Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
moc prosím o radu. Mám příležitost povýšit na vedoucí pozici, která sebou přináší spoustu každodeních těžkostí, narozdíl od momentálně jen občasných - práci dělám 7 let takže jsem v ní sběhlá.
Lidem se zdám pro tuto pozici vhodná, protože jsem velmi pečlivá. V podstatě nesnesu když mám něco špatně. Z představy že budu odpovídat najednou za chaos všech mých podřízených se mi svírá žaludek, mám obavu že nebudu umět řešit každodenní problémy, nebudu se moci nikde poradit.
Tuto pozici nechtějí dělat ani kolegyně po 20 letech je to tzv. nevděčná práce. Na druhou stranu kdybych to zvládla je to pro mě obrovské plus do života.
Je to jen strach z neznáma? můj šéf mě uklidňuje, že to zvládnu že mu připadám zralá. Já jsem opravdu vynervovaná - svědčí to o tom, že bych to neměla brát? Nevím jak se rozhodnout :o(
Jedno je jasné,když to nezkusíte nikdo to zřejmě nezjistíte.
Osobně mám rád výzvy Vy ne?Poslední otázkou je jestli finančně a časově se to vyplatí vzít.
Máte nejlepší předpoklady (dle toho,co píšete) v pracovní pozici obstát.
Podporu zdola i shora.Řekněte si :Nepokusit se ,bývá osudné.
Já tuhle větu kdysi četla na nějakém maturitním tablu a díky ní jsem si dala přihlášku na večerní školu.Nejen ,že jsem ji s přehledem zakončila maturou,ale byly to nejkrásnější dva roky v mém životě.
Jak napsal anonymous, ve vedoucí pozici máte zodpovědnost na kterou budete jen vy sama a nikdo kdo vám cokoliv poradí nebude za výsledek zodpovědný, protože rozhodnutí je vaše věc a vaše zodpovědnost. Bylo by hloupé neslyšet názory jiných lidí, ale rozhodovat se musíte sama a za své rozhodnutí pak nést zodpovědnost. Až tu funkci vezmete, možná ztratíte přízeň některých kolegů ze současné pozice, protože jestliže jste na svoji práci pedant pak víte jak ji máte dělat a víte jak má vypadat výsledek podle vašich představ, ale váš šéf si mylsí, že tím, že z vás udělá vedoucího, tak nučíte i jiné lidi svému pedantství. V tom se váš šéf mýlí. Jste nerozhodná a nevíte jestli se na to hodíte? Pak budete mít v té pozici moc problémů. Být vedoucím, neznamená být nejlepším ze svého oboru, ale mít jisté velitelské sklony. Pokud se vám ekluje někomu něco nařídit, nebo jej autoritativně vést, pak narovinu říkám, že se na to nehodíte. Ale pokud si umíte představit, jak třeba svou kamarádku od pásu vedete a nebo odmítnete některé její požadavky na vás jako na "kamarádku" z práce, pak máte šanci se do toho dostat.
Pokud bych si měl vybrat z lidí které vedu, třeba vedoucího, pak jen takového, který je přirozeným velitelem a který umí ovlivnovat lidi kolem sebe. Lidi kteří umí dělat svou práci dobře, nechám dělat to co umí, protože tam mi prospějí nejvíc, ale velitel je velitelem aby velel a ne aby byl nejlepší ze všech nejlepších. Ruku na srdce, k čemu mi je vedoucí, který třeba umí obložit bezvadně koupelnu, ale lidi se mu flákají po stavbě protože není objednaný materiál? Koupelny nechám udělat toho kdo to umí a vedoucího chci aby viděl víc a dál než jen jednu koupelnu z dlaždiček, ale aby věděl kde co a jak je potřeba zařídit, aby lidi motivoval k výkonu, aby se rozhodoval samostatně u problémů. Jistě, je potřeba znát velmi dobře svůj obor, aby byl vedoucí schopen se orientovat, ale j epotřeba vidět několik týdnů dopředu. na stavbách pak je potřeba vidět i na měsíce dopředu.
Takže pokud znáte svůj obor a umíte si představit že se rozhodujete bez ohledu na svou popularitu a oblíbenost, ale s ohledem na ekonomický výsledek a kvalitu výstupu, pak vítejte do kolektivu "Věčně na*raných" šéfů.
doplněno 05.02.11 05:38:ještě doplním k těm obavám a nervům... nebude den, kdy nebudete mít obavu z toho co jste prošvihla nebo zapoměla a v noci z toho kolikrát ani neusnete a každý měsíc po rozdání výplatních pásek budete chtít se vším seknout, protože komu by stálo za to si nechat nadávat o podřízených kvůly malé výplatě? Tím chci říct, že svírání žaludku a bušení srdce s panickou obavou z vlastních rozhodnutí o milionových zakázkách prostě patří k věci... na žaludek je dobrý jogurt a jablko a na bušení srdce pak trochu jogy... a na kafe si doneste svůj červený hrníček , ne zelený a ni bílý, ale jen červený nebo modrý, žádný jiný.
