hodnocení

Bohužel neznám odhadce, který to dělal, byl to zřejmě nějaký externí pracovník banky. A právě proto, že to není zadarmo, tak se s tím snažím něco dělat... Ale soudit se mi s bankou rozhodně nechce.

cyril*
hodnocení

0x

Jak byl odhad proveden? Výpočtem bankovního úředníka od stolu, nebo se dostavil osobně odhadce a provedl klasický odhad. Pokud odhadce osobně, tak kdo mu odhad zadal? Vy nebo banka? Pokud banka, tak předal odhad bance a je jejím majetkem. Jestliže jste zadával odhad Vy, tak by měl být předán Vám a je Vašim majetkem. Každopádně byl-li odhad proveden odhadcem, je možno jej kontaktovat a domluvit se s ním na vyhotovení druhopisu za menší poplatek.

tommaschek
hodnocení

Odhadce byl přímo na místě, jenže v přítomnosti tehdejšího majitele bytu. Povolala jej banka, ale zaplatit odhad jsem musel já. Navíc jak jsem psal v předešlém příspěvku, neznám jméno odhadce a nepředpokládám, že mi ho banka sdělí...

cyril*

V tom případě jste neplatil odhad jako takový odhadci, ale bance jste uhradil poplatek za poskytnutí odhadu ceny zástavy. Potřebujete-li odhad, tak si nechte udělat aktuální některým z odhadců doporučených novým poskytovatelem úvěru. Ten původní 3 roky starý by stejně nevyhovoval. Navíc jakési vyčíslení hodnoty poskytnuté zástavy by se mělo objevit i ve smlouvě o úvěru.

jirkazhane
hodnocení

0x

Odhad je zpravidla vyhotoven min. ve 3 vyhotoveních - buď má navíc banka nebo znalec. Před třemi roky jste si zapomněl o jedno vyhotovení říct, to je celé. Požádejte alespoń o kontakt na příslušného znalce. Sice vás vyhotovení opisu bude něco stát, ale problém bude vyřešen.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]