Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
před třemi lety jsem si sjednal u Komerční banky hypoteční úvěr na nákup bytu s tím, že jednou z podmínek čerpání úvěru bylo vyhotovení odhadu ceny nemovitosti. Banka si provedla odhad svými vlastními odhadci, já jsem odhad pouze zaplatil. V současnosti, kdy se chystám k refinancování úvěru potřebuji dříve zpracovaný odhad použít opět jako podmínku čerpání úvěru u jiných bank. Jenže i když jsem si odhad nemovitosti zaplatil, Komerční banka mi jej odmítá vydat z odůvodněním, že tento odhad slouží pouze k interním záležitostem banky. Má na to banka právo? Mohu se nějak bránit, když si odhad zaplatím a vlastně nic nedostanu? Děkuji za odpověď.
To je zvláštní přístup ze strany banky.Já si též nechával dělat odhad od banky,resp. stavební spořitelny a normálně jsem jedno vyhotovení dostal.Já bych na tom trval,když jsem si to zaplatil,taky to zrovna nestojí pár korun.Nebo zkuste přímo toho odhadce,já jsem to vyhotovení dostal přímo od něj.
Jak byl odhad proveden? Výpočtem bankovního úředníka od stolu, nebo se dostavil osobně odhadce a provedl klasický odhad. Pokud odhadce osobně, tak kdo mu odhad zadal? Vy nebo banka? Pokud banka, tak předal odhad bance a je jejím majetkem. Jestliže jste zadával odhad Vy, tak by měl být předán Vám a je Vašim majetkem. Každopádně byl-li odhad proveden odhadcem, je možno jej kontaktovat a domluvit se s ním na vyhotovení druhopisu za menší poplatek.
Odhadce byl přímo na místě, jenže v přítomnosti tehdejšího majitele bytu. Povolala jej banka, ale zaplatit odhad jsem musel já. Navíc jak jsem psal v předešlém příspěvku, neznám jméno odhadce a nepředpokládám, že mi ho banka sdělí...
V tom případě jste neplatil odhad jako takový odhadci, ale bance jste uhradil poplatek za poskytnutí odhadu ceny zástavy. Potřebujete-li odhad, tak si nechte udělat aktuální některým z odhadců doporučených novým poskytovatelem úvěru. Ten původní 3 roky starý by stejně nevyhovoval. Navíc jakési vyčíslení hodnoty poskytnuté zástavy by se mělo objevit i ve smlouvě o úvěru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.