Jste velice pěčlivá, zodpovědná a bohužel i úzkostlivá, pochybovačná, nemáte ostré lokty.
To znám. Bohužel na vysokých postech bývají často právě lidé, kterým nechybí sebevědomí, drzost a ostré lokty. Škoda.
Děkuji všem za názory
ztotožňuji se vlastně s každým z vás.. bije se to ve mě, na jednu stranu si říkám ano nechám to na někom jiném nebyla bych dobrá vedoucí a na druhou stranu si říkám mohla bych to zvládnout.
Jedná se o vedoucí účtárny čili odpovědnost za celé účetnictví. Z lidí strach ani nemám... ty znám a vím, co od nich čekat.
Jsem hrozný perfekcionista a pokud budu dělat něco blbě vím, že mě to bude trápit.
Když si vzpomenu jak jsem nastoupila před 7 lety na tuhle nelehkou práci tak jsem bývala taky hodně vystrašená ale časem se to zlepšilo což by mohl být plus.
Otázkou je chci do toho jít?
To moje váhání snad není normální, je to asi strach z rozhodnutí...
mary. Když do toho nepůjdeš, budeš toho stále litovat a říkat si : Měla jsem to zkusit... A když do toho půjdeš a zjistíš, že na to opravdu nemáš? Tak prostě skončíš. Nebudeš jediná, komu se to stalo.
Obrovskou Tvoji devizou je to, že jsi perfekcionalistka. To budeš požadovat po svých lidech. A věř, že to jde daleko snáž, když TY jsi taky taková. Podle toho mála, co jsi o sobě napsala, máš předpoklady tuto práci zvládnout. Ano, problem trošku bude to, že tomu, kdo teď seděl v kanceláři vedle Tebe, budeš najednou "poroučet". Ale tohle všechno se dá naučit.
Jdi do toho, třeba jen pro tu zkušenost, kterou získáš. Nikdy nevíš, kdy se Ti to bude hodit.
Z vlastní zkušenosti vím, že organizační schopnosti musí mít jedinec v sobě od mala, naučit se to nedá. Pokud jste už teď vynervovaná, musíte počítat s tím, že to bude ještě horší. Sama perfekcionalistka budete totéž požadovat i po ostatních ( což je velice dobře), ale víte jak je k tomu přimět bez represí? Vytvořit si přirozenou autoritu u podřízených je dost náročné a stejně tak unést větší zátěž odpovědnosti. V účtárně předpokládám čistě ženský kolektiv, s tím žádnou zkušenost nemám, ale bude to nejspíš složitější než mužský nebo smíšený kolektiv. Musíte sama v sobě cítit, ža na tohle všechno máte v sobě rezervy. Tady můžete získat pouze řadu subjektivních názorů, ale rozhodnutí zůstane na Vás. Jako obvykle radím - papír+tužku a sepsat si klady a zápory.Většinou se to pak ukáže samo.
Mary, chápu, že se ptáte zde, možná by Vám rodina neodpověděla tak objektivně. Myslím, že byste tu pozici měla vzít. Víte ty kolegyně, co to dělají již 20 let, mají zaběhlý svůj způsob života a nechtějí ho asi již měnit. Narozdíl od Vás, Vy jste mladá své práci rozumíte, Vy to zvládnete. Jak píše Sebod, mohla byste později litovat, že jste to nezkusila, tak ať Vám neujede "zlatý kočár". Držím palečky. - stařenka
Řídím se celý život tímto moudrem a vychází mi to:
Nikdy nevíte, co dokážete, dokud jste to nezkusili.
F.D.Adams
Ta moje taky šla od pásu na šéfovou firmy a zvykla si velet. Vy ženský to umíte. Žejo
Dobrý den, myslím, že na to máte. Jste účetní a máte vhodné povahové vlastnosti. Úzkost bych tolik nehledala, myslím, že u Vás je to právě ta pečlivost a ta je v účetnictví vítána. Takže Váš obor a Vy jste v souladu a věřte názoru kolegů, že na to máte. To ostatní se naučíte za pochodu. Nemám o Vás strach!
Moc moc děkuji za rady vehnaly jste mi i slzy do očí toliko pozitivismu! jen škoda že mě takhle nepodporují moje kolegyně.. ale máte pravdu u nich je to lenost a já už do ní asi taky začínám spadat.. s tím bych měla něco udělat!
ještě jednou díky a mějte se všichni moc hezky
M.
myry22, pokud jsem dobře pochopil, jste rozhodnuta kladně. Blahopřeji. Jen musím upozornit, že přijde doba, až si řeknete " Proč já to brala, mohla jsem mít klid"
Ale to neřeště, zase to přejde a podle mého názoru děláte dobře.
(kolikrát jsem s tím chtěl praštit, ale druhý den to bylo OK)
doplněno 07.02.11 16:41:mary, omlouvám se za myry
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.